pis, cartell, balcó
Foto: Leo García Mendez

L’elevat preu del lloguer, les ocupacions, els desnonaments, les persones sense llar… la crisi de l’habitatge s’ha convertit en una qüestió central en la cursa per a les eleccions municipals 2023 a Barcelona. L’accés a una llar és, segons l’últim Baròmetre semestral, un veritable neguit per als barcelonins i cada candidatura ha dissenyat mesures per fer-hi front des de perspectives diferents. La majoria inclouen la construcció d’habitatges assequibles, la rehabilitació d’edificis o ajudes al jovent perquè pugui emancipar-se.

ERC: posar el comptador a zero de la Mesa d’Emergència

  • L’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall, vol impulsar la construcció de 20.000 pisos a Barcelona. Detalla que se n’aixecarien 5.000 cada any per arribar a la xifra total al final del mandat i 8.000 serien de lloguer assequible.
  • El partit de Maragall s’ha compromès a reduir “pràcticament a zero” la llista d’espera de la Mesa d’Emergència de la ciutat. Ho faria durant els primers 100 dies de govern si assoleix l’alcaldia.
  • Altres mesures del candidat en matèria d’habitatge són reservar el 30 % de les noves promocions a lloguer públic per a joves, destinar també a lloguer públic els pisos protegits de Glòries o mobilitzar habitatges dels entorns de la Sagrera perquè siguin de lloguer assequible.

BComú: Desplegar la regulació dels lloguers i prohibir l’especulació

  • Barcelona en Comú vol prohibir el lloguer de temporada als barris més turístics, un total de 26, que inclouen els districtes de l’Eixample i de Ciutat Vella, a més de barris de Gràcia, el Poble-sec, Sants i el Poblenou. També vol fer decréixer els 9.600 pisos turístics, prohibint els que estiguin en edificis amb de veïns.
  • La candidata dels comuns, Ada Colau, preveu per al proper mandat invertir 200 milions d’euros per rehabilitar 4.000 habitatges al Besòs, una mesura que s’ha d’allargar fins al 2030. A banda, s’ha compromès a ampliar en 5.000 pisos de lloguer públic el parc d’habitatge municipal.
  • Colau ha assegurat que una prioritat en el proper mandat serà desplegar a Barcelona la llei que regula els lloguers, i impulsar l’anomenat Pla Amsterdam, per impedir compres d’habitatges entre grans tenidors per especular.

PSC: una oficina antiocupació i 18.000 habitatges protegits

  • El candidat del PSC, Jaume Collboni, promet augmentar el parc d’habitatge protegit: passar dels 32.000 pisos actuals a 50.000 l’any 2030 (18.000 habitatges més) i 100.000 el 2025. Aposta per créixer al 22@, la Marina del Prat Vermell i l’eix Besòs.
  • El socialista pretén crear una oficina municipal per acompanyar els propietaris de pisos que han viscut una ocupació delictiva. L’objectiu de l’ens serà prevenir aquest tipus d’ocupacions.
  • Entre altres iniciatives, l’alcaldable del PSC afirma que rellançarà la mesura del 30 % d’habitatge protegit, que donarà 1.500 euros als menors de 30 anys per moblar un pis i que enfortirà la col·laboració publicoprivada per rehabilitar edificis.

TriasxBCN: un gran pacte per abordar la crisi de l’habitatge

  • Xavier Trias és partidari d’impulsar un gran pacte entre administracions per fer front a la crisi de l’habitatge, que inclogui mesures concretes. També aposta per ampliar els pisos assequibles tant a Barcelona com a tota l’àrea metropolitana.
  • El candidat de Trias per Barcelona vol elaborar un pla per lluitar contra les ocupacions delictives i problemàtiques. Alhora, promet pactar amb la Generalitat mesures per afrontar la inactivitat dels propietaris amb habitatges ocupats que generen problemes de convivència.
  • El partit també té altres propostes, com revisar la reserva del 30 % d’habitatge protegit, promoure el lloguer assequible per a joves o incrementar els habitatges de dotació per a persones grans.

Ciutadans: pla contra l’ocupació i adéu a la reserva del 30 %

  • La lluita contra l’ocupació il·legal d’immobles ha centrat bona part de la campanya de Ciutadans i, de fet, el programa del partit inclou crear l’anomenada oficina del veí per donar suport als propietaris. A més, proposen no cobrar l’IBI als qui tinguin un pis ocupat.
  • El partit taronja està en contra de la norma municipal que obliga a reservar el 30 % de l’habitatge de les noves promocions a pisos protegits. Volen revertir-ho perquè consideren que frena l’economia i bloqueja la inversió.
  • La candidata Anna Grau planteja engegar un programa de lloguer social, assequible i rotatori. La idea de l’alcaldable de Ciutadans és crear, en una primera fase, 2.500 habitatges en solars de propietat municipal i rehabilitant finques.

PP: la “tercera revolució urbanística” amb 40.000 pisos nous

  • El Partit Popular vol impulsar el que denomina “la tercera revolució urbanística” amb la construcció de 40.000 habitatges. La formació considera que Barcelona disposa de prou sòl per fer-ho en llocs com la Marina del Prat Vermell o l’entorn de l’estació de la Sagrera.
  • Com altres espais polítics, els populars aposten per eliminar la normativa municipal que obliga a reservar el 30 % de les noves promocions a habitatge protegit.
  • Altres mesures de Daniel Sirera són augmentar el parc públic i social en col·laboració amb el sector privat o bé reconvertir plantes baixes en desús en habitatge assequible.

Valents: recuperar la confiança del sector immobiliari

  • La croada contra la reserva del 30 % dels pisos nous a habitatge assequible també la capitaneja Valents. El partit d’Eva Parera s’hi oposa frontalment i proposa suprimir la norma. Alhora, però, promet que farà més habitatge protegit.
  • La formació és partidària de reactivar el sector de la construcció i perquè promotors i immobiliàries “tornin a confiar” en Barcelona. Critiquen la demora en la concessió de llicències per edificar i vol suspendre el dret de tempteig i retracte, que permet a l’Ajuntament adquirir immobles abans d’una operació de compravenda entre privats.
  • Pel que fa al lloguer, Valents està en contra de la limitació de preus i aposta per eliminar el topall que ara inclou la nova llei d’habitatge estatal. Creu que la recepta són els ajuts a joves de fins a 30 anys per comprar o llogar.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?