En paraules dels seus impulsors, MES, acrònim de Moviment d'Esquerres és el final de la diàspora i el retorn del socialisme catalanista a l'escena política. El nou partit reuneix dirigents històrics del PSC com Marina Geli, Antoni Castells, Montserrat Tura i Ernest Maragall, que avui no han pujat a l'escenari. També l'impulsen molts regidors d'arreu del territori i Jordi Martí, l'expresident del Grup Municipal socialista a Barcelona, que ha començat el seu discurs així... JORDI MARTÍ, Moviment d'Esquerres "Avui ja em puc presentar com sóc Jordi Martí, de MES. Nosaltres volem governar i volem transformar. Aquest socialisme no pot mirar amb rancor cap a ningú que l'ha acompanyat en el passat, al contrari, ha de dir que la confluència comença avui aquí." El que no ha concretat és quin serà el seu paper dins el partit i si finalment serà candidat a l'alcaldia. La formació, que defensa la construcció d'una Catalunya Estat i un país més just, encara no té líders visibles. MONTSERRAT TURA, Moviment d'Esquerres "És veritat que els calendaris a vegades són més atapeïts del que voldríem, però us assegurem que seran processos democràtics de participació." La presentació s'ha fet davant de mig centenar de persones, entre les quals hi havia un convidat simbòlic, Pasqual Maragall, acompanyat de la seva dona. La propera data important per a MES serà el 24 de gener, quan es constituirà com a partit. El primer objetiu són les eleccions municipals de maig. Fins ara tenen representació a 200 municipis.

El nou partit neix de la unió de Nova Esquerra Catalana, el partit que va fundar Ernest Maragall l’any 2012 i l’entitat Moviment Catalunya, impulsat entre d’altres per l’exlíder del PSC a l’Ajuntament de Barcelona Jordi Martí. Els impulsors del nou partit asseguren que ja tenen presència a 203 municipis de tot Catalunya i han anunciat que 24 de gener de 2015 serà el Congrés Fundacional de la formació. En la seva intervenció, Jordi Martí, ha ressaltat que amb el naixement del nou partit “hem tornat el socialisme catalanista a escena”. El que no ha concretat encara és si serà candidat a l’alcaldia de Barcelona perquè ha dit “de moment l’única decisió que he pres és participar en la fundació d’aquest partit perquè calia un nou instrument per fer política”. També ha afegit que “es troba molt còmode en aquesta nova manera de fer política amateur, on pot combinar la vida professional amb la política activa.”

A l’acte de presentació de MES hi han estat presents, entre d’altres, l’expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall i Alfons López Tena, de Solidaritat Catalana per la Independència. L’acte ha finalitzat amb el ‘Cant dels Segadors’ i visques al socialisme.