Rambla

Barcelona és plena de turistes durant tot l’any, però a l’estiu la balança entre barcelonins i visitants es desequilibra. L’efecte és que els veïns que continuen a la ciutat acabin evitant alguns llocs clau per esquivar les grans aglomeracions. Quins són aquests indrets? Coincideixen els gustos?

Hem confeccionat una llista amb els 10 punts de la ciutat que eviten els veïns durant l’estiu. La Rambla, les platges de la Barceloneta, la Sagrada Família, el Camp Nou o la Festa Major de Gràcia són alguns dels llocs triats i el desè l’escolliran els lectors de la web de betevé. Participa en aquesta enquesta que hem obert a Twitter per triar el desè espai.

1. La Rambla

La Rambla

és un punt de la ciutat que no falta mai a cap guia. Totes recomanen visitar el que consideren un dels llocs més emblemàtics de Barcelona. Però són molts els barcelonins que eviten passejar-hi, especialment a l’estiu. Aquests mesos de l’any, el passeig s’omple de turistes que s’aturen a les terrasses, que mantenen preus elevats per uns productes que de vegades tenen qualitat dubtosa.  Tant és així, que fa anys que els Amics de la Rambla han impulsat diverses iniciatives per acostar el passeig als barcelonins. L’última va ser un joc virtual en què els participants havien de buscar en un mapa els llocs més emblemàtics del passeig, el Rambling. A més d’una campanya que van aprofitar per reclamar que el govern municipal posés fil a l’agulla per aturar la venda de productes i serveis il·legals al passeig. De fet, actualment el consistori està treballant amb una possible reforma del passeig que foragiti els cotxes i doni més  protagonisme al vianant. De moment la reforma està encallada, però és un dels punts inclosos en el pacte de govern entre Colau i Collboni.

2. Les platges de la Barceloneta

El 2018 les platges de Barcelona van perdre 895.000 usuaris,

 en comparació amb l’any 2016. Des de l’Ajuntament van afirmar que es devia a la meteorologia, però també és veritat que la massificació que viuen algunes platges fa que els barcelonins les evitin. Segons les dades de l’Ajuntament les platges que freguen la saturació són les del barri de la Barceloneta. Per exemple, a les de Sant Sebastià i Sant Miquel cada usuari disposa d’una mitjana de 3,16 metres quadrats; mentre que el valor òptim de disponibilitat de sorra és a partir dels vuit metres quadrats, i és a partir dels quatre metres quadrats que és considera que hi ha saturació. La Barceloneta s’hi acosta amb 4,95 metres quadrats per persona. A més en aquestes zones la presència de venedors ambulants és constant, un fet que incomoda molts banyistes. A aquest fet, s’hi suma que, aquest estiu, les platges de Barcelona han lluït molts dies la bandera groga per la mala qualitat de l’aigua. Això ha provocat que molts barcelonins evitessin les platges de la Barceloneta, i fins i tot anessin a remullar-se a poblacions properes com el Prat o Montgat, on s’hi pot anar amb transport públic i amb bitllets d’una zona.

3. Sagrada Família

La Sagrada Família és un dels monuments més emblemàtics de la ciutat

, però quants barcelonins no l’han arribat a visitat mai? Són molts els que consideren abusius els preus per accedir-hi. L’entrada més barata costa 17 euros, però la visita completa costa 32 euros. Això és tot l’any, però a l’estiu encara hi van menys barcelonins. En aquesta època de l’any, les entrades s’han de comprar, com a mínim, amb una setmana d’antelació. I en tot l’agost, només queden entrades a partir de les 18.00 hores. Al matí és impossible visitar el temple. Però la problemàtica no és només a l’interior del monument, fa anys que els veïns de la Sagrada Família reclamen a l’Ajuntament solucions a la pressió turística que viu la zona al voltant del temple. Precisament aquest any la Sagrada Família ha aconseguit la llicència d’obres després de 130 anys  i, en l’acord, a part de pagar 4,6 milions d’euros a l’Ajuntament, el temple aportarà 36 milions d’euros en els propers 10 anys per millorar aspectes de la urbanització, mobilitat i transport públic.

4. Camp Nou

Durant els mesos estivals el Camp Nou es buida de barcelonins per omplir-se de turistes

. El FC Barcelona no juga a l’estadi blaugrana des del mes de maig, quan va acabar la majoria de competicions. I malgrat que el 14 de juliol van començar la temporada, no és fins al 4 d’agost que l’equip torna a jugar a casa amb el Trofeu Joan Gamper, contra l’Arsenal. És un partit que acostuma a atreure molt turisme però pocs barcelonins. Cal recordar que el Gamper no entra dins de l’abonament dels socis del Barça, un fet que fa disminuir la població d’aquí. Per tant, com que no hi ha partits, que és el que crida l’atenció dels barcelonins, els mesos d’estiu el Camp Nou s’omple de turistes. Molts s’apropen fins a les instal·lacions per visitar el Museu del Barça.

5. Festa Major de Gràcia

La Festa Major de Gràcia desperta sentiments contradictoris. Hi ha qui espera tot l’any per visitar els 24 carrers guarnits i participar en totes les activitats que s’organitzen durant aquelles dues setmanes. També hi ha graciencs que fa mesos que treballen de valent perquè la festa llueixi la millor cara. Però, per contra, hi ha aquells que fugen del barri durant aquelles dates. Eviten les aglomeracions i el xivarri. Hi ha fins i tot qui es pregunta si les festes poden morir d’èxit.

6. Bateries antiaèries del Carmel

Des de les bateries antiaèries del Carmel s’hi pot contemplar una de les millors vistes de la ciutat, però cada vegada són menys els barcelonins que s’hi acosten per gaudir-les. D‘ençà que diverses pel·lícules van popularitzar l’espai, ha anat creixent les persones que s’hi acosten. A més, en els últims anys s’ha posat de moda entre el turisme juvenil visitar les bateries de nit i fer-hi “botellón”. Aquests actes incívics van en augment durant els mesos d’estiu. Fa anys que els veïns del Carmel es queixen per la massificació als accessos del Turó de la Rovira. I és que malgrat que l’Ajuntament hi ha posat senyals que reclamen civisme als visitants, des de la Plataforma Can Baró demanen anar més enllà. Plantegen la possibilitat de limitar l’entrada de nit a la part alta del turó per tal de dissuadir els turistes, i així evitar el soroll i les baralles, que es fan més visibles a aquelles hores de la nit.

7. Palau de la Música Catalana

El Palau de la Música Catalana és un punt clau per als barcelonins amants de la música. Però a l’agost les coses acostumen a canviar, la programació viu un gir important. Des del Palau es programen molt pocs concerts i la gran majoria de l’oferta depèn de programadors externs que aposten per formats pensats per als turistes, posant especial èmfasi al flamenc. Aquest mes d’agost s’han programat una trentena d’espectacles, la meitat dels quals són de flamenc. Una aposta que acostuma a atreure el turisme.

8. Plaça Reial

Des de fa temps, els veïns i comerciants de la plaça Reial volen canviar la desconfiança o reserva que alguns barcelonins encara tenen a l’hora de visitar i gaudir d’aquest emplaçament a tocar de la Rambla. Són molts els que associen aquest punt amb soroll i actituds incíviques, tot i que els veïns recorden que la plaça està plena de locals amb història que cal mantenir vius. Però malgrat els esforços la plaça s’omple més de turistes, que no pas de barcelonins. Tant és així, que els establiments comercials han reclamat a l’Ajuntament que reforci els dispositius policials els dies que el FC Barcelona jugui partits considerats de risc. La reclamació va arribar després que el mes de maig la Guàrdia Urbana va detenir sis aficionats del Liverpool després d’una batussa.

9. Museu Picasso

El Museu Picasso és des de fa molts anys un dels museus més visitats de la ciutat. Però curiosament, el públic que menys el freqüenta són precisament els barcelonins. Tradicionalment, és un espai que no els ha interessat. Tant és així que el museu ha treballat per revertir aquesta tendència.

10. Mercat de la Boqueria

Els usuaris de betevé ens han ajudat a triar el desè lloc que els barcelonins eviten durant l’estiu. I ho han fet a través de les xarxes socials. L’indret guanyador ha estat el Mercat de la Boqueria, amb el 60 % dels vots. No és estrany que hagi sortit aquesta opció, ja que el mercat té una relació d’amor i odi amb el turisme.

L’afluència constant de turistes ha complicat el funcionament de les parades i ha repercutit en les vendes. Ara els paradistes tradicionals de la Boqueria denuncies que estan perdent facturació per la caiguda de clients locals.  Tant és així que des del 2015, els grups turístics de més de 15 persones no poden passejar-se per la Boqueria els divendres i dissabtes al matí. Fins i tot, els paradistes estan estudiant vetar del tot l’accés dels grups turístics, per recuperar les vendes per part dels veïns. Però per l’altra banda, hi ha d’altres parades que aposten per reconvertir-se i oferir productes pensats per als turistes. És el cas de la fruiteria Mercedes, que s’ha transformat per convertir-se en el Mama Juice, una botiga especialitzada en sucs i fruita tallada.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a