Pluja a Barcelona
Dia de pluja a Barcelona al juliol

Al juliol la pluja sol anar cara de veure a Barcelona. Convé recordar que estadísticament és el mes més sec de tot l’any a Barcelona.

l’Observatori Fabra, a tall d’exemple, la precipitació mitjana del juliol —mitjana del període 1981-2010— és només de 24 litres, o de 21 litres en el cas de l’aeroport del Prat.

Els diversos episodis de precipitació d’aquest juliol del 2019 —sis en total— han trencat esquemes i actualment algunes estacions meteorològiques de la ciutat de Barcelona arriben a triplicar les estadístiques. Aquest és el cas de l’Observatori Fabra, on s’han acumulat fins ara 77 litres per metre quadrat, 54 dels quals es van recollir durant la forta tempesta d’aquest dissabte, 27 de juliol. Per trobar un juliol similar al d’enguany caldria recular fins l’any 2014, any en el qual se’n van totalitzar 85 en tot el mes en aquest indret.

pluja dissabte 27 juliol
Precipitació acumulada aquest dissabte, 27 de juliol

A l’observatori meteorològic del Meteocat de la Zona Universitària els registres de pluja sumen actualment fins a  44 litres i al del Raval, 59 litres per metre quadrat.

Segons les dades de la xarxa d’estacions meteorològiques de Meteoclimatic, a l’estació de Gràcia s’ha totalitzat fins a 62 litres per metre quadrat, al Guinardó 49 litres, a Sants 55 litres o a betevé, al Poblenou, 43 litres per metre quadrat.

Un 2019 de moment amb poca precipitació

Aquest any 2019 podríem dir que pluja no va caure quan tocava, l’hivern i l’inici de la primavera van ser molt secs  El mes de maig, però, es va posar les piles i l’estiu, tot ser l’estació de l’any estadísticament més eixuta, també està ajudant a atenuar el dèficit de pluja acumulada.

Els registres totals des del primer dia de l’any són clarament inferiors a la mitjana malgrat la remuntada dels darrers mesos. De moment els mapes no apunten cap nova situació meteorològica prou favorable per incrementar aquests registres de forma significativa abans no finalitzi el mes de juliol. Només aquest proper dimecres, dia 31, a darrera hora, podrien escapar-se alguns plugims a Barcelona i rodalia.

Sigui com sigui, la pluja ha donat una treva a l’arbrat urbà i sobretot als boscos de Collserola, que solen patir estrès hídric durant els mesos càlids de l’any.