L’Ajuntament de Barcelona i la Junta Constructora de la Sagrada Família han signat un acord per regularitzar la llicència d’obres per primer cop en els més de 130 anys que fa que es construeix el temple. El pacte culmina més de dos anys de negociacions entre les dues parts, que ara activaran els tràmits urbanístics necessaris perquè la llicència d’obres sigui una realitat el primer trimestre del 2019. Mentre no arribi, la Sagrada Família s’ha compromès a aportar 36 M € en 10 anys en millores a l’entorn del temple.

Per ara, es desconeix quant haurà de pagar la Sagrada Família per obtenir la llicència d’obres. El temple haurà de presentar un pla especial urbanístic a l’Ajuntament que inclogui les especificitats i els usos de l’edifici (religiós, cultural i comercial). El pla s’haurà d’aprovar al ple municipal. Fins ara, els treballs han tirat endavant basant-se en el permís que Antoni Gaudí va demanar el 1885 a l’aleshores Ajuntament de Sant Martí de Provençals.

Esteve Camps Ada Colau Janet Sanz

L’alcaldessa, Ada Colau, i el president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps, han segellat l’acord al Saló de Cent de l’Ajuntament. Colau ha parlat de “dia històric” i ha assegurat que el pacte “és molt positiu per a la ciutat, el barri de la Sagrada Família, el temple i l’Ajuntament”. Esteve Camps ha celebrat que després de 133 anys s’hagi aconseguit un acord per resoldre “una situació anòmala” i ha reblat: “Negociant, la gent s’entén”.

Millores en l’entorn del temple

Els 36 milions d’euros que el Patronat de la Sagrada Família s’ha compromès a invertir en els propers 1o anys han de servir per compensar els efectes de la multitud de visitants. Cada any té 4,5 milions de visitants a l’interior, i uns 20 milions més que l’observen des de fora.

  • Ajut al transport públic (22 M €): Seran aportacions de 2,2 M € anuals, que per Esteve Camps contribuiran a “reduir el dèficit del transport públic”. L’aportació servirà per millorar la freqüència de pas dels busos de barri i fer parades noves.
  • Noves urbanitzacions de l’entorn (4 M €): Es faran intervencions als carrers de la Marina, Provença, Sardenya i Mallorca, que es consensuaran amb els veïns. La tinenta d’alcalde Janet Sanz ha dit que es vol “un entorn encara més pacificat”.
  • Manteniment de l’espai públic (3 M €). L’aportació serà de 300.000 € anuals per contribuir a les despeses de l’Ajuntament derivades de l’activitat del temple: serveis de neteja, vigilància i els agents cívics.

Sense acord per a la façana de la Glòria

façana Glòria Sagrada Família

El pacte no resol una de les incògnites que envolta la construcció del temple: com s’acabarà la façana de la Glòria. És la que dona al carrer de Mallorca i que, segons el projecte de Gaudí, preveu una gran escalinata que afecta els edificis del davant. El Pla General Metropolità qualifica com a zona verda aquesta zona i s’haurien d’expropiar als veïns els edificis afectats.

El consistori i la Junta Constructora han deixat aquest tema per a una comissió amb veïns i experts. “Primer, la llicència, per poder abordar qualsevol altre debat”, ha sentenciat Janet Sanz. Esteve Camps ha dit que quan es presenti el projecte caldrà “dialogar, escoltar i parlar”. El president delegat de la Junta ha insistit, però, que són “hereus del projecte de Gaudí” i que “no hem renunciat a res”.

L’Ajuntament vol que altres monuments també contribueixin a la ciutat

En una entrevista al ‘bàsics‘, la primera tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha destacat la importància de l’acord amb la Sagrada Família i espera que d’altres segueixin l’exemple. Sanz creu que és moment de plantejar “de quina manera altres grans monuments contribueixen a la ciutat”. No ha posat exemples, però, ha recordat el cas del Parc Güell, que gestiona l’Ajuntament i on part dels beneficis es reinverteixen per contrarestar els perjudicis que provoca l’afluència massiva de turistes.