Les platges de la ciutat han perdut 895.000 usuaris aquest estiu, en relació amb el del 2016, que va ser l’últim any a recollir dades. Aquesta informació l’ha donat a conèixer el consistori per fer balanç de la temporada d’enguany, en què destaca que platges com les de Sant Sebastià, la Barceloneta o el Somorrostro, massificades anys enrere, han estat menys saturades aquest estiu.

Amb tot, l’Ajuntament atribueix el descens en el nombre de banyistes a la meteorologia i, concretament, la pluja. Així, fonts municipals recorden que entre el maig i el setembre —la temporada de bany— ha plogut el 40 % dels dies, la qual cosa dibuixa una estadística de dues jornades plujoses de cada cinc.

Aquest balanç acostuma a acompanyar-se amb una enquesta de satisfacció dels usuaris. Destaca la nota amb què els banyistes valoren les platges del litoral barceloní: notable, concretament, un 7,3 sobre 10. On la nota és més baixa, i de fet se suspèn, és en els residus i la brutícia. El consistori calcula que enguany s’ha recollit un 16 % menys de brossa a la sorra que el 2016, entre d’altres, per la introducció de gots de plàstic reutilitzables als xiringuitos, i la meitat dels trobats surant a l’aigua.

Menys gossos

Aquest balanç també ha inclòs, per segon informe consecutiu, dades relatives a la platja de gossos. I com passa amb els humans, el nombre també ha baixat aquest 2018. En concret, recorda el consistori, perquè la parcel·la de la platja del Llevant habilitada per a aquests animals ha obert menys dies que la resta d’anys. Així, l’han fet servir 10.976 gossos. Els responsables dels animals, però, han puntuat l’espai amb una nota de 7,4, una dècima superior a la del conjunt del litoral.

Des del consistori, el comissionat d’Ecologia, Francesc Ximeno, ha assegurat que la valoració d’aquest estiu és bona, i ha recalcat que les platges són un espai d’ús, però també un espai natural per conservar.