Anar a la platja és sinònim d’esbarjo i descans. Però per a alguns banyistes habituals del litoral barceloní també pot significar una molèstia. L’origen són els venedors ambulants que recorren la sorra oferint tota mena de serveis, com mojitos o altres begudes fresques, pareos, massatges, tatuatges o també para-sols. Tot i que el Grup de Platges de la Guàrdia Urbana persegueix aquesta pràctica, ja s’ha fet absolutament habitual i especialment intensa a les platges més pròximes a la Barceloneta. Però amb quina freqüència?

Al ‘bàsics’ hem volgut comprovar amb quina assiduïtat s’acosten els venedors a una parella de banyistes que descansen a la tovallola. I ho hem fet amb el rellotge a la mà: hem cronometrat cinc minuts i en aquest temps els han ofert un massatge, dues vegades mojitos, tres para-sols i un cop aigua o cervesa. Fins a set venedors. És a dir, una freqüència de més d’un venedor per minut.

Para-sols, producte de l’estiu

Entre els productes que s’ofereixen, els para-sols s’han convertit en un dels més visibles aquest estiu. L’Ajaz els ven o els lloga, segons ho desitgi el client, però reconeix que “la majoria els lloguen perquè són turistes que estan aquí un o dos dies i després tornen a casa”. Les tarifes, segons diu: 10 euros per dia (o cinc per hora), i 15 si es prefereix comprar-lo. Assegura que els compra en botigues del barri i que en un dia pot guanyar entre 40 i 50 euros.