Històricament, Barcelona ha estat i és una ciutat rebel i reivindicativa. Per això també ha estat en molts casos punt de referència del moviment feminista. De fet, a la plaça de Colom van sorgir les primeres protestes protagonitzades per dones. Era l’any 1909 i Barcelona mostrava el rebuig a la guerra del Marroc en plena Setmana Tràgica.

Ara, més de cent anys després, la ciutat, els seus espais i els seus carrers ofereixen un passeig pel segle XX que té en el centre el paper de la dona i els principals moviments socials que van permetre avançar en drets fonamentals. Descobrim aquests espais desconeguts per a molts barcelonins acompanyats dels guies de l’empresa Barcelona Rebelde.

De Colom a Sant Jaume passant per la plaça Reial

Un cop deixem enrere Colom, avancem per la Rambla i arribem a la plaça Reial. Una zona emblemàtica i actualment turística però també plena d’història. El 1918, unes 3.000 dones van protagonitzar el primer míting més multitudinari fins aquell moment.

Unes passes més enllà, i també uns anys després es va proclamar la Segona República, en què la dona guanyava pes a la societat. Aquest fet va omplir la plaça de Sant Jaume, un racó barceloní, centre polític i símbol actual de les revoltes.

La història feminista més recent

Si passegem pel Gòtic arribarem al punt neuràlgic de Barcelona: la plaça de Catalunya. Allà es van protagonitzar moltes manifestacions per mostrar el rebuig a la dictadura de Francisco Franco i a la pèrdua de drets en comparació amb la Segona República.

I finalment arribem a la plaça de la Universitat. Just on es troba l’edifici de la Universitat de Barcelona es van celebrar les primeres Jornades Catalanes de la Dona l’any 1976.

Aquest passeig per la Barcelona feminista és un recorregut que ha guanyat adeptes en els últims anys, sobretot després de l’augment del moviment feminista a Catalunya.