Les fruites de la Boqueria són, segurament, les més fotografiades de tot el món. Milers de turistes les retraten un dia rere l’altre només posar un peu en aquest mercat municipal. Un mercat que té poc espai per als carretons de comprar ja que amb prou feines poden passejar-hi les persones. Per a alguns paradistes la presència massiva del turisme -tot i les restriccions a accedir-hi en grup– ha comportat pràcticament la desaparició de la clientela local.

Desaparició de la clientela local i caiguda de la facturació

Així ho afirma la Carme, responsable de la parada d’aviram Vall-Llovera, que assegura que els turistes omplen els passadissos obstruint el pas, tiren fruita a terra i fins i tot li deixen gots buits damunt del mostrador. Aquesta paradista afirma que li ha baixat la facturació perquè cada vegada té menys clients locals, “a qui també fan fora del barri“. Qui també ha vist reduir els seus ingressos és l’Eva, paradista de Cal Neguit, qui assegura que han hagut de trobar alternatives a la baixada de clientela com serveis a domicilis o una aplicació per vendre en línia. Aquesta comerciant assegura que “s’han canviat les rodes dels carretons per les de les maletes”.

 

turistes-boqueria

Negocis que s’adapten als turistes

L’Eva també apunta que molts paradistes s’han adaptat a la nova clientela venent paperines, sucs de fruita o fruites tallades i després “ja no pots demanar que tornin enrere perquè tampoc  hi ha compradors”. Segons el Francesc, venedor d’una botiga d’embotits també afirma que el fet que moltes parades hagin canviat el seu model de negoci ha fet que els compradors vagin a altres mercats perquè ja no ho poden comprar tot al mateix espai. Aquest paradista afirma que els turistes li compren embotits però la carn “té difícil sortida”. Aquest comerciant també assegura que “els turistes gasten poc: dinen per tres euros asseguts al terra”. Tant clients com comerciants veuen difícil revertir la situació actual del mercat de la Rambla. Els primers es plantegen canviar de mercat i els segons, només veuen dues opcions: renovar-se o marxar.