La nova Rambla s’ha presentat aquest divendres davant una gran expectació al Gran Teatre del Liceu. El projecte —realitzat per l’equip km-Zero i liderat per l’arquitecta i exregidora de Ciutat Vella Itziar González— pretén donar més protagonisme als vianants i a la cultura i reivindicar equipaments situats al passeig. Per fer-ho possible hi haurà un únic carril per als vehicles a cada banda, es reubicaran els quioscos i es crearan tres zones per convidar a l’estada com si es tractessin de places: l’espai Moja-Betlem, el pla de l’Os – Liceu i el pla del Teatre – Teatre Principal. L’Ajuntament ha previst que les obres es puguin iniciar entre final del 2019 i principi del 2020, després de redactar el projecte executiu, i que comencin a la banda mar i avancin cap al sector muntanya. La inversió per a tota l’actuació és de 35,6 milions d’euros.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha assegurat —durant la presentació del projecte— que la voluntat és que la Rambla sigui “més cultural i s’obri al mar”. Qui també s’ha referit a la reforma és la líder del projecte, Itziar González, que vol que el passeig es “converteixi en un lloc tranquil” i que convidi els ciutadans a quedar-s’hi. Fins i tot considera que hauria de ser un espai on es pugui veure cantar en directe els artistes del Liceu, o bé que s’hi pugui convocar manifestacions al tram central.

Aquestes són les primeres imatges de com serà la nova Rambla de Barcelona. Arrossega la barra vertical que divideix la fotografia per comparar el passeig actual amb el futur.

El passeig central serà més ampli

La Rambla, amb una longitud d’1,2 km, ampliarà les voreres per als vianants. Així s’ha previst que els carrils de circulació perdin amplada i passin a tenir 3,5 metres i hi passaran les línies d’autobús, els vehicles de servei i els veïns. El tram central serà una mica més gran i guanyarà espai a tots dos costats. L’amplada de la vorera central serà variable en tot el passeig i oscil·larà entre els 11 i els 30 metres i serà elevada. Les voreres de banda i banda també estaran elevades com fins ara.

Les àrees de càrrega i descàrrega se situaran al costat de les voreres i vindran senyalitzades amb un cordó a la calçada il·luminat per LED que indicarà les places disponibles. Els transportistes podran descarregar les mercaderies en una franja horària determinada i fora d’aquestes hores l’espai serà destinat al vianant.

Les línies d’autobús que passen per la Rambla tindran tres parades de baixada i tres de pujada, i mantindran una distància entre si que anirà dels 350 als 400 metres.

Canvi de tot el paviment de la Rambla

La reforma també preveu remodelar tot el paviment del passeig i que sigui el mateix d’un cantó a l’altre del carrer. D’aquesta manera queda tota la superfície unificada amb llambordes de petit format. Ara bé, se n’han previst d’específiques en espais que es consideren especials dins del carrer.

Per treure elements del passeig s’ha decidit retirar les cabines de telèfon que encara hi queden. A més es minimitzaran o es trauran de la via els armaris que amaguen el cablejat de les instal·lacions per tal de guanyar espai públic i millorar-ne la visibilitat.

Es projecten diversos espais plaça a la Rambla

El projecte d’urbanització ha previst que hi hagi tres grans espais diferenciats al passeig que conviden a l’estada pels edificis singulars que hi ha. Se’ls anomenarà espais plaça.

    • espai Moja-Betlem: és rellevant aquest espai perquè s’hi troben el Palau Moja d’una banda (situat a la Rambla amb el carrer de la Portaferrissa) i també l’església de Betlem, ubicada a l’encreuament amb el carrer del Carme. Així és com quedarà en un futur aquest tram de la Rambla.

  • espai pla de l’Os – Liceu: es vol destacar aquest punt com una plaça on se situa el Gran Teatre del Liceu, un dels equipaments culturals més importants de la ciutat. En aquest espai, al tram central del passeig, hi ha el conegut pla de l’Os, on se situa el mosaic de Joan Miró i on també hi ha un dels equipaments emblemàtics del carrer, el Mercat de la Boqueria. Aquí es volen eliminar més d’una desena de jardineres i es reubicaran arbres dels espais laterals.
  • espai pla del Teatre – Teatre Principal: es vol relacionar l’espai entre la façana del Teatre Principal i l’espai que queda lliure centrat en l’escultura que homenatja el dramaturg Frederic Pitarra. Com que aquesta àrea és a la part baixa de la Rambla simbolitzarà l’obertura del carrer al mar i a la muntanya de Montjuïc.

Més espai per seure a les Drassanes

I una mica més avall del pla del Teatre s’ha previst una nova àrea ciutadana per gaudir de la Rambla. És l’espai Colom-Drassanes. Per convidar a l’estada del vianant es multiplicarà el nombre de cadires que hi ha actualment i es passarà de 64 a 113. També s’ampliaran els bancs de seure de 10 a 34. Una de les actuacions més vistoses serà l’agrupació de l’arbrat, que formarà dues grans àrees verdes situades al capdavall del passeig. Just aquest punt es vol convertir en la porta d’entrada de la Rambla cap al mar.

La distribució dels quioscos de premsa i els floristes

El projecte vol distribuir d’una forma diferent els quioscos de premsa. Per exemple es vol evitar que n’hi hagi un davant de l’altre. D’aquesta manera se situaran entre arbres o en espais que quedin lliures. Aquestes botigues no s’instal·laran al tram de les rambles de les Flors i de Sant Josep, que anirà destinat únicament a les parades de flors. Pel que fa a aquestes últimes, també s’ha pensat en una redistribució que n’afectarà 13 i alguns s’hauran de moure de lloc. Aquí també es vol evitar que els quioscos de flors quedin situats uns enfront els altres.

la Rambla floristes

 

Més enllà de l’urbanisme, la remodelació proposada persegueix donar-li rellevància cultural al passeig, donant més visibilitat als museus i espais expositius, i fomentant la qualitat gastronòmica.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a