La calor omple les platges barcelonines

A dos dies de l’inici de la temporada altra de bany, l’aspecte que presentaven les platges més freqüentades del litoral barceloní era proper al d’un dia de ple estiu. Sant Sebastià i Sant Miquel ja era plena, sobretot, de turistes, però també de barcelonins amb ganes de sol (i el dijous lliure) que ja han tastat l’aigua del mar, que per primer cop aquest any ha sobrepassat els 20º.

Indicadors propers a la saturació en algunes platges

Segons les dades de l’Ajuntament, el nombre d’usuaris manté una tendència creixent i això fa que algunes platges  tinguin indicadors propers als de la saturació. Per exemple, a les de Sant Sebastià i Sant Miquel cada usuari disposa d’una mitjana de 3,16 metres quadrats. El valor òptim de disponibilitat de sorra és a partir dels vuit metres quadrats i a partir de quatre metres quadrats és considera que hi ha saturació. La Barceloneta s’hi acosta amb 4,95 metres quadrats per persona, mentre que la del Llevant se situa en 6,90 m.

Tenint en compte aquestes dades, l’Ajuntament ha optat per reduir serveis que poden afavorir a un ús excessiu de l’espai. El nombre de xiringuitos s’ha reduït un 25 % i dels 20 que hi havia fins ara, en queden 15. També s’ha reduït a la meitat la quantitat de gandules i passen de 2.300 a 1.150. L’element que més s’ha retallat és el dels para-sols, que s’ha reduït un 75 %. N’hi havia 2.300 i n’hi haurà 575. Aquests canvis afecten totes les platges de la ciutat amb l’única excepció del Bogatell.

Aquesta reducció s’ha decidit en el marc de la Taula Tècnica de Platges, que s’ha creat com a eina de coordinació i seguiment de la gestió de les platges. Aquest organisme ha elaborat un pla d’acció per a aquest any que vol millorar la protecció natural del litoral, augmentar la seguretat i l’accessibilitat a les platges i promoure un model d’activitats i usos respectuosos amb l’entorn.

Només gots reutilitzables

Per augmentar la percepció dels usuaris que les platges són espais naturals que s’han de protegir, s’implantaran una sèrie d’accions. En aquest sentit, a partir de l’1 de juny tots els xiringuitos de platja i els bars i restaurants de concessió municipal utilitzaran només gots reutilitzables. També s’instal·larà una senyalització a totes les platges que expliqui l’ecosistema marí i promogui bones pràctiques per reduir les deixalles que arriben al mar. A més, s’ha abalisat amb boies l’illa artificial de l’espigó del Bogatell per protegir el corb marí emplomallat.

L’Ajuntament defensa la qualitat de l’aigua

Aquest dissabte, 26 de maig, arrencarà la temporada alta de bany, que s’allargarà fins al 16 de setembre. La campanya comença amb dues platges que han perdut la bandera blava. L’Ajuntament defensa que això no vol dir que les platges afectades, la Barceloneta i la Nova Icària, hagin perdut qualitat i atribueix la pèrdua de la qualificació al fet que l’avaluació correspon a dues temporades que van ser especialment plujoses.