L’alcaldessa, Ada Colau, i el líder municipal del PSC, Jaume Collboni, van signar aquest dimecres l’Acord d’Esquerres per al Govern de Barcelona, que recull els compromisos del nou executiu de coalició. El document és també, en certa manera, un reflex dels equilibris que BComú i el PSC han fet per repartir-se les àrees de govern. Cada partit ha assumit promeses electorals de l’altre, però no totes, i en algunes s’han rebaixat les expectatives.

Connexió del tramvia

L’entesa en aquest punt era fàcil perquè els comuns i els socialistes hi estan d’acord. El pacte de govern inclou la connexió del tramvia i la reforma del tram central de la Diagonal, amb una primera fase de Glòries a Verdaguer. Després de l’aval del Ple a la connexió, el document diu que es buscarà el consens amb veïns i comerciants per reduir l’impacte de l’obra.

L’acord de govern es compromet també a ampliar la xarxa de carrils bici, acabar les obres del túnel de Glòries i el nou parc de la Canòpia, transformar la Meridiana fins a Fabra i Puig, continuar el cobriment de la ronda de Dalt (demanda del PSC) —tot i que sense especificar-ne quin tram—, iniciar la transformació de la Rambla i projectar-ne la de la via Laietana.

Construir 4.000 pisos públics

Una de les crítiques més ferotges del PSC a Colau al final del mandat anterior, amb reprovació inclosa, va ser recriminar a l’alcaldessa no haver fet tots els habitatges a què s’havia compromès. L’acord de govern fixa en 4.000 els pisos públics de nova construcció en aquest mandat, xifra que s’eleva a 6.000 entre construïts i adquirits (1.500 cada any).

El pacte rebaixa una de les promeses electorals de Colau: ampliar la reserva del 30 % per a habitatge protegit en promocions noves al 50 % als barris amb més pressió. L’acord signat parla “d’analitzar l’ampliació” sense donar-ho per fet.

Revisió del pla hoteler

El pla d’allotjaments turístics (PEUAT) és un altre exemple dels equilibris en l’acord de govern. El pla es manté, com volia BComú, i s’apunta “estudiar-ne les revisions corresponents”, com volia el PSC, per a la reforma d’hotels al centre. També es vol impulsar un pacte de ciutat per fixar un salari de referència de 1.200 € a Barcelona i suprimir la taxa d’inici d’activitat, promesa del PSC.

Funerària municipal i aigua… pública?

L’acord de govern planteja finalitzar els estudis per crear una funerària pública —projecte frustrat dels comuns amb el vot en contra del PSC— i buscar el consens perquè sigui una realitat. Pel que fa a la gestió pública de l’aigua, compromís de BComú i no del PSC, el pacte fixa “obrir una línia de treball” per valorar-ne “l’oportunitat, pertinència i viabilitat” si hi ha una sentència que anul·li l’empresa mixta metropolitana que opera el servei.

En seguretat, els dos socis de govern es comprometen a convocar 1.000 places d’agents de la Guàrdia Urbana en aquest mandat, promesa del PSC, i reclamar 600 agents més dels Mossos d’Esquadra a Barcelona. El pacte inclou un “acord integral interadministratiu” per a la venda a la manta i un “pacte per a la convivència” (BComú volia reformular l’ordenança).