NOAA agost 2019
Anomalia de temperatura a l'agost respecte la mitjana. Font: NOAA

Ja som a l’agost i, pel que fa al temps, continuem parlant de calor. L’estiu continua avançant i, enguany, promet fer història i deixar una bona empremta als registres climàtics pel fet d’anotar temperatures rècord a molts indrets d’Europa, també en alguns punts de Catalunya. A Barcelona, malgrat que durant el juliol hem quedat més al marge de les onades de calor, sí que vam viure un episodi molt important de calor extrema a finals de juny.

Com serà el temps dels pròxims dies?

Les tempestes del 27 de juliol van obrir les portes a uns dies de calor més moderada, força suportable a Barcelona tant de dia com de nit. La treva s’acaba i els mapes anuncien que el termòmetre guanyarà posicions els pròxims dies. La calor tornarà a ser plenament canicular durant el primer cap de setmana del mes d’agost: la màxima es mourà entre els 30 i els 31 graus i tornaran les nits de mal dormir, amb una mínima entorn dels 24 graus.

El termòmetre tocarà sostre entre dilluns, 5, i dimecres, 7 d’agost, jornades en les quals les màximes es mouran entre els 31 i 33 graus, i les mínimes buscaran la marca dels 25 graus al centre de la ciutat. La calor serà més intensa al prelitoral, on el termòmetre podria assolir la marca dels 35 graus als indrets més càlids. A Ponent i a la Catalunya Central se superarà, i amb escreix, el llindar dels 35 graus.

El sol serà l’actor principal del temps fins a mitjans de la setmana vinent, tan sols amb l’excepció d’alguns núvols baixos arran de mar, i d’alguns xàfecs de tarda als Pirineus, sobretot diumenge, 4, i dimarts, 6 d’agost.

Els mapes entreveuen un possible canvi de temps a mitjans de la setmana vinent. Arribaria amb un embossament d’aire més fred en altura, i es traduiria en un descens moderat de la temperatura, i en la possibilitat de xàfecs i tronades irregulars entre dimecres, 7, i el divendres 9 d’agost. Caldrà veure com evolucionen els mapes els pròxims dies per poder determinar si la pluja també arribarà a la ciutat de Barcelona. Ara per ara, tot fa pensar que els ruixats podrien assolir la costa en alguns moments.

Wetterzentrale
Temperatura prevista a la capa de 1.500 m (blanc) respecte a la mitjana dels darrers 30 anys (vermell). Font: Wetterzentrale

Què diuen els models de previsió a llarg termini?

Fer pronòstic amb més d’una setmana d’antelació és pràcticament ciència-ficció a causa del comportament caòtic de l’atmosfera, que implica que la fiabilitat dels pronòstics sigui molt limitada. Malgrat això, els models de previsió a llarg termini —estacionals— permeten entreveure, sovint, quina en podia ser la tendència.

En aquest sentit, els mapes de l’agència nord-americana NOAA anuncien que, en conjunt, el mes d’agost podria ser lleugerament més sec del normal a Catalunya, sobretot a l’interior. A la costa la precipitació podria rondar la mitjana dels darrers 30 anys, que en el cas de Barcelona —Observatori Fabra— és de 41 litres per metre quadrat, o de 62 litres a l’aeroport del Prat.

La temperatura s’acostaria a la normalitat a Catalunya i també a Barcelona, i podria ser més baixa de l’habitual cap als Pirineus. La bona notícia és que no preveuen —de moment— valors superiors als normals en el conjunt del continent europeu. La calor podria ser, en definitiva, força més moderada que al juliol a la majoria de països del centre i l’oest d’Europa.

NOAA pluja agost 2019
Anomalia de precipitació prevista per al mes d’agost respecte a la mitjana. Font: NOAA