
L’onada de calor de finals de juny no va ser exclusiva de Catalunya; es va fer notar també en moltes regions de l’oest i el centre d’Europa, on es van anotar registres excepcionals de temperatura.
Nova calorada a la vista
Els mapes anuncien un altre episodi de temperatures altes. La responsable de tot plegat serà l’arribada d’una altra bombolla d’aire calent, a tots els nivells, procedent del nord d’Àfrica. Els darrers mapes anuncien que la calorada tornarà a afectar diverses regions de l’oest d’Europa, tal com ja va passar a finals de juny, tot i que de moment no sembla que hagi de ser tan extrema.

Calor moderada a Barcelona, més intensa en algunes capitals europees
La calor anirà a més a Catalunya a partir d’aquest dilluns i, probablement, tocarà sostre entre dimarts i dimecres de la setmana vinent, jornades en les quals el termòmetre arribarà a 35 graus al prelitoral i superarà -lleugerament- la marca dels 40 graus al Pla de Lleida i alguns sectors de l’interior.
A Barcelona la marinada mantindrà a ratlla el termòmetre; difícilment passarem dels 33 graus al centre de la setmana, però la xafogor i les nits de mal dormir estaran a l’ordre del dia.
Les temperatures altes seran notícia, en canvi, a diverses capitals europees al llarg de la setmana. Els models preveuen que a París el termòmetre fregui, o superi lleugerament, els 40 ºC entre dimarts, 23, i dijous, 25 de juliol. A Londres s’acostaran als 35 ºC durant les mateixes jornades. A Berlín la calorada més forta s’espera entre dijous, 25 de juliol, i el cap de setmana vinent, amb màximes de fins a 33 ºC.
La calor no serà tan extrema cap a l’est i el centre d’Europa, on quedaran una mica més al marge de la bombolla africana, si més no, inicialment. No obstant això, a Roma s’estima que hi haurà màximes de fins a 35 graus entre dimarts i dimecres de la setmana vinent; a Viena o Munic superaran lleugerament els 30 graus durant tota la setmana i a Praga podrien registrar 33 ºC divendres, 26 de juliol. A Oslo, entre dimecres i el cap de setmana la temperatura màxima es mourà al voltant dels 30 ºC, i a Estocolm podran anotar màximes de fins a 31 ºC entre dijous i divendres.
Els darrers mapes apunten que la bombolla africana podria ser escombrada de manera brusca per una massa atlàntica, molt més fresca i humida, a partir de divendres, 26 de juliol, un fet que faria baixar amb celeritat la temperatura a l’oest d’Europa. A Catalunya també s’entreveu un descens gradual del termòmetre a partir de dijous, per bé que força més moderat.
Una temperatura de 46 ºC a França a finals de juny: un rècord absolut verificat aquesta setmana
Justament, el divendres 19 de juliol l’agència francesa Météo-France, després de diverses verificacions, va donar per bona la temperatura màxima de 46 ºC registrada el dia 28 de juny a Vérargues, una localitat situada entre Montpeller i Nimes. Es tracta de la temperatura més elevada mai registrada a França, i va fulminar l’antic rècord de 44,1 ºC de l’any 2003.
Curiosament, aquest registre històric del sud de França s’aproxima -i molt- a la temperatura màxima oficial mai anotada per l’agència espanyola Aemet: 46,9 ºC l’any 2017 a Còrdova, Andalusia.
🌡️C’est officiel : on a atteint les 46 °C en France lors de la vague de chaleur de la fin juin ! Après contrôle et expertise par les climatologues de Météo-France, cette valeur a été validée. 👉 https://t.co/nZ0uXY7CCk pic.twitter.com/Pdao8XkOFK
— Météo-France (@meteofrance) July 19, 2019
