màximes 25-7-2019
Algunes de les temperatures màximes del 25 de juliol de 2019

Els pronòstics s’han complert i aquesta setmana el termòmetre està superant registres de temperatura màxima en algunes ciutats i regions de la façana atlàntica del continent europeu.

París assoleix un rècord de temperatura màxima absoluta

L’episodi de calor extrema dels darrers dies ha tocat sostre dijous, 25 de juliol, jornada en la qual el termòmetre ha superat — i amb escreix— la marca dels 40 graus. L’observatori meteorològic centenari situat al Parc Montsouris, a París, ha anotat un registre màxim de 42,6 ºC a les 16.32 h, una dada que supera —i de llarg— l’antic rècord de 40,4 ºC de temperatura màxima del 28 de juliol de l’any 1947. Cal destacar que aquesta estació meteorològica pròxima al centre de la ciutat anota dades des de l’any 1873 i és la més antiga de França.

 

Rècords de calor a moltes regions de l’oest d’Europa

L’aire calent gestat a l’Àfrica i reescalfat a Europa ha implicat que dijous hagi estat el dia més calorós de les darreres dècades a moltes regions de l’oest del continent europeu, i que a moltes localitats mai no n’hagués fet tanta.

A Anglaterra dijous han anotat una màxima de fins a 38,1 ºC a Cambridge, un registre que ha quedat pròxim a la màxima més alta mai assolida al Regne Unit, de 38,5 ºC.

A Alemanya, en canvi, sí que han arribat a superar la màxima absoluta mai registrada, fins ara de 40,5 ºC. Dijous, 25 de juliol, s’han assolit 41,6 ºC a Lingen, una localitat situada al nord-oest del país.

La calor també ha estat rècord en algunes regions de Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg.

Les tempestes posaran fi a l’onada de calor a darrera hora

La calor extrema té les hores comptades. Divendres, 26 de juliol, es preveu que una massa d’aire més fresc procedent de l’Atlàntic guanyi terreny d’oest cap a est. La massa d’aire més fresc a tots els nivells afavorirà la gestació de tempestes puntualment fortes.

La nova massa d’aire anirà avançant cap al centre i el sud d’Europa entre divendres i el cap de setmana, i normalitzarà el termòmetre mentre passi. París passarà dels 43 graus de màxima d’aquest dijous, a 31 graus de cara a divendres. A Londres el termòmetre baixarà divendres de 38 graus a 26.

La temperatura també es normalitzarà a Catalunya a partir de dissabte, jornada en la qual les tempestes estaran en l’ordre del dia. Els mapes del temps no anuncien cap onada de calor a curt ni mitjà termini.

Barcelona, al marge de l’onada de calor

La calor ha estat molt intensa aquesta setmana a Catalunya, sobretot a l’interior i ponent, on s’han superat lleugerament els 40 graus (41,2 graus de màxima dimarts, 23, a Lleida). A diferència de l’onada de calor de finals de juny, aquesta onada ha esquivat del tot Barcelona.

La marinada ha mantingut a ratlla els termòmetres, els quals tan sols han passat puntualment de la marca dels 32 graus. La xafogor, en canvi, ha estat gairebé insuportable.

Les tronades també arribaran a Barcelona dissabte, jornada en la qual es preveu que el termòmetre davalli de forma significativa i acomiadi definitivament la calorada.

Dimecres ja es van batre diversos rècords de calor a França, Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg

Aquest dimecres, 24 de juliol, diverses localitats franceses van batre rècords absoluts de temperatura. A Vichy, segons dades de Météo-France, el termòmetre va arribar a marcar 41,3 ºC de temperatura màxima, un valor que supera l’antic rècord del 30 de juliol del 1983, amb 41,2 ºC.

Aquest no va ser, ni de bon tros, l’únic rècord absolut de temperatura de dimecres, concretament van ser 85 les estacions meteorològiques que van assolir registres històrics a França.

La calor no va ser exclusiva a França, també es van rebatre antics rècords de temperatura a Bèlgica i Holanda.