vaga 9 octubre

Els sindicats educatius de Catalunya han convocat una vaga d’ensenyament de cinc dies al mes de març a les escoles i instituts si el Departament d’Educació no retira l’avançament del calendari escolar el 5 de setembre i no reverteix les retallades. La vaga d’educació ja s’ha fet els dies 15, 16, 17 i 29 de març. Ara, està en marxa la vaga del 30 de març. A banda, es va fer una altra aturada el 23 de març contra la sentència del català.

A continuació et donem tots els detalls sobre la vaga d’educació unitària de 5 dies.


Què vols saber sobre la vaga d’educació?


Per què s’ha convocat la vaga d’ensenyament?

Els sindicats acusen Cambray de no voler negociar els canvis amb la comunitat educativa i “demanen iniciar negociacions sense condicionants”. Afirmen que les seves reivindicacions van més enllà del calendari escolar 2022-23 i diuen que això només ha estat “la gota que ha fet vessar el got”. També estan en contra dels nous currículums i les retallades dels darrers anys i rebutgen la sentència de l’obligatorietat del 25 % de classes en castellà.

Sobre el nou currículum, el conseller Josep Gonzàlez-Cambray va cedir després de les primeres jornades de vaga d’educació i va anunciar que les escoles i instituts podran mantenir les matèries el curs vinent. A més, el departament ha reculat en el nou sistema d’avaluació i elimina la qualificació “en procés d’assoliment”.

Dates de la vaga d’educació

Els sindicats han convocat una vaga de cinc dies: el 15, 16, 17, 29 i 30 de març, contra el nou calendari escolar 2022-23, el currículum i les retallades. A més, la comunitat educativa no descarta que les protestes s’allarguin fins al setembre i, fins i tot, apunten que podrien no començar el curs el dia 5 de setembre. Asseguren que les mobilitzacions aniran “in crescendo” fins a aconseguir que el departament “rectifiqui”. “És una vaga històrica. Fa 30 anys que no es recorden unes mobilitzacions tant dures”, ha assegurat Joan Alis, del Sindicat de Professors de Secundària.

Els sindicats educatius COS, la Intersindical-CSC, la USTEC-STEs i el SEPC també van convocar una vaga el 23 de març. En aquest cas, contra la sentència del 25 % en castellà i “en defensa d’una educació pública i íntegrament en català”. Per tots aquests dies s’han convocat serveis mínims.

A tots aquests dies cal sumar una altra aturada: la vaga del 24 de març d’estudiants d’universitats en contra de les reformes educatives.

Què proposen els sindicats sobre el nou calendari escolar 2022-23?

La proposta dels sindicats és ajornar el nou calendari escolar un any. “Per la part sindical el consens és total”, assegura Cristina Martín, secretària d’Ensenyament de la Federació de Serveis Públics d’UGT. Afegeix que amb aquesta moratòria, “com a mínim” d’un any, es podria negociar i consensuar l’avançament del calendari escolar amb totes les parts implicades.

La conselleria d’Educació, però, ha rebutjat aquesta proposta i, per tant, el curs 2022-23 començarà el 5 de setembre.

Manifestacions a Barcelona per la vaga escolar

La vaga del 29 i el 30 de març anirà acompanyada de manifestacions a Barcelona. La primera serà aquest dimarts, a partir de les 11.30 h als Jardinets de Gràcia. La marxa anirà fins al Departament d’Educació. La segona manifestació serà aquest dimecres, 30 de març. També a les 11.30 h, la protesta s’ha convocat a la plaça de la Universitat i caminarà fins a la plaça de Sant Jaume.

Les primeres jornades de vaga escolar del març del 2022 també van estar marcades per manifestacions. Dimarts, dia 15, la protesta va arrencar a les 11.30 h des dels Jardinets de Gràcia i va dirigir-se al Departament d’Educació. Dimecres, la protesta va traslladar-se al Saló de l’Ensenyament 2022, on es van viure moments de tensió. Finalment, dijous dia 17, va convocar-se una manifestació a les 11.30 h a la plaça de la Universitat. A més, a primera hora del matí un piquet de docents va tallar la ronda del Litoral, en els dos sentits de la marxa, entre les sortides de la Barceloneta i Bac de Roda.

Les protestes s’han repetit el 23 de març, amb una manifestació que va sortir des de la plaça d’Urquinaona amb el lema “La seva sentència, la nostra lluita”. La mobilització va finalitzar a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on s’han trobat amb la marxa lenta dels taxistes.

Educació defensa el nou calendari escolar 2022-23

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha ofert diàleg i mà estesa però afirma que l’avançament del curs escolar és una decisió que “prenen convençuts” des del departament. Afegeix que només aportarà beneficis per als alumnes i les famílies.

En qualsevol cas, Gonzàlez-Cambray convida els sindicats a aportar totes les propostes que considerin per millorar aquest avançament del calendari.