Aquest dijous és la tercera jornada de la vaga d’educació de 5 dies convocada pels principals sindicats del sector educatiu. Les aturades només afecten l’escola pública, i no s’estenen a l’escola concertada i als treballadors del Departament d’Educació, que no s’han adherit a totes les jornades. La protesta, que es repetirà els dies 29 i 30 de març, va acompanyada de manifestacions a diferents punts de Barcelona.

A betevé hem seguit en directe, minut a minut, la tercera jornada de la vaga d’educació del març del 2022. Podràs estar informat de tot el que passi en aquesta mateixa pàgina.

Últimes notícies de la vaga d’ensenyament avui

16:30
   

S’acaba la tercera jornada de vaga d’educació, les escoles i instituts ja han tancat portes després de funcionar amb serveis mínims els darrers tres dies. Els sindicats emplacen a seguir les protestes els propers 29 i 30 de març, quan hi ha convocades noves aturades

Finalitza, aquí, el seguiment minut a minut de les mobilitzacions.

16:18
   

10 % de seguiment de la vaga aquest dijous

El 9,85 % dels professors dels centres educatius públics ha secundat aquest dijous la vaga, segons la conselleria d’Educació. Ahir la participació va ser del 15,13 % i el primer dia de vaga van seguir-la un 31 %, segons Educació. Per la seva banda, el sindicat de Professors de Secundària xifra en un 47,8 % el seguiment de la tercera jornada de vaga d’educació als instituts públics. 

Manifestació ensenyament

16:16
   

30.000 participants, segons els sindicats

La manifestació d’ensenyament d’avui ha portat ball de xifres. Els sindicats organitzadors xifren en 30.000 els professors que han participat en les marxes. D’altra banda, la Guàrdia Urbana de Barcelona diu que han sigut 10.000 participants.

15:42
   

La vaga d’ensenyament continuarà la setmana vinent

L’aturada d’educació no ha acabat. Els sindicats han convocat una altra vaga d’ensenyament dimecres, 23 de març, contra la sentència del TSJC que obliga a fer un 25 % de les classes en castellà. L’última setmana de març, concretament els dies 29 i 30, hi ha dues jornades més d’aturades convocades a les escoles i instituts de Catalunya.

tercer-dia-vaga-ensenyament

15:15
   

Acaba la manifestació

La Guàrdia Urbana informa que la manifestació d’ensenyament d’avui, que ha aplegat 10.000 persones, ha finalitzat. El trànsit rodat, que ha estat tallat als vehicles durant tot el matí, ja ha quedat restablert.

14:55
   

Els sindicats envien una carta a Aragonès demanant l’actuació del govern

Els set sindicats d’educació han fet arribar una carta al president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la qual li demanen que inici un procés de diàleg i negociació amb els sindicats. En una carta que han publicat en un tuit, diuen que “el govern pot ser una eina clau per a la millora de la qualitat educativa i la reversió de les retallades de fa més de 10 anys.”

14:25
   

Breu trobada a la Generalitat

Els representants dels sindicats educatius han entrat a reunir-se amb la secretària general de presidència, Núria Cuenca, però la trobada ha durat breus minuts. Segons els sindicats, ha escoltat les reivindicacions i s’ha compromès a traspassar tota la informació al president de la Generalitat Pere Aragonès. 

13:54
   

Aragonès rebutja ser l’interlocutor amb els sindicats d’educació

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha rebutjat ser l’interlocutor amb els sindicats d’educació. El cap del govern ha reiterat que qui té “l’expertesa, el coneixement i la confiança” per dialogar amb la comunitat educativa és el Departament d’Educació, amb “tot el Govern al costat”. De fet, ha subratllat que el conseller, Josep González-Cambray, té tot el seu suport per generar el “màxim d’acords possibles”.

13:43
   

Crits davant el Palau de la Generalitat 

Asseguts a la plaça de Sant Jaume, els participants en la manifestació per la vaga d’educació fan sentir la seva veu davant el Palau de la Generalitat. Criden consignes com “No són, no són, cinc dies de vacances; sí són, sí són, deu anys de retallades”, al mateix temps que han tirat diversos pots de fum. Mentrestant, continua arribant gent a la plaça.

13:30
   

La manifestació arriba a Sant Jaume

La manifestació unitària del tercer dia de vaga d’educació ha arribat a aquesta hora a la plaça de Sant Jaume per protestar davant de la Generalitat. Els sindicats reclamen una negociació al govern que volen que lideri el president català, Pere Aragonès. 

Capçalera a Sant Jaume

13:21
   

El 45,2% dels catalans, a favor d’avançar del curs escolar

El 45,2 % dels catalans està d’acord amb l’avançament del curs escolar, segons el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). En canvi, el 36,5 % no ho comparteix. Són dades de l’enquesta Òmnibus realitzada entre el 17 de novembre i el 17 de desembre del 2021 a 1.200 persones. 

13:06
   

Barcelona lidera la participació a la vaga

Barcelona és l’àrea de Catalunya on més seguiment han tingut els primers tres dies de vaga d’educació a les escoles i instituts públics. Segons les xifres facilitades pel departament, als centres que depenen del Consorci d’Educació de Barcelona és on més docents s’han adherit a l’aturada. Segons les darreres dades, d’aquest dijous al matí, el seguiment a la ciutat és un 3,58 més alt que a la resta de Catalunya. 

12:52
   

Indignació pels fulls informatius sobre l’ESO i batxillerat del Saló de l’Ensenyament

La informació sobre el nou currículum d’ESO i batxillerat que s’està repartint entre els assistents al Saló de l’Ensenyament ha generat indignació entre els vaguistes. El full es reparteix des de l’estand del Departament d’Educació, tot i que s’hi explicita que és provisional. 

12:41
   

10.000 persones a la manifestació, segons la Urbana

La Guàrdia Urbana ha xifrat en 10.000 persones els assistents a la tercera manifestació per la vaga d’educació. La dada és igual que la d’aquest dimecres, quan la policia barcelonina també va situar en 10.000 el nombre de participants. En canvi, el primer dia de vaga en van ser 22.000.

12:29
   

Afectacions als autobusos

Els autobusos de TMB que passen pel centre de la ciutat han hagut d’adaptar-se al pas de la manifestació. Segons informa l’operador de transports, se n’han vist afectades 14 línies.

12:21
   

Crits en anglès per als turistes

La manifestació de la tercera vaga d’educació d’aquest dijous transcorre pel centre de la ciutat. Al pas per la plaça de Catalunya, els manifestants han cridat en anglès per explicar la situació als turistes: “We’re on strike fighting for our education”. També han alçat 10 dits amunt per als 10 anys de retallades.

Manifestació vaga d'educació

12:11
   

Talls de trànsit per la manifestació

La Guàrdia Urbana està fent talls i desviaments de trànsit al pas de la manifestació unitària dels sindicats d’educació. El recorregut previst transcorrerà pel carrer de Pelai, la plaça de Catalunya, el carrer de Fontanella i la via Laietana, per arribar a la plaça de Sant Jaume.

11:59
   

Reclamen la destitució de Cambray

La manifestació unitària ha arrencat, un dia més, amb crits contra el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Aquest dijous, els manifestants han reclamat al govern de la Generalitat que el suspenguin del càrrec, ja que ell ha descartat dimitir. Ho han fet amb crits com “Què exigim al govern? Cambray cessament” i “Pere Aragonès, Cambray cessament”. Les primeres consignes també han fet referència a reivindicacions concretes com l’avançament del calendari escolar: “No són, no són cinc dies de vacances; sí són, sí són, 10 anys de retallades”.

11:44
   

Comença la manifestació unitària

La manifestació unitària de tots els sindicats pel tercer dia de vaga d’educació arrenca a aquesta hora de la plaça de la Universitat. Es dirigeix cap a la plaça de Sant Jaume per reclamar una negociació real, demanar la dimissió del conseller Gonzàlez-Cambray i exigir la supressió del nou calendari escolar per al curs 2022-23. Pots seguir-la en directe en aquesta pàgina. 

Capçalera de la manfestació del tercer dia de vaga d'educació

11:36
   

“La vaga no s’acaba ni avui ni a final de mes”

Els sindicats d’educació tornen a sortir al carrer en una manifestació unitària aquest dijous, tercer dia de vaga, i adverteixen que el conflicte continuarà si no avancen les negociacions. “La vaga no s’acaba ni avui ni a final de mes, continuarem en lluita si aquest senyor no s’asseu”, ha advertit des de la USOC, Andreu Granollers. Els sindicats han reiterat la petició de negociar amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja que consideren que el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, “ja no és l’interlocutor que volem”. La portaveu de la USTEC, Iolanda Segura, l’ha acusat de tenir “posat autoritari” i d’actuar amb “prepotència”. 

11:16
   

Una columna encapçalada per interins, a Universitat

Una columna encapçalada per interins ha arribat a aquesta hora a la plaça de la Universitat. Encapçalats per una pancarta en què reclamen fixesa, volen sumar-se a la manifestació unitària, que comença a les 11.30 h.

Columna d'interins arribant a la manifestació d'educació

11:04
   

Línies de bus afectades per la vaga

Diverses columnes avancen per la ciutat en direcció a la plaça de la Universitat, on hi ha convocada la manifestació unitària a les 11.30 h. TMB informa a aquesta hora d’alteracions al servei a la via Laietana, però també n’hi ha hagut a la plaça de Sants, d’on ha sortit una de les columnes.

10:47
   

Manifestació al centre de la ciutat

Els docents que aquest dijous a primera hora han tallat la ronda del Litoral avancen a aquesta hora pel centre de la ciutat. Ara mateix estan tallant el trànsit de la via Laietana, en sentit pujada. A les 11.30 h hi ha convocada la manifestació unitària convocada per tots els sindicats a la plaça de la Universitat.

Manifestació de docents a la via Laietana

10:34
   

47,8 % de seguiment a secundària, segons dades sindicals

El sindicat de Professors de Secundària (aspepc-sps) xifra en un 47,8 % el seguiment de la tercera jornada de vaga d’educació als instituts públics. Aquest sindicat qualifica d’”aparador” l’anunci de Gonzàlez-Cambray sobre l’entrada en vigor del nou currículum escolar. Consideren que posa de manifest “el seu menyspreu envers els representants dels docents, així com el desconeixement de la realitat dels centres i de l’opinió majoritària del professorat de la secundària catalana”.

10:19
   

S’acaba el tall de la ronda

Els concentrats abandonen la ronda del Litoral. Després d’una hora i mitja de tall de trànsit, han permès la circulació de vehicles, han aplaudit els conductors que hi havien quedat atrapats i han sortit de la via. De moment, no s’ha concretat on es dirigeixen. 

Reobren el tall de la ronda de Litoral

10:08
   

Docents de Nou Barris, entre els concentrats a la ronda

Entre el centenar de persones que tallen la ronda del Litoral hi ha docents de Nou Barris, tal com mostra una de les pancartes que encapçalen la mobilització, però també de Santa Coloma de Gramenet i d’altres punts del territori. Es tracta de professorat de centres públics, ja que aquest tercer dia de vaga no està secundat pel personal de les escoles i instituts concertats. 

Pancarta de docents de Nou Barris a la ronda del Litoral

10:01
   

Reparteixen octavetes entre els conductors

Els piquets informatius que tallen la ronda del Litoral han repartit octavetes entre els conductors per informar-los de les seves reivindicacions. Els concentrats tenen intenció de quedar-s’hi fins a les 10.15, quan traslladaran la protesta a un altre punt de la ciutat que, de moment, no han concretat. Els docents han interromput el trànsit al voltant de les 8.45 h. 

09:47
   

Els concentrats volen quedar-se a la ronda

Els concentrats a la ronda del Litoral s’han assegut a la via i han estès les pancartes a terra, amb la intenció de quedar-s’hi encara una estona més. La protesta ha provocat llargues cues en els dos sentits de la marxa: 7 km des de la Zona Franca en sentit Besòs, i 6 km des de Sant Adrià en sentit Llobregat.

09:34
   

Atrapats els vehicles en sentit Llobregat

La Guàrdia Urbana ha fet girar cua els cotxes que es trobaven aturats per la protesta en sentit Besòs. Els vehicles han circulat uns metres contra direcció perquè poguessin sortir de la ronda. En canvi, els qui circulen en sentit Llobregat continuen encara atrapats per la congestió. Els concentrats han fet pintades reivindicatives a la via. 

Pintada a la ronda pel tall de la vaga d'educació

09:28
   

Un piquet informatiu, responsable del tall a la ronda

La protesta que talla la ronda del Litoral l’ha organitzat un piquet informatiu format per docents, segons ha informat el sindicat USTEC-STEs. Amb lemes com “La màxima complexitat diu prou”, “Cambray, dimissió”, “Prou retallades” han tallat la circulació entre la Barceloneta i Bac de Roda. 

 

09:06
   

Tallada la ronda del Litoral en els dos sentits de la marxa

La protesta dels sindicats d’educació ja talla els dos sentits de la ronda del Litoral, a l’altura de la Barceloneta. Els manifestants han desplegat pancartes i han llençat pots de fum de colors. 

tall ronda Litoral vaga educacio

tall ronda litoral vaga educació

08:57
   

Els sindicats d’educació tallen la ronda del Litoral

Un grup de persones, convocades pels sindicats d’educació, estan tallant la ronda del Litoral a l’altura de la Barceloneta, en sentit Llobregat. És la primera acció de protesta de la tercera jornada de vaga convocada per aquest dijous. 

tall trànsit Ronda litoral

08:34
   

Barcelona, on més seguiment té la vaga

Les escoles públiques del Consorci d’Educació de Barcelona són les que estan tenint, fins ara, un major seguiment de la vaga. Aquest dimecres el seguiment va ser del 20 %, cinc punts per sobre del conjunt de Catalunya, que va ser del 15,13 %. A les escoles concertades de Barcelona, el seguiment va ser del 8 %

El primer dia d’aturades, Barcelona també va ser on més seguiment hi va haver. Segons Educació, el 39,5 % dels docents dels centres públics van fer vaga, i el 9,4 % dels centres concertats. 

cartells vaga educació
Foto: María Belmez (ACN)

08:10
   

La CGT avança les protestes al carrer

La CGT, un dels sindicats que han convocat la vaga d’educació, ha convocat els docents a les 10 h a la plaça dels Països Catalans. El sindicat vol començar la protesta en aquest punt per dirigir-se “en bloc” cap a la plaça de la Universitat, des d’on començarà la manifestació unitària a les 11.30 h. La marxa es dirigirà cap a la plaça de Sant Jaume, on volen exigir la intervenció en el conflicte del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Consideren que Cambray “no és un interlocutor vàlid” per arribar a solucions. 

La CGT també demana fer un “esforç” als docents per sumar-se al tercer dia d’aturades, perquè “pot ser clau”.

 

07:52
   

La tercera jornada de vaga, només a l’escola pública

A diferència de les dues primeres jornades de vaga, l’aturada convocada per aquest dijous només afecta l’escola pública. Per tant, no estan cridats a fer vaga els treballadors de l’escola concertada, que sí que s’hi van sumar els dos primers dies, ni tampoc els treballadors del Departament d’Educació, que només s’hi van adherir a la primera jornada d’aturades. 

La protesta a l’escola pública també es repetirà els dies 29 i 30 de març.

aula buida vaga ensenyament

07:36
   

Els sindicats comencen el tercer dia de vaga

Aquest dijous hi ha convocada la tercera jornada de vaga al sector educatiu. Els sindicats consideren insuficient l’anunci del conseller Gonzàlez-Cambray que les escoles que ho demanin puguin d’endarrerir l’aplicació del nou currículum. Els docents també mantenen el pols al carrer amb una nova manifestació que sortirà a les 11.30 h a la plaça de la Universitat i acabarà a la plaça de Sant Jaume.

22:45
   

Fins aquí el seguiment minut a minut de la segona jornada de vaga al sector educatiu. Demà continuarem explicant-vos el que passa en el tercer dia consecutiu de protestes.

20:49
   

La vaga d’educació continuarà aquest dijous

Després d’una segona jornada de vaga al sector educatiu amb menys seguiment però molt intensa a les portes al Saló de l’Ensenyament, la protesta continuarà aquest dijous. Hi haurà una manifestació pel centre de la ciutat a les 11.30 h i es mantindran els serveis mínims als centres. Els pròxims dies de vaga seran el 29 i el 30 de març.

20:16
   

Aragonès creu que la pandèmia és una de les causes de la vaga d’ensenyament

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, creu que la tensió viscuda durant aquests anys de pandèmia és una de les causes de la vaga al sector educatiu. Una tensió, segons Aragonès, que s’ha unit a la voluntat del govern català de fer canvis estructurals en el sistema educatiu. El president ha dit que tenen la voluntat d’intensificar el diàleg amb els sindicats, i ha expressat tota la confiança cap al conseller d’Educació, Josep Gonazàlez-Cambray.

19:40
   

El seguiment de la vaga es manté al 15 % a la pública

Segons el Departament d’Educació, basant-se en les dades del 99,24 % dels centre públics, el seguiment de la vaga a les 18 h ha estat del 15,75 %. Als centres concertats, segons la informació del 66,38 % dels centres, el seguiment ha estat del 8,04 %.

19:12
   

El conseller d’Educació visita a la tarda el Saló de l’Ensenyament

Les protestes per la vaga d’ensenyament han fet que el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, hagi posposat la visita oficial al Saló de l’Ensenyament a la tarda

El conseller ha passejat per la mostra després que al matí només ho hagi fet la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. 

18:40
   

Cambray sobre l’avançament del calendari escolar: “no està a debat”.

El conseller d’Educació considera que és una mesura bona per als alumnes, especialment per als més vulnerables. Creu que encara hi ha temps per escoltar les propostes de millora i per això diu que no té sentit posposar l’aplicació del nou calendari, com demana part de la comunitat educativa. “Estem preparats per desplegar aquesta mesura”, ha afirmat. En aquest sentit, ha estat contundent: “Això no està en qüestió, no està a debat”.

17:52
   

El Govern espanyol confia que es compleixi el 25 % de classes en castellà

La ministra d’Educació, Pilar Alegría, ha insistit que confia “plenament” que el Departament d’Educació farà complir la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que fixa un 25 % de classes en castellà. Alegría ha recordat que en els pròxims dies venç el termini de dos mesos que va donar el TSJC a la Generalitat per aplicar-la.

La titular d’Educació ha lamentat la politització del debat sobre la llengua i ha dit que la diversitat s’hauria de veure com una “riquesa”.

17:31
   

Per què s’ha convocat la vaga d’ensenyament?

Els sindicats acusen el conseller Cambray de no voler negociar els canvis amb la comunitat educativa i “demanen iniciar negociacions sense condicionants”. Afirmen que les seves reivindicacions van més enllà del calendari nou i diuen que això només ha estat “la gota que ha fet vessar el got”. També rebutgen la sentència de l’obligatorietat del 25 % de classes en castellà.

16:58
   

Demà, tercera manifestació de la comunitat educativa

Aquest dimecres es farà el tercer dia de vaga consecutiu de la comunitat educativa. Per aquest dia, s’ha convocat una altra manifestació. Començarà a les 11:30 h a la plaça de la Universitat i acabarà a la plaça de Sant Jaume.

16:34
   

Menys seguiment en el segon dia de vaga

El Departament d’Educació ha xifrat en un 15 % el seguiment del segon dia de vaga a l’escola pública, una xifra que se situa en el 7 % en el cas dels centres concertats. Les dades són més baixes que les que aquest dimarts va donar la mateixa conselleria, del 33 % a l’escola pública i el 8 % a la concertada.

aula buida vaga ensenyament

15:59
   

Pau Gonzàlez fa una crida a reconstruir consensos

El regidor d’Educació, Pau Gonzàlez, havia anunciat que no aniria a la inauguració del Saló de l’Ensenyament per la vaga educativa convocada aquests dies. Gonzàlez ha fet una crida a reconstruir consensos en el si de la comunitat educativa. El regidor havia considerat evitable la vaga educativa i havia criticat la “imposició” de mesures

15:26
   

Jordi Martí demana que s’escolti la comunitat educativa 

El tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i vicepresident del Consorci d’Educació, Jordi Martí, ha alertat al conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que el desplegament del nou currículum “no pot anar i venir” com ha passat amb la matèria de filosofia. Ha afegit que l’educació sempre demana consens i horitzons compartits i ha valorat que després d’anys de retallades i dos cursos en pandèmia cal escoltar la comunitat educativa.

14:54
   

USTEC eleva al 45 % el seguiment de la vaga als centres públics

La portaveu d’USTEC-STEs, Iolanda Segura, eleva la xifra del seguiment de la segona jornada de vaga als centres educatius públics fins al 45 %. Cal tenir en compte, però, que els sindicats han acordat calcular aquest percentatge amb el 70 % de professionals que poden fer l’aturada i, per tant, n’han exclòs els treballadors que són serveis mínims.

Segura ha assegurat que les xifres que dona el Departament d’Educació són esbiaixades perquè no tenen en compte que hi ha una part de la plantilla que no pot fer vaga per uns “serveis mínims abusius”.

14:30
   

S’incrementa la presència dels Mossos a les portes del Saló

Més presència policial a les portes del Saló de l’Ensenyament, després que alguns manifestants hagin intentat entrar per la força tirant a terra una de les portes d’accés exterior. Els Mossos han reforçat la presència d’agents després que un grup de persones continuen concentrades davant de la porta de la plaça de l’Univers i s’hagin produït alguns moments de tensió. La manifestació ha començat a la plaça dels Països Catalans a mig matí i ha finalitzat al migdia en aquest punt.

mossos vaga educació saló ensenyament

14:00
   

15,13 % de seguiment als centres públics, segons Educació

El Departament d’Educació ha actualitzat les xifres de seguiment del segon dia de vaga. A les 12 h situa la participació als centres públics en un 15,13 % i en el 7,67 % als concertats. Això, tenint en compte les dades comunicades pel 87,93 % de les escoles i instituts públics i el 56,52 % dels concertats.

13:41
   

10.000 persones a la manifestació

La manifestació del segon dia de la vaga d’educació ha reunit 10.000 persones, segons dades de la Guàrdia Urbana. Tenint en compte les dades policials, la mobilització ha aplegat la meitat de persones que aquest dimarts, quan van xifrar la participació en 22.000 persones. 

13:29
   

Intenten accedir per la força al Saló d’Ensenyament

Un grup de manifestants ha intentat entrar per la força aquest migdia al Saló de l’Ensenyament. Agents de seguretat privada del Saló havien reforçat les tanques amb manilles, però en un primer moment no han aguantat l’envestida dels concentrats i han hagut de posar-n’hi més.

 

 

 

13:02
   

La manifestació arriba al Saló de l’Ensenyament

La marxa unitària dels sindicats per la vaga d’educació ha arribat a les portes del Saló de l’Ensenyament, després de recórrer els carrers de la ciutat des de Sants.

Manifestació a les portes del Saló de l'Ensenyament

12:49
   

Crits contra Cambray i en defensa de l’educació pública

Milers de persones s’apleguen a la manifestació del segon dia de vaga d’educació, encapçalada pel lema “Prou imposicions i retallades. Escola pública i de qualitat”. Criden consignes directes contra el conseller d’Educació, com “Cambray dimissió”, “Cambray, escolta, o vaga, vaga, vaga”, a més d’altres missatges de reivindicacions concretes, com “Prou retallades a l’educació”, “No va de vacances”.

Manifestació del segon dia de vaga d'educació

Pancartes de la manifestació del segon dia de vaga d'educació

Pancartes de la manifestació del segon dia de vaga d'educació

12:25
   

El Saló de l’Ensenyament bull d’activitat

Després de les protestes dels mestres i professors en vaga, a primera hora d’aquest matí, el Saló de l’Ensenyament funciona amb normalitat. Per accedir-hi, s’hi han format cues d’estudiants que volen recollir informació sobre possibles itineraris acadèmics. La manifestació unitària dels sindicats es dirigeix a aquesta hora cap a la fira per fer-hi sentir les seves protestes.

Saló de l'Ensenyament

12:14
   

En marxa la manifestació unitària

Comença la manifestació unitària el segon dia de vaga d’educació. La mobilització ha arrencat a les 11.30 h de la plaça dels Països Catalans i es dirigeix al Saló de l’Ensenyament.

Manifestació segon dia vaga educació

12:07
   

Els sindicats critiquen l’anunci del currículum escolar

L’anunci que aplicar el nou currículum escolar no serà obligatori el curs que ve no ha agradat als sindicats. Des de la CGT Ensenyament, Miguel González, ha reiterat que cal “un altre interlocutor” i ha afegit que “no ens serveix cap promesa de cortina de fum”. En la mateixa línia, el secretari general de la USOC, Pere Forga, ha criticat que “és el mateix de sempre, en lloc de parlar amb qui ha de parlar, primer parla amb premsa”. Per la seva banda, la portaveu de la USTEC, Iolanda Segura, reclama que “el currículum ha de ser consensuat amb treballadors dels centres, perquè som els que l’hem de tirar endavant”.

11:44
   

Cambray: “En cap cas no em plantejo dimitir”

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, assegura que continuarà en el càrrec. “En cap cas no em plantejo dimitir”, ha dit, tot i que els sindicats convocants de la vaga d’educació li reclamen que abandoni la conselleria. El conseller ha reconegut que “hem de fer les coses millor”, però assegura que està convençut que les decisions que ha pres el departament són bones. 

11:31
   

Cambray defensa l’avançament del calendari escolar

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha defensat l’avançament del calendari escolar, una mesura que creu que és bona per als alumnes, especialment per als més vulnerables. Cambray considera que encara hi ha temps per escoltar les propostes de millora i per això creu que no té sentit posposar l’aplicació del nou calendari. “Estem preparats per desplegar aquesta mesura”, ha afirmat.

11:22
   

Els canvis en el currículum, opcionals el curs que ve

Les escoles i instituts que ho demanin podran no fer canvis en el currículum escolar el curs vinent, 2022-23, segons ha anunciat el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. En canvi, els centres educatius que sí que vulguin començar a aplicar els canvis previstos ho podran fer amb “la cobertura de decrets d’educació que ho facilitin”. Els canvis curriculars són un dels motius que han dut els sindicats a la vaga. 

Josep Gonzàlez-Cambray 

11:18
   

Educació assegura que ha donat resposta a algunes “demandes històriques”

El Departament d’Educació assegura que ja ha donat resposta a algunes de les “demandes històriques” que han dut els sindicats a convocar la vaga. D’una banda, assegura que “hem iniciat el camí per reduir les ràtios a les escoles catalanes”, començant per EI3, on aquest any hi haurà 20 infants o menys. També afirma que estan treballant en l’estabilització de les plantilles, amb una reducció d’interins que ha passat del 34 % el 2018 al 10 %. Pel que fa a les substitucions, sosté que el mínim és de mitja jornada. I, finalment, diu que tot l‘alumnat en situació de vulnerabilitat que entri al sistema educatiu ho farà amb tots els recursos econòmics necessaris per facilitar la distribució d’aquests estudiants entre els centres públics i concertats. 

11:08
   

14 % de seguiment a l’escola pública, segons Educació

El Departament d’Educació ha xifrat en un 14 % el seguiment del segon dia de vaga a l’escola pública, una xifra que se situa en el 7 % en el cas dels centres concertats. Les dades són més baixes que les que aquest dimarts va donar la mateixa conselleria, del 33 % a l’escola pública i el 8 % a la concertada. El conseller Josep Gonzàlez-Cambray ha afirmat que “la majoria de mestres van anar ahir a l’escola” i ha reclamat als sindicats “que es tornin a asseure a la taula de negociació”.

11:00
   

Cambray compareix en la segona jornada de vaga d’educació

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, compareix a aquesta hora des del Departament d’Educació, després que els manifestants hagin entrat al Saló de l’Ensenyament i s’hagi anul·lat la compareixença que hi havia prevista a la Fira de Barcelona. Pots seguir-ho en directe en aquesta pàgina.

10:46
   

Protesta a la plaça d’Espanya

Un grup de manifestants tallen a aquesta hora la plaça d’Espanya, una mobilització que afecta el trànsit i també diverses línies de bus. La convocatòria oficial és a la plaça dels Països Catalans, però aquest grup, que ha sortit de la plaça de Sants, ja està fent sentir la seva veu al carrer.

10:10
   

Prop del 60 % de seguiment a secundària, segons dades sindicals

El seguiment del segon dia de vaga d’educació és del 56,7 % a secundària, segons el Sindicat Professors de Secundària (ASPEPC-SPS). Són dades de les 10 d’aquest matí, calculades sobre una estimació estadísticament significativa de tot Catalunya.

09:36
   

Els manifestants entren al Saló de l’Ensenyament

Els manifestants que es concentraven a les portes del Saló de l’Ensenyament han pogut accedir al recinte un cop s’han obert al públic

Manifestants entren al Saló de l'Ensenyament

Els vaguistes estan fent sentir la seva veu a l’interior i, fins i tot, han penjat un cartell reivindicatiu darrere el faristol on han de comparèixer les autoritats: “Se’ns pixen a sobre i ens diuen que plou. N’estem fartes! Anem a la vaga”. 

Vaguistes al Saló de l'Ensenyament

09:16
   

El Saló de l’Ensenyament obre, però sense inauguració

El Saló de l’Ensenyament ha obert finalment les portes als visitants, després que un grup de manifestants format per mestres, professors i alumnes, impedís l’accés al recinte a primera hora. Tot i això, l’acte d’inauguració oficial no s’ha pogut fer i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, encara no hi ha arribat. Responsables del Saló, Fira de Barcelona i el Departament d’Educació estan parlant amb Mossos d’Esquadra a aquesta hora per mirar de resoldre la situació. 

Pancarta a l'entrada al Saló de l'Ensenyament

09:00
   

Tensió al Saló de l’Ensenyament

Aquesta segona jornada de vaga ha començat amb moments de tensió i diverses empentes quan els sindicats han aconseguit entrar al Saló de l’Ensenyament, on s’espera que el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, l’inauguri oficialment. Alguns dels 200 docents que s’hi havien concentrat s’han encarat als efectius de seguretat privada que vigilen l’entrada per accedir-hi. El conseller, de moment, encara no hi ha arribat.

08:33
   

Piquets a les portes del Saló de l’Ensenyament

Un grup d’uns 200 docents protesten des de primera hora del matí d’aquest dimecres a les portes del Saló de l’Ensenyament, on està prevista la presència del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, per inaugurar el certamen. Aquesta és la primera aparició pública del conseller des que aquest dimarts va començar la primera de les cinc jornades de vaga convocades pels docent.

piquets Saló Ensenyament

 

08:23
   

Barcelona, on més s’ha seguit la vaga

Segons les xifres oficials del Departament d’Educació, Barcelona és on més docents van seguir la vaga durant la primera jornada, aquest dimarts. L’aturada va tenir un seguiment del 39,5 % dels docents dels centres públics, i d’un 9,4 % dels docents de l’escola concertada.

08:01
   

Serveis mínims del 33 % a infantil, primària i secundària

En aquest segon dia de vaga, el Departament de Treball ha decretat uns serveis mínims del 33 % a infantil, primària i secundària. Això vol dir que hi ha un docent per cada tres aules i una persona de l’equip directiu per cada centre.

En el cas dels centres d’educació especial i les llars d’infants, com que són col·lectius que necessiten més atenció, s’estableixen uns serveis mínims del 50 %.

07:29
   

Protesta de la comunitat educativa al Saló de l’Ensenyament 

Aquest dimecres, segona jornada de vaga escolar, la protesta es concentrarà al Saló de l’Ensenyament, que obre portes a Fira de Barcelona. Els sindicats han convocat una manifestació que arrencarà a les 11.30 h de la plaça dels Països Catalans i que es dirigirà cap al Saló. 

Una estona abans, a quarts de nou del matí, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, inaugurarà el Saló de l’Ensenyament, juntament amb la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. Serà la primera aparició pública de Cambray des de l’inici de la vaga, aquest dimarts. 

20:47
   

Fins aquí, el seguiment del minut a minut de la vaga d’educació del dimarts 15 de març del 2022. Tornarem demà amb tota l’actualitat en directe sobre la vaga d’ensenyament. Gràcies!

20:40
   

Segona concentració aquest dimecres

La comunitat educativa sortirà al carrer també aquest dimecres per continuar amb la vaga d’educació. La manifestació sortirà de la plaça dels Països Catalans, a tocar de l’estació de Sants, a les 11.30 hores i arribarà fins al Saló de l’Ensenyament, punt on els organitzadors esperen coincidir amb el conseller Cambray. 

20:20
   

Aquest dimecres serà el segon dels cinc dies de vaga convocats

Els sindicats asseguren que les mobilitzacions aniran “in crescendo” fins a aconseguir que el departament “rectifiqui”. No descarten, a més, que les protestes s’allarguin fins al mes de setembre i, fins i tot, apunten que podrien no començar el curs.

20:09
   

Els nous currículums, la inversió insuficient o el calendari escolar, alguns dels motius de l’aturada

Mestres i professors han fet avui el primer dia dels cinc de vaga d’educació contra la gestió del conseller Gonzàlez-Cambray. Els set motius de la vaga d’educació de cinc dies al març que han argumentat els sindicats en el seu comunicat unitari.

19:56
   

Els sindicats d’educació exigeixen a Aragonès “que entomi la negociació” en un comunicat unitari

“Davant d’aquesta situació de bloqueig, exigim al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que entomi la negociació i aporti propostes concretes en la línia de la plataforma reivindicativa”, exigeixen els sindicats davant del que, asseguren, és immobilisme per part del conseller d’Educació, Gonzàlez-Cambray.

En el comunicat unitari expliquen que la mobilització d’avui ha aconseguit forçar la conselleria ha rebre el comitè de vaga, una trobada en què asseguren que el conseller “no entén que cal cedir per arribar a un acord i desbloquejar la situació”.

Per això, els sindicats ara demanen que sigui el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui “entomi” la negociació.

19:42
   

Un centenar de persones a la cassolada convocada a la plaça de Sants com a suport a la vaga d’educació

Un centenar de persones han fet sonar les cassoles a la plaça de Sants com a suport a la vaga i les reivindicacions dels docents. Han respost així a la convocatòria de diverses AFA d’escoles i instituts de Sants-Montjuïc que consideren que les famílies també estan implicades en les reivindicacions dels mestres i professors.

Som famílies que hem entès les reivindicacions de la vaga i volem donar-los suport, entenem que també hi tenim alguna cosa a dir les famílies”, explica Eulàlia Tarragó, de l’AFA de l’Institut Escola Arts.

19:04
   

Ensenyament xifra en el 33 % el seguiment de la vaga als centres públics i en el 8 % als concertats

El Departament d’Ensenyament ha xifrat en el 33,05 % el seguiment de la vaga als centres públics i en el 8,26 % als concertats, amb dades actualitzades fins a les sis de la tarda. És la primera de les cinc aturades convocades de forma unitària pels sindicats docents per reclamar millores al sector i per denunciar el que consideren una manca de diàleg del departament. Per serveis territorials, allà on la vaga ha tingut més seguiment ha estat al Consorci d’Educació de Barcelona i al Vallès Occidental, on prop de quatre de cada 10 docents han secundat l’aturada. En concret, Barcelona és on hi ha hagut més seguiment amb un 39,53 % a l’escola pública i un 9,44 % a la concertada.

Escola Nou Patufet aula buida

18:47
   

Els sindicats critiquen l’”immobilisme” de Cambray

Els sindicats han lamentat que Cambray no ha fet cap proposta i que ha tornat a presentar el seu “immobilisme”, en paraules de la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura. Ha advertit també que no volen allargar la situació de conflicte actual, però ha lamentat que amb el conseller “no és possible” negociar. La portaveu d’USTEC ha insistit que els motius de la vaga són diversos, no només l’avançament del calendari escolar 2022-23, i per això ha reclamat negociar tots els punts.

En una línia similar, Marta Minguella, de CGT, ha afirmat que Cambray els ha “venut fum” i ha ignorant la manifestació multitudinària i el seguiment de la vaga. “No és una persona vàlida per a la negociació”, ha manifestat. Des de la UGT, Lorena Martínez ha lamentat també que l’espai on els ha rebut no era adequat per tenir la trobada que fa falta. Ha afegit que si el conseller no és capaç de negociar, que dimiteixi.

manifestacio vaga ensenyament

18:20
   

Cassolada a la plaça de Sants

Diverses associacions de famílies d’escoles i instituts del districte de Sants-Montjuïc s’han reunit a la plaça de Sants per sumar-se a les protestes i en suport a la vaga d’educació.

Cassolada a la plaça de Sants en suport a la vaga d'educació

17:40
   

Estàs d’acord amb la vaga d’ensenyament?

Enquesta de betevé per recollir les diferents opinions sobre la vaga d’educació convocada durant cinc dies del mes de març.

17:22
   

La CUP demana a Cambray que negociï o dimiteixi

La nova diputada de la CUP Nogay Ndiaye s’ha dirigit al conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, per demanar-li que negociï amb la comunitat educativa i n’”assumeixi” les reivindicacions. “Conseller, negociació o dimissió”, ha afegit des de la sala de premsa del Parlament. Segons la diputada, l’avançament del curs escolar només és “la gota que ha fet vessar el got” d’una situació que ha qualificat “d’insostenible”.

17:00
   

L’oposició havia reclamat diàleg al govern 

Els grups de l’oposició al Parlament havien demanat durant el matí que el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, es reunís amb la comunitat educativa. Des del PSC-Units, la portaveu, Alícia Romero, ha deplorat que el govern català decidís avançar el curs escolar i modificar els horaris de tot el mes de setembre de forma “unilateral”. En la mateixa línia, David Cid, d’En Comú Podem, ha demanat a Cambray que “reflexioni” i accedeixi a una moratòria. De la seva banda, Carlos Carrizosa, de Ciutadans, ha advertit que la vaga és “molt llarga” i ha reclamat que s’obri el debat amb la comunitat educativa.

15:56
   

Els sindicats educatius volen negociar amb Aragonès

El sindicats educatius demanen negociar directament amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de la reunió que han mantingut amb el conseller d’Eduació, Josep Gonzàlez-Cambray qui, consideren, ja no és vàlid per portar a terme aquest diàleg. Iolanda Segura, portaveu d’USTEC, ha assegurat que no volen allargar la situació de conflicte actual, però ha lamentat que amb el conseller “no és possible” negociar.

15:06
   

Acaba la reunió amb els sindicats sense cap acord

El sindicats  han fet una crida a continuar demà amb la vaga a les portes del Departament d’Educació. Ho han fet després d’una reunió amb el conseller Josep Gonzàlez-Cambray, en què asseguren que no s’ha pogut negociar tot allò que reivindiquen. Titllen el plantejament de Cambray d’immobilista, en demanen la dimissió i reclamen un interlocutor vàlid

14:45
   

Un 10 % d’escoles concertades s’han sumat a la vaga

Segons dades del Departament d’Educació, el seguiment de la vaga ha arribat a un 38,75 % de les escoles públiques de Barcelona. Les escoles concertades també s’hi han afegit, però en menor mesura: han estat un 10,06 % dels centres.

14:15
   

Les pancartes de la protesta

Durant la manifestació s’han vist diverses pancartes que demanen la dimissió de Cambray i revertir les retallades. Una dels lemes més repetits ha estat: “No és per les vacances, és per les mancances”.

Foto: Carles Ors

Foto: Carles Ors

Foto: Carles Ors

14:00
   

Reunió al Departament d’Educació

Els representants dels diferents sindicats educatius es reuneixen en aquests moments al Departament d’Educació amb responsables de la conselleria. Els sindicats demanen que es retiri l’ordre de calendari per iniciar una negociació real i des del govern, Patrícia Plaja, espera que es desconvoquin les aturades previstes per als propers dies. A les portes del Departament, milers de docents encara es concentren a la porta.

Foto: Carles Ors

 

13:49
   

Un dia sense classes

El seguiment de la vaga als centres educatius de Barcelona ha estat força elevat. En algunes escoles, com la Jujol, de Gràcia, moltes famílies han decidit no dur els infants a l’escola. Dels 465 alumnes, només hi han anat 163. Els serveis mínims han funcionat tal com estava previst. Aquest dimarts, per tant, no hi ha hagut classe i els infants han fet activitats alternatives. 

13:31
   

La protesta arriba al Departament d’Educació 

La manifestació convocada pels sindicats al centre de Barcelona ja ha arribat a la seu del Departament d’Educació, a la via Augusta. Centenars de docents s’han col·locat a les escales que pugen fins a la porta principal i reclamen la dimissió del conseller Josep Gonzàlez-Cambray. A la porta, hi ha agents dels Mossos d’Esquadra.

13:23
   

USTEC xifra en un 70 % el seguiment

El sindicat majoritari USTEC-STEs (IAC) ha xifrat en un 70 % el seguiment de la vaga d’educació d’aquest dimarts. En un inici havia assegurat que era d’un 60 %, però ara n’ha elevat el percentatge. En canvi, el Departament d’Educació diu que el seguiment és d’una mica més del 30 %.

13:08
   

El govern mostra “la màxima admiració per la tasca dels docents”

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha mostrat el suport del govern català als docents que avui secunden la vaga. En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu Plaja ha afirmat que són conscients “que estan cansats físicament i emocionalment”. Creu, a més, que “com a país hem passat una situació molt complicada”. Tot i això, afirma que “el que no pot compartir el govern és que la resposta a aquesta transformació sigui una aturada de cinc dies. Una aturada que, novament, recau sobre els infants i els joves”. Plaja defensa que el Departament d’Educació no s’ha aixecat mai de la taula de negociació.

12:41
   

22.000 assistents, segons la Guàrdia Urbana 

La Guàrdia Urbana xifra el seguiment de la manifestació en 22.000 persones. De moment, els sindicats no han donat cap xifra. A la protesta, a més de milers de docents, també hi han assistit famílies amb infants que han decidit secundar la vaga.

12:32
   

Els sindicats reclamen una “negociació real”

Els sindicats educatius en bloc han reclamant al departament d’Educació una negociació real amb els docents i acusen Josep González-Cambray d’imposar les seves decisions sense escoltr-ne els implicats. Creuen que la vaga d’aquest dimarts suposa “un punt d’inflexió” i destaquen que “ha aconseguit unir” tots els representants dels treballadors.

12:22
   

Talls de trànsit al centre de la ciutat per la protesta

La manifestació dels docents està suposant talls de trànsit en alguns dels carrers del centre de la Diagonal. La Guàrdia Urbana actualitza la informació a través de les xarxes socials.

 

TMB també informa que hi ha diverses línies d’autobús tallades.

11:55
   

La manifestació talla la Diagonal

La protesta convocada pels sindicats de docents ja ha començat al centre de la ciutat. El recorregut s’ha iniciat als Jardinets de Gràcia i a aquesta hora tallen la Diagonal. A la pancarta de la capçalera s’hi pot llegir: “Prou imposicions! Prou retallades! Per una educació pública de qualitat”.

11:53
   

Seguiment del 31 %, segons Educació

El Departament d’Educació afirma que, a les 11 h, el seguiment de la vaga era del 31, 3 % als centres públics, segons les dades comunicades pel 87,5% d’escoles i instituts. Als concertats, el seguiment de la vaga és del 8,7 %, segons la comunicació del 69,7 %  dels centres. Els sindicats, en canvi, en fan una altra valoració. A secundària xifren el seguiment en més del 75 % i, des d’USTEC, afirmen que és del 60 %.

11:32
   

Aules buides a l’Escola Jujol, a Gràcia

A l’Escola Jujol, a Gràcia, el 85 % dels mestres han decidit secundar la vaga convocada pels sindicats. Dels 465 alumnes, només han anat a l’escola 163 infants. Els serveis mínims estan funcionant amb normalitat.

11:21
   

Comencen a arribar les columnes 

Quan falten pocs minuts per a l’inici de la manifestació, convocada a partir de les 11.30 h als Jardinets de Gràcia, comencen a arribar les diferents columnes des de diversos punts de la ciutat. Han sortit des de Gràcia, Sants o Sant Martí.

11:10
   

Els motius de la vaga

Els sindicats educatius han fet un manifest conjunt en que desgranen els motius que els porten a convocar la vaga. En primer lloc, reclamen un augment de la inversió en matèria d’educació. Concretament, exigeixen una inversió del 6 % del PIB català, com a mínim i tal com indica la Llei d’Educació de Catalunya. Denuncien que des de la darrera crisi econòmica, ara fa 10 anys, no s’han recuperat les condicions laborals, malgrat el compromís dels diferents grups parlamentaris. Volen també que se suprimeixi el nou calendari escolar i afirmen que “aquesta ha estat la gota que ha fet vessar el got”. S’oposen al nou currículum de secundària, reclamen l’estabilització del personal interí, rebutgen la sentència contra la immersió lingüística i reclamen la dimissió del conseller.

10:57
   

Quines són les manifestacions convocades?

Els sindicats del món educatiu han convocat tres manifestacions aquests dies de vaga. La primera protesta es farà aquest mateix dimarts i arrencarà a les 11.30 h dels Jardinets de Gràcia. Dimecres hi ha una segona mobilització a la mateixa hora, però, en aquest cas, sortirà de la plaça dels Països Catalans i es dirigirà cap el Saló de l’Ensenyament. Finalment, dijous, a les 11.30 h, està convocada una altra manifestació de la comunitat educativa a la plaça de la Universitat, amb la intenció d’arribar fins a la plaça de Sant Jaume. 

10:51
   

CCOO lamenta “la supèrbia” del Departament d’Educació

El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha lamentat la “supèrbia” de la conselleria d’Educació. Pacheco ha demanat que el govern doni una resposta ràpida a la vaga. Creu que “l’actitud de negació de la Generalitat ha aconseguit posar a tothom d’acord” i assenyala que “no pot ser que la imposició sigui el model d’ensenyament”. La portaveu d’Educació del sindicat confia que la manifestació de les 11.30 h sigui històrica i ha qualificat “d’abusius” els serveis mínims que s’han establert. 

10:40
   

El seguiment de la vaga a secundària és del 75 %, segons els sindicats

Segons el Sindicat Professors de Secundària el seguiment de la vaga, amb dades de les 10 h, és del 75,1 %. Hi ha moltes expectatives sobre el seguiment d’una vaga d’aquestes característiques, ja que, segons els sindicats, fa més de 30 anys que no es convoquen tants dies d’aturades. Tot apunta que el primer dia, aquest dimarts, serà el plat fort de la protesta. Diverses direccions ja han expressat que se sumen a l’aturada, que també ha rebut el suport d’altres organitzacions de la comunitat educativa. Més enllà d’aquest primer dia hi ha més dubtes, ja que són diversos els centres que han decidit fer seguiment majoritari del primer i, fins i tot, segon dia, però hi ha més incògnites sobre la resta de jornades d’aturada convocades.

10:22
   

Mobilitzacions prèvies a la manifestació unitària

La protesta convocada pels sindicats començarà a les 11.30 h. Fins allà arribaran diverses columnes, des de diferents barris de la ciutat, com el de Sants.

També estan protestant de forma conjunta els centres del barri de Gràcia, que han iniciat el recorregut a la plaça de la Vila de Gràcia. En algunes de les pancartes que porten s’hi poden llegir lemes com: “Això no va de vacances, va de mancances”.

10:03
   

Cartells al Departament d’Educació

Representants dels sindicats d’Educació Secundària s’han dirigit cap al Departament d’Educació, a la via Augusta i han enganxat cartells en què demanen la dimissió del conseller, Josep Gonzàlez-Cambray. Està previst que la manifestació unitària acabi davant de la conselleria.

 

09:56
   

Protestes a Sants

Diversos centres escolars del barri de Sants i d’Hostafrancs es manifesten a aquesta hora pel carrer de la Constitució. Es desplacen cap a la plaça de Sants, on els docents de les escoles del barri han quedat a les 10 h per dirigir-se junts cap als Jardinets de Gràcia, on començarà la manifestació unitària.

09:39
   

Educació demana tornar a la taula de negociació

El Departament d’Educació ha demanat als sindicats que tornin a la taula de negociació perquè ha assegurat que té voluntat d’escoltar-los i arribar a un acord. Ho ha dit la directora general de Professorat, Dolors Collel, en declaracions a Catalunya Ràdio, qui ha criticat que els sindicats no s’han presentat a les tres darreres convocatòries. Collell ha assegurat entendre el cansament i la fatiga pandèmica que també han viscut els docents, però ha lamentat que la convocatòria de vaga torna a recaure sobre els alumnes. Ha afegit que els canals de comunicació “estan oberts” i ha instat a “buscar alternatives” a la compensació pels dies d’avançament del calendari escolar, que fins ara era la jornada intensiva al setembre. 

09:23
   

Preparatius per a la manifestació 

A l’Institut Escola Arts, al barri d’Hostafrancs, els docents que han secundat la vaga s’han trobat a primera hora al centre per preparar les pancartes per dirigir-se a la plaça de Sants. Des d’allà sortiran amb la resta d’escoles del barri cap a la manifestació unitària de Jardinets de Gràcia, que s’ha convocat a partir de les 11.30 h.

09:15
   

Entrada sense incidències a les escoles

L’obertura de portes de les escoles s’està fent sense incidències aquest dimarts al matí. En el cas de l’escola Jujol, de Gràcia, els alumnes que han anat al centre han pogut accedir-hi sense problemes. 

Tampoc no hi ha hagut incidències a l’institut de la Vila de Gràcia.

El Departament d’Educació garanteix el 33 % dels serveis mínims i per tant, això vol dir que hi haurà un mestre cada tres aules. En el cas de les escoles bressol i els centres d’educació especial, els serveis mínims són del 50 %. 

09:03
   

La reivindicació contra l’avançament del curs desapareix del cartell unitari

Un dels motius per convocar la vaga de cinc dies ha estat l’anunci de l’avançament del curs escolar. Malgrat que no és l’única reivindicació, aquesta va ser “la gota que va fer vessar el got” i va dur els sindicats a tancar-se al departament. Aquesta reivindicació, però, ha desaparegut d’un dels cartells unitaris que les diferents organitzacions estan difonent a les xarxes socials. La demanda de supressió de l’avançament del curs no hi apareix.

08:48
   

Nit d’acampada a les portes d’Educació

Una vintena de persones han passat la nit a les portes del Departament d’Educació, a la via Augusta, per “escalfar motors” abans de començar el primer dels cinc dies de vaga convocats per la comunitat educativa. Els participants en la protesta han dormit en set tendes de campanya que havien instal·lat prèviament davant de la conselleria. A primera hora del matí, però, els sindicats han donat la protesta per finalitzada.

acampada departament Educació
Foto: ACN

Durant la tarda prèvia a l’acampada, una quarantena de persones han participat en activitats organitzades en aquest mateix punt amb motiu de la vaga. S’han preparat pancartes i cartells per a la jornada de protesta, amb missatges reivindicatius en contra de les polítiques del conseller Josep Gonzàlez-Cambray.

08:41
   

Els serveis mínims, del 33 %

El Departament de Treball ha aprovat uns serveis mínims del 33 % de professors a infantil, primària i secundària durant la vaga a les escoles i instituts de Catalunya. És a dir, hi haurà un docent per cada tres aules. En el cas dels centres d’educació especial i de les llars d’infants, els serveis mínims s’incrementen fins al 50 %. També es garanteix el 50 % del servei de monitoratge en el cas del menjador i les extraescolars. 

08:34
   

Els motius de la vaga d’ensenyament de 5 dies

Els sindicats han convocat la vaga d’escolar de 5 dies al març per protestar contra el nou calendari escolar per al curs 2022-23, però també per denunciar les retallades de pressupost i mostrar la seva oposició al nou currículum escolar que vol implantar el Departament d’Educació. La comunitat educativa considera que el conseller Josep Gonzàlez-Cambray no és un interlocutor vàlid i en demana la dimissió. Una visió que comparteixen les famílies representades per l’aFFaC, que també ha criticat la conselleria per la falta de diàleg.