El Departament d’Educació ha rebutjat la moratòria d’un any en l’avançament del calendari escolar proposada pels sindicats i, per tant, el curs 2022-23 començarà el 5 de setembre. Així ho ha anunciat el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en una sessió extraordinària del Consell Escolar de Catalunya. El titular del departament ha defensat que, després de dos anys de pandèmia, “les transformacions en el sistema educatiu no es poden demorar més” i destaca que hi ha temps per debatre com aplicar la mesura amb la comunitat educativa: “Estem al mes de febrer i el curs començarà al setembre”.

Abans de la reunió del Consell Escolar, formacions com CCOO i UGT havien demanat l’ajornament de l’inici avançat del curs escolar. Aquest dilluns ho han posat sobre la taula, però Educació es manté ferm en la decisió d’aplicar la mesura aquest mateix any, fet que ha despertat les crítiques de les entitats.

Els sindicats, decebuts amb Educació

Si bé l’avenç de l’inici de les classes és una mesura que té el consens de gran part de la comunitat educativa, els sindicats lamenten la manca de diàleg i creuen que la mesura no pot aplicar-se encara aquest 2022. Per això, la decepció ha imperat entre les entitats. Segons la secretària d’Ensenyament de la Federació de Serveis Públics d’UGT, Cristina Martín, el consens dels sindicats al voltant de la moratòria era “total”. Consideren que, d’aquesta manera, es podria negociar i consensuar l’estratègia amb totes les parts implicades.

La secretària general de la Federació d’Educació de CCOO, Teresa Esperabé, també creu que “una cosa tan important com el calendari s’ha de discutir”. Diu que se senten decebuts perquè el conseller “s’ha negat a debatre la mesura”. En la mateixa línia, Pere Forga, representant d’USOC, critica que “se li ha fet una proposta molt raonable de moratòria i no l’ha acceptat”. Els sindicats s’han mostrat tan reticents a la posició de la conselleria que han confirmat que es manté la vaga de cinc dies al març.

Fins ara, el govern de la Generalitat s’ha mostrat inalterable i ha assegurat que no farà marxa enrere en l’avançament del calendari escolar. Després de les reivindicacions dels sindicats, el conseller Gonzàlez-Cambray insisteix que la decisió de l’executiu és ferma i que no afecta els drets laborals dels docents.