Els sindicats han convocat una jornada de vaga el 23 de març d’ensenyament per protestar contra la sentència del 25 % en castellà a les escoles de Catalunya en defensa “d’una educació pública i íntegrament en català”. La resolució ja és ferma i el TSJC va donar un termini de dos mesos al govern català per aplicar-la. La decisió judicial, però, ha topat amb l’oposició de la comunitat educativa, partits polítics i sindicats, que van manifestar-se per defensar i reivindicar el català com a llengua vehicular de l’ensenyament.
T’expliquem què diu exactament la sentència del 25 % en castellà que ha portat a una vaga escolar aquest dimecres.
El TSJC amplia la presència del castellà a les aules
La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya considera que l’ús del castellà a les escoles catalanes és “residual” i obliga la Generalitat a garantir que com a mínim un 25 % de les classes hauran de ser en castellà. El TSJC remarca a la resolució que “a més de l’ensenyament de la llengua oficial, s’haurà d’incloure íntegrament almenys una altra matèria o assignatura no lingüística de caràcter troncal“.
Per tant, els centres educatius, a més d’impartir l’assignatura de castellà hauran de triar-ne una altra per fer-la en aquesta llengua.
Un recurs del PP, l’origen del procediment judicial
El procediment judicial va començar el 2015 arran d’un recurs presentat pel Ministeri d’Educació del govern del PP. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va resoldre a finals del 2020 que la Generalitat havia de garantir l’ensenyament en les dues llengües oficials. En aquell moment, el govern català va recórrer contra la decisió judicial al Tribunal Suprem, però l’alt tribunal no va admetre el recurs a tràmit.
Per tant, la sentència del 16 de desembre del 2020 va declarar-se ferma des del mes gener d’aquest any i el TSJC va donar a la Generalitat un termini de dos mesos per acatar-la voluntàriament. Si passat aquest temps no s’aplica, com ja ha anunciat el govern català, l’executiu central o qualsevol altre entitat interessada a aplicar la resolució podria demanar l’execució forçosa de la sentència. Precisament, aquesta setmana, la ministra d’Educació, Pilar Alegría, ha recordat que la resolució és ferma i, per tant, és “de compliment obligat“.