Convocatòria excepcional i unitària dels sindicats educatius. Feia més de 30 anys que no feien una mobilització similar: cinc dies de vaga a escoles i instituts (15, 16, 17, 29 i 30 de març.) Volen protestar així contra “l’actitud impositiva” del conseller d’Educació en temes imporants com l’avançament del calendari escolar al 5 de setembre, la reforma de l’ESO i el Batxillerat o l’aplicació de la sentència del castellà a l’escola. L’anunci arriba després que els sindicats ocupessin durant una nit la conselleria d’Educació i forcessin una reunió amb el conseller en què no es va arribar a cap acord.

cartell vaga cinc dies educació

Mobilitzacions que “no s’aturaran”

Les vagues aniran acompanyades d’altres accions de protesta que encara estan per concretar, però ja es treballa en una gran mobilització per al 15 de març. Estan disposats, diuen, a “fer el que calgui” per aconseguir els seus objectius. Insten tot el personal educatiu a sumar-se a les aturades i pronostiquen que les mobilitzacions aniran a l’alça “fins que no se’ls escolti”. Preguntats sobre si les protestes poden fer perillar l’inici de curs, com havien anunciat anteriorment, els sindicats han explicat que “falta molt per al setembre.

A més, alguns sindicats també s’afegeixen a la vaga convocada el 23 de març contra la sentència del 25 % en castellà a les aules. 

Els sindicats demanen la dimissió de Cambray

Els sindicats demanen la dimissió de Cambray, a qui acusen de tenir actituds “impositives” i de no voler negociar els canvis de calendari amb la comunitat educativa. Asseguren, però, que les seves reivindicacions van més enllà i que l’avançament de l’inici del curs només ha estat “la gota que ha fet vessar el got”. De fet, la convocatòria de vaga inclou 14 punts, entre els quals hi ha el rebuig al nou currículum de secundària, a la sentència que obliga a un 25 % de classes en castellà o a la necessitat que els docents tinguin el nivell C2 de català. A més, també denuncien la cronificació dels drets retallats i critiquen l’actitud poc dialogant, diuen, de la conselleria.

Cambray es manté ferm en el canvi de calendari

Fins ara, el conseller d’Educació ha rebutjat retirar l’avançament del calendari. També ha descartat la moratòria d’un any que li havien demanat els sindicats en la darrera reunió del Consell Escolar. Assegura que és una decisió que “prenen convençuts” des del departament, perquè aportarà beneficis per als alumnes i les famílies. Gonzàlez-Cambray, a més, insisteix que la mesura no afecta els drets laborals dels docents i els anima a aportar idees per millorar la proposta del departament.

Per la seva banda, les famílies demanen diàleg per evitar la vaga. Les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) han instat els sindicats i el Departament d’Educació a acostar punts de vista i evitar l’aturada de cinc dies que han convocat els docents.