Els casos de coronavirus als districtes de Barcelona han baixat a tots els territoris l’última setmana. La reducció ha estat més contundent a Ciutat Vella i a Horta Guinardó. Tots els districtes tenen una taxa setmanal per sota dels 100 contagis per cada 100.000 habitants, però Sarrià – Sant Gervasi està a punt d’arribar-hi amb una incidència de 98 casos. De fet, aquest districte té les dades més pessimistes des de fa dues setmanes.

La millora general registrada a Barcelona es nota als districtes, ja que fa un mes la meitat dels 10 territoris superaven els 100 contagis per cada 100.000 habitants i, actualment, tots estan per sota d’aquest llindar.

Si analitzem la setmana més recent, del 3 al 9 de maig, la incidència de casos ha baixat més a Ciutat Vella i a Horta Guinardó, un 35 i un 30 % respectivament. Per contra, la reducció ha estat més lleu a Sarrià – Sant Gervasi i a Sants-Montjuïc, amb una disminució del 10 i el 15 %. Actualment, el districte menys afectat és les Corts. També convé destacar els 75 casos per cada 100.000 habitants a Nou Barris. No hi havia un registre setmanal tan baix des de mitjans de juliol.

En aquesta anàlisi cal tenir present que els positius van baixar per Setmana Santa, en part, perquè es van fer menys proves. Per tant, era previsible que els casos augmentessin la setmana posterior (del 5 a l’11 d’abril) pels tests que es van fer després del període de vacances.

També cal tenir en compte que els cribratges massius fets per la Generalitat a Barcelona poden alterar l’evolució de positius detectats. De moment, l’ASPB no comunica la dada de proves diagnòstiques fetes per districtes.

Analitzem a continuació la situació actual de la covid-19 als districtes de Barcelona. 

Clica aquí si estàs amb el mòbil i no veus bé els gràfics.

La covid-19 als districtes de Barcelona

Coronavirus a Ciutat Vella

Actualment, la incidència de coronavirus a Ciutat Vella és de 66 casos casos per cada 100.000 habitants del 3 al 9 de maig, unes dades que el converteixen en el segon districte menys afectat. A més, és el districte on la taxa ha baixat de forma més acusada, un 35 % respecte a la setmana anterior. Ciutat Vella va ser l’únic que no va superar els 300 casos per cada 100.000 habitants en la tercera onada, uns registres més baixos que els que va tenir en la segona onada.

Coronavirus a l’Eixample

La setmana passada, la taxa de coronavirus a l’Eixample va disminuir de 95 a 75 casos per cada 100.000 habitants, un 21 % menys. L’Eixample és un dels quatre districtes que tenen la mateixa xifra d’incidència del 3 al 9 de maig i estan just a l’equador d’afectació. Fa dues setmanes consecutives que l’Eixample se situa per sota del llindar dels 100 casos. El pic de la tercera onada va arribar als 323 casos per cada 100.000 habitants, de l’11 al 17 de gener.

Coronavirus a Sants-Montjuïc

L’evolució del coronavirus a Sants-Montjuïc va empitjorar clarament a partir de la segona quinzena de març. El districte dibuixava una escala força lineal de baixada des del pic de la tercera onada, però del 22 al 28 de març la taxa va passar de 86 a 141 casos per cada 100.000 habitants. Actualment les dades tornen a traçar una escala a la baixa força estable. Malgrat que va acabar el mes d’abril amb una pujada lleu, del 3 al 9 de maig la incidència ha baixat un 15 %. Però com d’altres han millorat més, Sants-Montjuïc és el segon districte amb dades més pessimistes.

Coronavirus a les Corts

Segons les dades més recents, la incidència de coronavirus a les Corts és la més baixa de la ciutat, després de reduir-se un 26 % l’última setmana i registrar 52 positius per cada 100.000 habitants del 3 al 9 de maig. Cal fixar-se que a les Corts els positius detectats van créixer força després de Setmana Santa, amb oscil·lacions molt acusades entre setmanes, tant de pujada com de baixada posterior. Al febrer va ser el primer i l’únic que estava per sota dels 100 casos per cada 100.000 habitants.

Coronavirus a Sarrià – Sant Gervasi

En l’última setmana analitzada, la taxa de coronavirus a Sarrià – Sant Gervasi ha variat dels 108 als 98 casos per cada 100.000 habitants, un 10 % més. Actualment és el districte més afectat per la pandèmia i on la reducció de la taxa ha estat menys acusada. Tot i això, la incidència més recent no té res a veure amb els 347 casos per cada 100.000 habitants que va registrar al gener, en el pic de la tercera onada.

Coronavirus a Gràcia

Després de tocar fons amb 44 casos per cada 100.000 habitants del 8 al 14 de març, la incidència de coronavirus a Gràcia va pujar en les setmanes següents. La taxa de contagis setmanals es manté per sota dels 100 casos però, des de mitjans d’abril, l’evolució era creixent. L’última setmana ha trencat la tendència i els registres han baixat un 24 %, de 99 a 75 positius per cada 100.000 habitants.

Coronavirus a Horta-Guinardó

Durant tres setmanes consecutives, la incidència de coronavirus a Horta-Guinardó va ser la més elevada al desembre. Amb el canvi d’any això es va revertir i va passar a ser dels menys afectats. Actualment, el balanç setmanal està per sota dels 100 casos per cada 100.000 habitants i ocupa el tercer lloc entre els que tenen la incidència més baixa, amb una taxa de 70 positius. La tercera onada de la pandèmia en aquest districte va deixar un pic de 300 casos per cada 100.000 habitants i la segona, de 397.

Coronavirus a Nou Barris

La taxa de coronavirus a Nou Barris ha estat la més elevada dels 10 districtes en diversos moments i pics de la pandèmia. Ara bé, des de mitjans d’abril la millora ha estat notable. Setmana a setmana, la incidència s’hi ha reduït o mantingut estable. Del 3 al 9 de maig s’hi van detectar 75 casos per cada 100.000 habitants, una baixada del 27 %. No es registrava una xifra setmana tan baixa des de mitjans de juliol.

Coronavirus a Sant Andreu

La incidència de coronavirus a Sant Andreu és de 82 casos, la qual cosa el situa com el tercer districte més afectat. Els resultats han baixat un 17 % en la darrera setmana analitzada, però la reducció ha estat més gran en altres zones. El districte encadena quatre setmanes amb menys de 100 casos per cada 100.000 habitants. El pic de la tercera onada va acabar amb una incidència de 353 casos, és a dir, la taxa actual és gairebé quatre vegades menor.

Coronavirus a Sant Martí

La incidència de covid a Sant Martí va tornar a pujar a partir de la tercera setmana de març. Un mes després, la tendència va canviar. Fa tres setmanes que la taxa de coronavirus en aquest districte està per sota dels 100 contagis. Juntament amb Nou Barris, l’Eixample i Gràcia, ha registrat 75 positius per cada 100.000 habitants l’última setmana. També amb Gràcia, va ser dels pocs que van tenir una taxa més propera als 50 positius a mitjans de març.