Els sindicats educatius han anunciat vaga a les escoles i instituts de Catalunya pels propers dies 15,16,17, 29 i 30 de març contra l’avançament del calendari escolar al 5 de setembre. Les organitzacions d’educació han assegurat que es tracta de “mobilitzacions molt contundents” que convoquen de forma unitària. “Estem aquí, estem dempeus i diem prou a l’actitud del departament d’Educació”, afirma Iolanda Segura, del sindicat USTEC-STEs. Els sindicats acusen
al conseller Josep Gonzàlez-Cambray d’immobilisme i autoritarisme, i de no voler negociar, i en demanen la dimissió. “És moment de donar un cop de força i dir fins aquí hem arribat”, diu Segura.

Els sindicats argumenten que la modificació del calendari “és la gota que ha fet vessar el got”, però expliquen que la protesta s’articula en 14 punts, entre els quals hi ha les novetats pel que fa al calendari del curs 2022-2023 però també del currículum, o el 25 % de classes de castellà, entre d’altres.

cartell vaga cinc dies educació

A aquestes cinc jornades de vaga, s’ha d’afegir la vaga del 23 de març contra la sentència del 25 % en castellà, tot i que aquesta no és unitària. La vaga d’educació coincideix amb el Saló de l’Ensenyament que se celebra del 16 al 20 de març.

“Anem a un “in crescendo” de mobilitzacions”

Els sindicats no descarten que les protestes s’allarguin fins al setembre i, fins i tot, apunten que podrien no començar el curs el dia 5 de setembre. Asseguren que les mobilitzacions aniran “in crescendo” i que seran cada cop “més dures” fins aconseguir que el departament “rectifiqui”. “És una vaga històrica. Fa 30 anys que no es recorden unes mobilitzacions tant dures”, ha assegurat Joan Alis, del Sindicat de Professors de Secundària.

Els sindicats asseguren que se’ls ha acabat la paciència després de dos anys de pandèmia sense els recurssos necessaris, sumats a “les retallades de fa més de 10 anys”, i al “modus operandi” d’aquesta administració.