Un grup de senglars baixen des de fa uns mesos al carrer del Maduixer, al barri dels Penitents, a tocar de la serra de Collserola, atrets per dos contenidors d’escombraries. A còpia de visitar-los, han après a treure’n els ancoratges, i amb només tres cops de morro, tirar-los a terra. D’aquesta manera, tenen accés directe a les escombraries per cercar-hi menjar. Per evitar-ho, els veïns demanen contenidors que pesin més i amb un sistema antibolcatge millor.

La Isabel Tudela fa 50 anys que viu davant d’on ara hi ha instal·lats aquests contenidors. Des de casa seva veu com els senglars se les empesquen per desenganxar els contenidors, que tenen un sistema amb serpentí perquè quedin enganxats a terra, i s’eviti l’acció dels animals. No ha estat així, perquè “amb la boca saben treure la palanca i desfalcar els contenidors”, explica.

Amb la boca saben treure la palanca i desfalcar els contenidors
Isabel Tudela, veïna

El problema: les escombraries escampades pel carrer

Segons el veïnat, en aquests contenidors s’hi ajunten fins a set senglars a la recerca de menjar i temen que amb el bon temps, en baixin més. El problema principal és que queda tot un escampall de deixalles a la zona i que sovint els contenidors queden al mig de la calçada.

senglars

Un altre de les queixes és que els contenidors en plena carretera són un perill: “Els empenyen i els deixen aquí enmig, tombats, i és perillós perquè no es veuen amb la corba“, explica Elena Flor, una altra de les veïnes de la zona.

Al mig de la carretera tombats és perillós, perquè no es veu amb la corba
Elena Flor, veïna

La nova habilitat per trobar aliment es podria estendre

“Aquests mamífers tenen un cervell molt complex, amb la capacitat de generar comportaments complexos també, que els beneficiïn a l’hora d’alimentar-se”. Aquesta és l’explicació que dona Jaume Badia, expert de la UB en Fauna Salvatge, a l’habilitat que han adquirit aquests senglars del carrer de Maduixer.

Creu que és un comportament puntual de diversos grups de senglars a una mateixa zona. Tot i així, com que suposa un clar benefici per aconseguir menjar, no descarta que es pugui arribar a repetir i generalitzar entre la població de senglars: “Si molts contenidors tenen el mateix disseny, és un comportament que es podria estendre”. 

Fa uns dies al darrer consell de barri de Vallcarca i els Penitents, aprofitant que s’hi presentava la nova contracta de neteja, els veïns van explicar al districte tot aquest malestar. Segons expliquen, els van assegurar que a mitjans de maig els canviaran els contenidors més alts coincidint amb la renovació que es farà a diversos barris, i creuen que així s’acabarà el problema.

Contenidors sense rodes per esquivar els senglars

L’Ajuntament ha explicat ara que està estudiant la possibilitat de canviar el sistema de recollida del carrer de Maduixer per contenidors sense rodes. Tot i així des de fonts municipals asseguren que els que hi ha actualment tenen uns ancoratges que no té cap més model, amb sistema antibolcatge relativament nou, del 2017. Hi fan revisions periòdiques i expliquen que si no es col·loquen bé després de buidar-los perden funcionalitat i per això els senglars arriben a bolcar-los.

senglars
Imatge dels dos contenidors del carrer de Maduixer

Més neteja per l’acció dels senglars

De moment, s’han intensificat la neteja de la zona, però els veïns tenen l’esperança que si d’aquí a uns mesos, amb el canvi de contenidors, ja no els poden tirar a terra i no tenen accés al menjar, els senglars deixin de baixar a aquesta zona. Per ells, aquesta serà la solució definitiva perquè no hi hagi brutícia ni perill.