vaga ensenyament maig juny 2022

Els sindicats educatius de Catalunya han convocat quatre jornades de vaga a l’ensenyament al maig i juny del 2022. El primer dia d’aturades va ser el 17 de maig, de 8 a 10 h. La vaga va repetir-se el 25 de maig, tot el dia, i després va ser el torn de la vaga del 2 de juny, de 8 a 10 h. Ara arriba la vaga el 9 de juny, durant tot el dia. Els docents fan una crida a aturar l’activitat i repetir les mobilitzacions dels cinc dies de vaga del març. De fet, han tornat a convocar una manifestació a Barcelona el 9 de juny.

Les convocatòries de vaga arriben després que Educació hagi decidit tirar endavant l’avançament del curs escolar 2022-23 i no s’hagi reduït l’hora lectiva dels docents a primària i secundària. Els sindicats demanen també revertir les retallades de cara al curs que ve i estabilitzar la plantilla interina.

La vaga a les escoles indefinida per final de curs, sobre la taula

A banda d’aquestes jornades d’aturades, els representants dels docents tampoc no descarten una vaga indefinida coincidint amb el final del curs, tal com ja va avançar el sindicat Professors de Secundària. “Ens reservem el poder convocar més vagues, com una vaga indefinida si es donés la situació. És una cosa que tenim sobre la taula”, va assegurar Iolanda Segura, portaveu d’USTEC-STEs.

Fins i tot, apunten la possibilitat de fer aturades també al setembre, coincidint amb la represa de les classes. “No descartem que l’inici del curs no sigui normal i trencar l’aparença que vol transmetre el Departament que aquí no passa res”, diu Miquel González de la CGT. “Serà un maig i un juny calents i, si cal, l’inici de curs també”, certifica Carles Viñallonga, d’USOC.

Les protestes es repeteixen després que les negociacions entre les dues parts s’hagin aturat, amb retrets mutus de falta de diàleg. Educació acusa els sindicats docents d’haver bloquejat l’acord durant les negociacions i també els retreu no haver-se presentat a set reunions consecutives a la conselleria. Els sindicats consideren que la conselleria no ha tingut mai una voluntat real de negociar i arribar a un acord.

Educació explica que “tot de cop no es pot fer”

Després de la vaga de cinc dies al març, la distància entre el que volen uns i altres es va tornar a fer evident quan els sindicats han anat plantant el Departament d’Educació en les successives reunions de la mesa sectorial. Criticaven que l’última proposta de la conselleria de restablir l’horari lectiu previ a les retallades no s’apliqués a partir del setembre a tots els nivells educatius. Educació plantejava reduir una hora lectiva als mestres a les escoles a partir del setembre, i fer el mateix amb els professors d’institut a partir del curs 2022-23. Una proposta que els sindicats van rebutjar.

Des del departament, s’assegura que no pot anar més enllà de cara al curs que ve i que hi ha una “dificultat tècnica” i també pressupostària.” En declaracions als mitjans, la directora general de professorat, Dolors Colell ha explicat que “tot de cop no es pot fer” i ha afegit que “calia calendaritzar la reversió de les retallades i ja ho hem fet”.

La proposta de la conselleria inclou tornar a la càrrega lectiva prèvia a les retallades del 2012 dels mestres de primària a partir del curs 2023-24 (23 hores lectives setmanals) i la dels professors de secundària a partir del curs 2024-25 (18 hores lectives setmanals). Educació també planteja reduir les ràtios a P3 i P4 amb la contractació de 382 docents i un cost de 17,5 milions. En total, les mesures suposen una inversió de prop de 495 milions d’euros.

Cambray recula en el currículum i en les avaluacions

Des de l’inici de la vaga a l’ensenyament, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha cedit en algunes de les demandes dels sindicats. L’endemà de la primera jornada de vaga d’educació el març, va anunciar que les escoles i instituts que ho vulguin podran ajornar els canvis en el currículum al curs vinent. Dos dies més tard, Educació també va recular en el nou sistema d’avaluació i va eliminar la qualificació “en procés d’assoliment”.

En canvi, el departament s’ha mantingut ferm en la voluntat d’avançar el curs escolar al 5 de setembre.