directe eleccions catalunya campanya

Després del debat electoral a nou, els candidats fan els darrers actes al territori per fer una crida a la participació el 14-F i evitar un alt percentatge d’abstenció a les eleccions a Catalunya 2021. Van arribant els darrers vots per correu, que ha batut rècord en aquests comicis. Segueix el minut a minut de la campanya i l’última hora de les mesures covid que hi haurà als col·legis electorals.

21:59
   

Fi del seguiment del dia de campanya

Finalitzem aquí el seguiment, minut a minut, del 13è dia de campanya del 14-F. Gràcies per seguir-nos!

21:56
   

Artur Mas demana “allunyar-se de Veneçuela” i “apropar-se a Dinamarca”

L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha reclamat un país amb poc atur, salaris dignes, oportunitats per a la gent jove i “capaç” de defensar un estat del benestar “sòlid i sostenible”. “Es necessita gent solvent, amb les idees clares. Gent que s’allunyi de Veneçuela i s’apropi a Dinamarca“, ha assegurat en una intervenció telemàtica en l’acte de final de campanya del PDeCAT a Lleida.

La candidata del partit, Àngels Chacón, ha tornat a acusar Laura Borràs (Junts) d’“estigmatitzar” els Mossos d’Esquadra.

21:30
   

La JEC prohibeix una concentració a favor de Hasél 

La Junta Electoral de Barcelona ha prohibit la concentració a favor del cantant de rap Pablo Hasél convocada per l’Acadèmia Catalana de la Música per a aquest dijous. Segons es pot llegir en l’acord de l’àrbitre dels comicis, l’acció no ha estat formalitzada “amb l’anticipació mínima de 10 dies”. Davant d’aquesta decisió, l’entitat musical ha decidit canviar l’esdeveniment i ha anunciat que el farà a través d’internet.

21:17
   

La CUP exigeix un sistema sanitari “100 % públic”

La CUP de Dolors Sabater reclama un sistema sanitari “100 % públic” com a pal de paller d’un “nou pacte nacional de salutque tanqui la porta als models concertats i privats. La candidata i número u per la demarcació de Tarragona, Laia Estrada, ha reclamat “posar fi a la corrupció” i al “drenatge de recursos públics en mans privades” que, creu, caracteritzen el model sanitari actual. 

20:59
   

Els comuns proposen 300.000 llocs de treball públics nous

El número dos per Barcelona d’En Comú Podem, Joan Carles Gallego, ha plantejat crear 300.000 llocs de treball en el sector públic per equiparar-se als nivells de la Unió Europea. En un acte a Tarragona, Gallego ha defensat un sector públic “potent” i ha dit que caldria arribar a la ràtio mitjana de la UE “a mitjà termini”. El candidat també ha recordat que ara mateix hi ha 508.000 persones en atur a Catalunya. “És un repte important per crear una ocupació de qualitat, per tenir riquesa econòmica i riquesa social“, ha remarcat.

20:45
   

Junqueras insinua que Illa s’ha vacunat contra la covid-19

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha instat el presidenciable del PSC, Salvador Illa, a aclarir si es va vacunar contra la covid-19 “aprofitant el seu càrrec” com a ministre i incomplint el que marquen els protocols sanitaris. En un acte de campanya a Manresa, Junqueras ha lamentat que Illa no acceptés fer-se la prova de PCR abans del debat de TV3. “Els ciutadans tenen dret a saber-ho abans d’emetre el seu vot a les urnes diumenge. Tenim dret a saber la veritat”, ha apuntat. 

20:30
   

Aragonès demana fer del 14-F un “plebiscit a favor de la república”

El cap de llista d’ERC a les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, ha alertat aquest dimecres que l’independentisme s’ho juga tot el pròxim 14-F i que cap vot “es pot quedar a casa”. En un acte de campanya a Manresa, Aragonès ha fet una crida a concentrar el vot independentista, progressista i antifeixista en ERC. El republicà ha alertat que si diumenge no es vota i no s’omplen les urnes “ells vénen” i ho fan amb els vots de Vox “a sota el braç”. Per tot plegat, Aragonès ha destacat que malgrat les imposicions, l’independentisme “tornarà a guanyar” i convertiran el 14-F “en un plebiscit a favor de la república”.

19:57
   

Arrimadas: “No llancem la tovallola”

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha alertat que les eleccions al Parlament de diumenge poden marcar “el futur de les properes dècades” i ha demanat als votants contraris a la independència de Catalunya que hi votin. “No ens resignem, no llancem la tovallola. Lluitar per la llibertat i una Catalunya més pròspera sempre ha valgut la pena“, ha dit durant un acte de campanya.

19:30
   

Així serà el col·legi electoral del Mercat del Ninot

Els centres de votació del 14-F comencen a rebre tot el material que farà possible les eleccions: urnes, paperetes i elements de protecció. El Mercat del Ninot, un dels set mercats municipals que per primera vegada seran col·legis electorals, hi han portat ja les paperetes, el mobiliari i la cartelleria. També s’hi han començat a col·locar les taules on hi haurà les urnes. 

material eleccions arriba Mercat Ninot

19:08
   

Fins quan puc presentar al·legacions? 

Aquests dies encara hi ha persones que estan rebent la notificació a casa per ser membre d’una mesa electoral, ja que les juntes electorals estan acceptant algunes de les al·legacions presentades per les primeres persones requerides pel 14-F. En el cas que t’arribi una notificació a casa, fins quan pots presentar al·legacions per no formar-ne part? Pot respondre la junta electoral abans que arribi la jornada electoral? T’ho expliquem.

18:47
   

Albiach vol portar a Catalunya el diàleg de Yolanda Díaz

La presidenciable d’En Comú Podem el 14-F, Jéssica Albiach, ha apostat per copiar per a Catalunya el model de diàleg entre agents socials, econòmics i polítics que la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha portat a terme a l’Estat. “Volem el diàleg marca de la casa de Yolanda Díaz”, ha dit la candidata de la formació lila. 

17:59
   

Ayuso: “L’independentisme adoctrina els nens ‘des de la seva tendra infància’”

La presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, acusa els independentistes d’imposar una ideologia “totalitària” i posar-la per davant de l’economia, la cultura i la convivència. Ha assegurat, per exemple, que a Catalunya s’adoctrina els nens “des de la seva tendra infància”. Segons Ayuso, això els converteix en mals patriotes perquè en lloc “d’estimar” la seva terra es dediquen a “rebutjar l’altre”. 

En la seva segona visita en campanya, Ayuso també ha anunciat que Madrid homenatjarà l’advocat de l’Estat que va denunciar la immersió lingüística per demanar l’escolarització en castellà de la seva filla.

17:37
   

Vox, a Budó: “Provocació són les paraules totalitàries”

El partit d’ultradreta Vox ha respost les acusacions de la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, que dimarts va dir que els actes de l’extrema dreta passen de ser “polítics” a convertir-se en “provocacions”. “Provocació són les paraules totalitàries i antidemocràtiques” animant a “amenaçar gent de Vox als actes”, ha respost el president de la formació, Santiago Abascal.

17:11
   

Arrimadas demana el vot per “acabar la feina” iniciada el 2017

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha fet una crida a anar a votar a les eleccions al Parlament per “acabar la feina” que va començar la seva formació als comicis passats. “Ja vam plantar la llavor el 2017“, ha assegurat en un acte a Tarragona amb el candidat a la Generalitat, Carlos Carrizosa. Per aconseguir-ho, però, ha alertat que cal “un govern que doni exemple i no que faci vergonya”

16:48
   

Albiach demana “no donar transcendència” a la polèmica d’Illa

La candidata dels comuns al 14-F, Jéssica Albiach, ha defensat que els candidats es fessin una prova d’antígens abans del debat de TV3 per “exemplaritat”, tenint en compte que de cara a diumenge els membres de les meses electorals també se l’hauran de fer. En una atenció a mitjans després que el candidat socialista, Salvador Illa, rebutgés fer-se la prova, Albiach ha evitat criticar obertament la seva decisió i ha dit que “no cal donar més transcendència” a la polèmica. Ha explicat que ella se la va fer per estar “més segurs i perquè era ràpid i senzill”.

15:16
   

Sánchez: “Catalunya ha de tornar a l’esquerra”

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet una crida a la mobilització del vot socialista “pel canvi” a partir del 14-F en un acte polític del PSC en què ha acompanyat el candidat, Salvador Illa. “Catalunya ha de tornar a l’esquerra, la que se centra en els problemes reals, la que guanya per fer i per avançar“, ha remarcat Sánchez, que ha descrit el socialisme com “l’esquerra que sap que el cel és a la Terra“.

15:04
   

Argimon agraeix l’oferta de Borràs però no confirma si vol ser conseller

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha agraït la confiança a la candidata de JxC, Laura Borràs, després de la seva oferta per fer-lo conseller de Salut després del 14-F. En roda de premsa, ha assegurat que el fet que surti el seu nom ho veu com un “reconeixement” a la feina feta i ha apuntat que aquesta feina s’està fent en un equip liderat per Alba Vergés. Ha assegurat que té una relació “molt fluida i un profund respecte professional” per a la consellera de Salut i una “relació d’estima personal de fa molts anys”. Més enllà d’això, no ha volgut concretar si ha rebut en ferm la proposta de ser conseller i ha assegurat que ell està centrat en la gestió de la pandèmia.

14:42
   

Sabater veu “deplorable” l’acció de Salvador Illa

La candidata de la CUP a les eleccions del 14 de febrer, Dolors Sabater, veu “deplorable” i “una irresponsabilitat” que el candidat socialista Salvador Illa rebutgés fer-se una prova PCR abans del debat de TV3. “Quin mal exemple! No pertoca a una persona que vol assumir responsabilitats i representa que ha tingut responsabilitats durant la pandèmia”, ha dit Sabater en una roda de premsa telemàtica.

14:31
   

Illa es defensa de les crítiques per no fer-se el test

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha admès que no es va fer les proves abans del debat de TV3 perquè “els protocols no aconsellen fer-ho en un context com aquest ni en aquestes condicions“. Al ‘Fòrum Europa. Tribuna Catalunya’, Illa ha argumentat que els PCR o antígens no són un “caprici”, que ho fa “seguint les recomanacions sanitàries” i que advoca per “b”. Així, defensa que la prova es faci només a una persona que té símptomes o que hagi estat contacte estret d’un positiu de coronavirus.

14:14
   

JxC investirà Aragonès si aquest guanya el 14-F

La candidata de JxC al 14-F, Laura Borràs, ha assegurat que el seu partit investirà el cap de llista d’ERC, Pere Aragonès, si els republicans guanyen les eleccions: “Només treballem en el marc d’un govern independentista“, ha afirmat en una entrevista a Rac1.

La candidata de Junts també ha explicat que va convèncer el doctor Josep Maria Argimon perquè fos el seu conseller de Salut -si és presidenta- en un dinar la setmana passada: “Vull un govern amb els millors professionals”.

13:40
   

Més crítiques a Illa per no fer-se el test: ara, el PDeCAT

La cap de llista del PDeCAT a les eleccions, Àngels Chacón, ha demanat al candidat socialista, Salvador Illa, que es faci una PCR després que aquest dimarts fos l’únic que no es va fer les proves anticovid abans del debat de TV3. “No es pot jugar amb la vida de les persones per electoralisme. No tot s’hi val, senyor Illa“, ha manifestat Chacón. 

La candidata ha afirmat que el “nivell d’electoralisme sobrepassa les línies vermelles” i li ha demanat que es faci una PCR per garantir que no és positiu en covid.

13:32
   

Fernández també titlla Illa d’“irresponsable”

El candidat del Partit Popular a les eleccions del 14-F, Alejandro Fernández, també ha valorat la negativa de Salvador Illa (PSC) de fer-se les proves PCR o d’antígens abans del debat de TV3. Al popular li sembla “irresponsable”. En una entrevista a l’ACN, ha recordat que donar positiu a les proves comporta la possibilitat que s’acabi la campanya, però creu que “s’ha de ser responsable quan s’està donant exemple davant la ciutadania i, més, si es va ser ministre de Sanitat.

13:16
   

Borràs acusa Illa de “temerari i irresponsable”

La candidata de JxC, Laura Borràs, ha acusat Salvador Illa (PSC) de ser “temerari i irresponsable” per no fer-se cap test d’antígens abans del debat de TV3 d’anit. En una entrevista a RAC1, la dirigent de Junts ha criticat l’exministre de Sanitat, l’únic candidat que es va negar a fer les proves anticovid. “Em sorprèn molt, era una petició de qui t’ofereix casa seva, i en plena pandèmia cal extremar la seguretat“, ha dit. 

13:09
   

Carrizosa alerta de l’entrada al govern dels comuns

El candidat de Cs a la Generalitat, Carlos Carrizosa, ha assegurat aquest dimecres que “la presència dels comuns al govern de la Generalitat significa l’exclusió de la influència de Cs. Ho ha dit en una roda de premsa a l’Agència EFE, en què ha assenyalat que ECP prefereix un acord amb ERC, com va passar al Congrés amb l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat. “Quan tenien la mà estesa de la moderació i la centralitat que els oferia Inés Arrimadas van optar per aliar-se amb ERC“, ha lamentat.

12:53
   

Ábalos demana a ERC que s’allunyi de la “dreta nacionalista”

El ministre de Transports i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha afirmat a Ser Catalunya que el PSC “no es quedarà al marge de cap acord” per a la governabilitat a Catalunya després de les eleccions del 14-F, però ha advertit que “ERC s’ha de deslliurar de la dreta nacionalista catalana”. “ERC es diu Esquerra, i ha de ser d’esquerres“, ha afegit el dirigent socialista.

12:40
   

Aragonès torna a descartar acord amb el PSC

El cap de llista d’ERC a les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, ha insistit que després del 14-F no hi haurà acord amb el PSC, “ni al govern ni amb suports des de fora“. En una entrevista a TV3, Aragonès ha afirmat que el PSC i ERC són “incompatibles” i ha instat l’independentisme a deixar de “llençar mentides pel cap” alertant d’un tripartit. “Jo treballaré perquè no sigui imprescindible el PSC i tenir altres suports. No vull dependre d’un partit que amenaça amb un altre 155″, ha apuntat.

12:12
   

Illa veu “recorregut de millora” en la democràcia espanyola

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha defensat que a Espanya hi ha plena normalitat democràtica, tot i que “això no vol dir que no hi hagi recorregut de millora”. En una entrevista a la Cadena SER, Illa ha replicat el vicepresident espanyol Pablo Iglesias, que va qüestionar al diari ‘Ara’ que hi hagués normalitat democràtica perquè “els líders dels dos partits que governen Catalunya, l’un és a la presó i l’altre a Brussel·les”. L’exministre de Sanitat ha avisat que “no tot val” en campanya, però ha emmarcat les paraules del líder de Podem en un “anhel de perfeccionar la democràcia”.

11:51
   

Chacón: “No accepto que el PDeCAT sigui el partit del 3 %”

La cap de llista del PDeCAT a les eleccions, Àngels Chacón, ha reivindicat el “llegat polític” de Convergència i l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, alhora que ha presentat el partit demòcrata com a una formació “transparent, democràtica” i amb nous lideratges. “No accepto que el PDeCAT sigui el partit del 3%“, ha manifestat en una entrevista a ‘Cafè d’idees’, de Ràdio 4 i La 2. La candidata ha afirmat que Jordi Pujol “té llums i ombres” i ha defensat la seva visió de Catalunya com a un “subjecte” a escala internacional.

11:33
   

Comencen els tests d’antígens a membres de mesa

El Departament de Salut ha començat a fer els tests d’antígens a les persones que els ha tocat ser a les meses electorals del 14-F el proper diumenge, així com als suplents i altres que participen en el dispositiu electoral, com personal de Protecció Civil. D’aquesta manera, es fa un cribratge entre tot el personal que estarà mobilitzat per garantir la seva pròpia seguretat i també la dels votants davant la pandèmia del coronavirus.

11:15
   

229.504 vots per correu ja emesos

229.504 catalans ja han votat per correu a les eleccions del 14-F. Així ho ha informat el director general de Participació i Processos Electorals, Ismael Peña-López. Es tracta del 80,6 % del total de 284.706 persones que van sol·licitar aquest mètode de vot. Concretament, ahir dimarts, 40.000 persones van fer efectiu el vot postal i encara queden unes 55.000 persones per fer-ho, quan falten tres dies perquè acabi el termini, divendres a les 14 h. 

https://twitter.com/ictlogist/status/135940823176906342

10:50
   

Salvador Illa, l’únic candidat que es nega a fer les proves anticovid abans del debat

Va ser en el debat de TV3 i Catalunya Ràdio, quan els responsables de la televisió pública van demanar als nou candidats que acreditessin el resultat negatiu d’una PCR i es fessin un test d’antígens abans de començar. Fonts del PSC argumenten que Illa no es va fer les proves perquè només se les fa quan ho indiquen els protocols aprovats per la Generalitat. És a dir, si té símptomes o ha estat contacte estret d’un positiu de coronavirus.

10:03
   

Abascal diu que són “víctimes de l’odi”

El candidat de Vox, Ignacio Garriga, i el president de Vox, Santiago Abascal, faran aquest matí un acte electoral a Lleida. Abascal afirma que el partit és víctima “de l’odi dels separatistes” i critica que el govern els acusi de “provocar la violència” i que ho justifiqui dient que “alguna cosa haurem fet.” D’altra banda, el govern català ha acusat Vox d’incomplir el protocol sanitari fixat per a la campanya electoral. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va dir ahir que la formació “no està atenent a les instruccions que se’ls estan donant.” 

09:39
   

Gonzalo Boye, als votants de JxC: “Mantingueu-vos ferms i hi arribareu”

La candidata, Laura Borràs, serà entrevistada aquest matí a Antena 3 i a RAC1. Més tard participarà en un acte telemàtic sobre economia. En l’acte d’ahir a la nit, a Valls, Carles Puigdemont va fer una crida entre els militants de la formació perquè “convencin” els indecisos: “Hem de ser pràctics i anar a buscar la gent que no votarà”.

09:26
   

Casado demana al PSC que “deixi d’enverinar” la campanya amb Bárcenas

El president del PP, Pablo Casado, està fart que el cas Bárcenas no deixi de perseguir-lo i ha demanat al PSC “deixar d’enverinar la campanya” popular amb aquesta problemàtica. En un acte ahir a Tarragona, acompanyat d’Alejandro Fernández, candidat a les eleccions catalanes, Casado va recordar al PSC que la seva presidenta, Núria Marín, està investigada pel presumpte cas de corrupció del Consell Esportiu de l’Hospitalet. 

09:09
   

Crítiques de la CUP a les aliances entre els comuns i els socialistes

La candidata de la CUP, Dolors Sabater, participarà en un acte de campanya a les 12 h per parlar sobre l’actualitat política. Ahir, els cupaires van criticar les aliances entre els comuns i els socialistes i van acusar el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, de reprimir la llibertat d’expressió, en referència al mural en suport de Pablo Hasél que els serveis de neteja van esborrar per error, segons el consistori. El número dos de la CUP, Carles Riera, va dir que això passa quan els comuns “apuntalen” el PSC

08:54
   

La ministra Díaz demana un pacte territorial per solucionar el conflicte català

La candidata d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, assistirà a les 12 h a un contacte informatiu amb la ministra de Treball, Yolanda Díaz, a Cornellà de Llobregat. Ahir, Díaz ja va assistir a un míting del partit, en què també hi havia l’alcaldessa, Ada Colau, en què va reclamar un pacte territorial i va presentar els comuns com l’única força per “construir ponts” entre les “dues Catalunyes”

08:32
   

Granados crida a anar a votar sense “excuses” per evitar “lamentacions” futures

El candidat del PSC, Salvador Illa, participarà en el Tribuna Catalunya, en què respondrà a preguntes dels periodistes. Ahir, la número dos de la seva candidatura, Eva Granados, va ser contundent a l’hora de demanar a la ciutadania que vagi a votar el 14-F: “No valen les excuses, després hi haurà lamentacions”, ha assegurat. També va dir que cal girar full amb els governs independentistes perquè no generin més “divisió” a Catalunya i posar fi a “l’histrionisme friqui” dels consellers

08:15
   

El PDeCAT considera que els Mossos necessiten més suport perquè són una “estructura d’estat”

La candidata del PDeCAT, Àngels Chacón, participarà aquest dimecres a les 10.30 h en un acte de campanya per presentar propostes de fiscalitat. Ahir, els demòcrates van acusar la candidata de Junts, Laura Borràs, de tractar amb frivolitat els Mossos d’Esquadra i qüestionar-ne les actuacions per interessos electorals. Al parer del PDeCAT, la policia catalana és una estructura d’estat que necessita més suport.

08:01
   

Aragonès (ERC) presumeix de ser “l’únic candidat que ningú no veta”

El candidat a la presidència d’ERC passarà aquest matí pels micròfons de Catalunya Ràdio; més tard serà en un acte de campanya amb Roger Torrent i altres dirigents republicans. Ahir Pere Aragonès va presumir de ser “l’únic candidat que ningú no veta”, en una entrevista al programa ‘Cafè d’idees’, de TVE. Va dir que només hi ha dos candidats amb “suports respectius”: Salvador Illa (PSC), amb el suport dels constitucionalistes, i Pere Aragonès (ERC), amb el suport dels sobiranistes.

07:45
   

Arrimadas: “Illa vol un trident de la ruïna econòmica” amb els comuns i ERC

Ciutadans té aquest matí una dobla entrevista, a EsRadio i a EFE. Això, un dia després de la visita de la presidenta del partit, Inés Arrimadas, quan va carregar contra la proposta del candidat del PSC, Salvador Illa, d’emular a la Generalitat el pacte de govern a l’Estat. “Vol el mateix govern de Podem i el PSC a Catalunya i, a més, hi sumarà ERC perquè sempre hi sumen ERC”, va dir Arrimadas des d’un acte a Barcelona. 

07:30
   

betevé publicarà un sondeig dels resultats del 14-F amb ‘El Periódico’

betevé i ‘El Periódico de Catalunya’ tindran sondeig propi el 14-F, realitzat per la consultora Gesop. Les dades del sondeig es donaran a conèixer a partir de les 20 h en un programa especial de seguiment de la jornada electoral, presentat per Eva Arderius, així com al web i als perfils socials de ‘btv notícies’ a Twitter, Facebook i Instagram.

07:15
   

1.099.282 electors a Barcelona

L’organització de les eleccions del 14 de febrer continua endavant. A Barcelona, després d’atendre diferents reclamacions, la xifra definitiva d’electors cridats a les urnes és d’1.099.282. Podran exercir el seu dret a vot en 365 col·legis electorals i 1.929 meses.

07:00
   

Recta final de la campanya electoral

Els partits polítics inicien avui els últims tres dies de campanya electoral. Després del debat de candidats d’ahir a la nit a TV3, les formacions han previst actes en diferents espais.