candidats eleccions 14f

Després del segon debat televisiu pel 14-F, els candidats a presidir la Generalitat ja enceten l’últim tram de la cursa per a les eleccions al Parlament de Catalunya. En aquest tretzè dia de campanya, Salvador Illa (PSC) ha estat el blanc de totes les crítiques per haver-se negat a fer-se una prova diagnòstica del coronavirus abans del debat de TV3, tal com van fer la resta de dirigents polítics, que acusen Illa d'”irresponsable”, “temerari” o de “jugar amb la vida de les persones”, entre molts altres retrets. La crítica més dura l’ha fet Oriol Junqueras (ERC), tot insinuant que Illa es va vacunar aprofitant el seu càrrec com a ministre.

Més enllà d’aquesta polèmica, els partits segueixen amb els seus actes per aconseguir tots els vots possibles. Per això, si bé no hi ha un escenari clar d’acord postelectoral, molts candidats continuen erigint-se com el vot útil per evitar una entesa independentista, un tripartit d’esquerres o un “govern del 155” amb el suport de Vox. Els partits sobiranistes (PDeCAT, ERC, la CUP i JxC) s’han compromès per escrit a no pactar govern amb el PSC, en un document a proposta de l’entitat Catalans per la Independència. A més, Junts per Catalunya ha afirmat que votarà a favor de Pere Aragonès en una hipotètica investidura si ERC guanya les eleccions.

Junqueras insinua que Illa s’ha vacunat

Les crítiques més contundents contra Salvador Illa (PSC) per la seva negativa a fer-se el test l’ha fet al vespre el president d’ERC, Oriol Junqueras, qui ha demanat al candidat socialista que aclareixi si es va vacunar contra la covid-19 “aprofitant el seu càrrec” com a ministre i, per tant, incomplint els protocols sanitaris. “Els ciutadans tenen dret a saber-ho abans d’emetre el seu vot a les urnes diumenge. Tenim dret a saber la veritat”, ha exclamat el líder republicà.

Àngels Chacón (PDeCAT) també s’ha mostrat molt dura amb Illa, a qui ha acusat de “jugar amb la vida de les persones per electoralisme”. Alejandro Fernández, del PP (“irresponsable”), i Laura Borràs, de Junts (“temerari”), també han estat especialment crítics amb l’actitud del socialista.

Cs presumeix pels talls a la Meridiana

Aquest dimecres, Ciutadans ha presumit d’una de les accions que el partit taronja ha aconseguit en aquesta campanya: prohibir provisionalment els talls diaris de l’avinguda Meridiana. El partit taronja va portar a la Junta Electoral l’acció que, des de fa més d’un any, fan diàriament veïns de la zona per protestar contra la sentència del procés i l’òrgan els ho ha impedit per la proximitat amb les eleccions. “Quan Ciutadans governi a la Generalitat, no es produiran més talls a la Meridiana”, ha promès la líder del partit, Inés Arrimadas, qui ha fet costat al candidat Carlos Carrizosa. En clau política, els taronges demanen que que els comuns no siguin decisius en el futur govern perquè, si no, això significarà “l’exclusió de la influència” de Cs.

ERC ha proposat aquest dimecres fer del 14-F “un plebiscit a favor de la república”. Alhora, manté en el cos a cos amb el socialista Illa quan falten quatre dies per a la jornada electoral. Davant de les prediccions d’una victòria molt ajustada, el candidat Pere Aragonès busca obtenir, com a mínim, un escó més que el PSC. Per això, aquesta vegada el republicà s’ha dirigit als votants socialistes que “poden sentir fàstic si acaben tenint la presidència amb el suport de Vox, per activa o per passiva”. Aragonès s’ha erigit com la “força d’esquerres i republicana” que pot evitar aquest escenari.

El PDeCAT es veu fora del govern

Mentre ERC continua apostant per un “acord ampli” entre totes les forces independentistes i els comuns, el PDeCAT veu molt difícil formar part del proper govern de la Generalitat. Tot i confiar a entrar al Parlament, el partit d’Àngels Chacón creu que les seves propostes en matèria fiscal (rebaixa o supressió d’impostos com el de successions) seran un impediment per arribar a un acord amb partits com ERC o els comuns. “Nosaltres no ens venem per una cadira. Venim a defensar un model de país i un programa”, ha afegit.

El socialista Salvador Illa ha tornat a rebre el suport del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, aquesta vegada en un míting amb dones del partit en què s’ha compromès a formar un govern paritari. El màxim dirigent del PSOE s’ha fet seu un dels missatges centrals d’Illa en aquesta campanya: “Cal girar full, però sense oblidar”. Sánchez demana a Catalunya que “agafi el volant” i “redreci el rumb” per deixar enrere una dècada que, ha dit, ha estat “estèril i dolorosa”.

Diàleg, renda bàsica i zero impostos

Per la seva banda, els comuns, els cupaires i els populars han portat propostes en matèria econòmica i laboral davant les conseqüències negatives que ha portat la pandèmia pel coronavirus. La candidata d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, s’ha acompanyat de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, de qui ha lloat la capacitat de diàleg amb agents socials i econòmics; tot el contrari, ha afegit, del tarannà del govern de Junts i ERC, els quals acusa d'”haver estat d’esquena” als afectats.

La CUP insisteix en una renda bàsica universal, aturar els desnonaments i reforçar els serveis públics perquè “ningú no es quedi enrere”. La candidata Dolors Sabater ha animat la resta de partits a sumar-se a aquest pla de rescat social per “plantar cara als grans poders econòmics i a l’Estat“.

La prioritat per al PPC és salvar sectors com l’oci o la restauració, però sense “escanyar” l’empresari. La fórmula dels populars és clara: a ingressos zero, impostos zero. “No es pot passar de regentar un bar a les cues de la fam”, ha dit la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha tornat a venir a Catalunya per donar suport a Alejandro Fernández. El candidat popular, en una entrevista a l’ACN, ha alertat de la voluntat de Borràs de reactivar la DUI i ha avisat que portarà “les mateixes conseqüències” que el 2017.

Borràs, disposada a investir Aragonès

Laura Borràs (Junts), en una entrevista a RAC1, ha afirmat que el seu partit investirà Aragonès si ERC surt vencedora el 14-F. “Treballarem perquè això no passi, però sí: només treballarem en el marc d’un govern independentista“, ha dit la número dos de Carles Puigdemont. Borràs lamenta que, en aquesta darrera legislatura, Catalunya no hagi pogut avançar cap a la independència i per això demana tenir “tota la força” per, ara sí, fer-ho possible en els pròxims quatre anys.

El partit d’ultradreta Vox ha respost al govern de la Generalitat després que la consellera Meritxell Budó acusés la formació de Santiago Abascal de “provocar” i no complir les mesures anticovid en els seus actes electorals. Abascal, al costat del candidat Ignacio Garriga, ha acusat Budó i el conseller Miquel Sàmper d’animar la gent a “amenaçar la gent de Vox en els actes“. Això, tot i els amplis dispositius policials que han estat presents en tots els seus actes.