president junta electoral

Si bé la majoria de les meses per a les eleccions catalanes del 14 de febrer ja tenen els “membres suficients” per ser constituïdes, alguns punts de votació encara no estan plenament formats. Les juntes electorals continuen responent a les al·legacions presentades per ciutadans per no formar-en part, algunes de les quals s’estan acceptant. Això vol dir que aquests dies hi ha persones que encara reben la notificació a casa per ser membre d’una mesa. Fins quan pots presentar al·legacions si et notifiquen ser membre de mesa?

Josep Maria Aguirre i Font, professor de Dret Administratiu de la Universitat de Girona, explica que en un procediment normal el ciutadà té set dies naturals per presentar al·legacions i la Junta Electoral de zona, cinc dies per resoldre-les. “Ja no arribem a tenir resposta el 14-F: els ciutadans no tenen dies per presentar excuses”, afirma l’expert. Això, apunta Aguirre i Font, planteja un “problema jurídic” que no queda resolt perquè mai abans no s’havia previst un escenari com aquest.

No es pot considerar silenci administratiu

Segons la Junta Electoral de Zona de Barcelona, cada dia es resolen entre 500 i 600 al·legacions de mitjana. Segons el president de la Junta, Santiago García, es comunicaran com a molt tard fins a 72 hores abans de les eleccions. Si el ciutadà no ha rebut resposta a la seva excusa, no es pot considerar que hi hagi “silenci administratiu” i, per tant, ha d’acudir igualment a la mesa.

En el cas de causes sobrevingudes un o dos dies abans del 14-F, la Junta Electoral de Zona de Barcelona ha explicat que es resoldran ràpidament per comunicar una resposta abans de la jornada electoral.