La CUP ha aprofitat la polèmica generada pel mural en suport a Pablo Hasél, que els serveis municipals de neteja han esborrat, per criticar les aliances de govern entre comuns i socialistes. Tot i que l’alcaldessa, Ada Colau, ha assegurat que es tracta d’un error, el número dos dels cupaires, Carles Riera, ha culpat l’executiu municipal, concretament el tinent d’alcalde de seguretat, Albert Batlle, de ser-ne responsable: “L’ombra del senyor Albert Batlle no ha trigat gens a reprimir una vegada més la llibertat d’expressió. I aquestes són coses que passen quan els comuns apuntalen el PSC com, per exemple, a l’Ajuntament de Barcelona”, ha etzibat. Ho ha dit en un acte de campanya d’aquestes eleccions catalanes centrat en propostes antiracistes.

Riera s’ha referit també a Junts per Catalunya (JxC) i la seva demanda de tancar els centre d’internament d’estrangers (CIE). Ho han celebrat, però han afegit que “la coherència és un valor necessari en política” tot recordant “la seva abstenció al Congrés dels Diputats davant la proposició no de llei per la regularització de les persones migrants.” Per això, Riera ha demanat a totes les forces polítiques que es comprometin a fer un acord per tancar els CIE de forma immediata.

Carles Riera i Basha Changuerra en un acte electoral al Parc de la Ciutadella

En el mateix acte, la CUP ha afirmat que vol garantir la “igualtat de tracte i no discriminació” en produccions culturals i audiovisuals per tal que “totes les persones i comunitats se sentin representades amb dignitat”. Per això, proposa sancionar les iniciatives que no ho facin. El Pla integral contra el racisme que han presentat els anticapitalistes també inclou mesures contra la discriminació en l’accés a l’habitatge i el mercat laboral. “El racisme té un component econòmic, però també un element de crueltat gratuïta basada en el rebuig al diferent, cuinada durant anys en les societats del nord global i que necessita polítiques de reparació institucional i social”, ha dit Basha Changuerra, número cinc de la candidatura per Barcelona.

A més, la CUP demana una “investigació exhaustiva” de la Direcció General d’Atenció a l’Infància i l’Adolescència (DGAIA).