cua CAP Adrià

En aquesta pàgina hem seguit en directe l’última hora sobre el coronavirus a Catalunya i les restriccions de l’1 de juliol del 2021. Aquest dijous destaquem l’increment de contagis a Barcelona, que ha registrat fins a 1.200 positius en un sol dia, uns nivells que no es veien a la ciutat des de la segona onada. A més, ha estat notícia l’allau de casos al CAP Adrià o la proposta de la patronal de l’oci nocturn Fecalon, que ha plantejat convertir les discoteques en punts de vacunació per a les persones de 16 a 29 anys.

Últimes notícies del coronavirus de l’1 de juliol

Casos, PCR, hospitalitzacions i UCI

Des de l’inici de la pandèmia del coronavirus, els positius amb una prova superen els 656.375 a Catalunya. Entre el 21 i el 27 de juny es van detectar 6.650 positius. Segons l’últim balanç de Salut, hi ha 473 persones ingressades als hospitals. A les UCI hi ha 119 pacients crítics. La darrera setmana es van notificar 10 persones mortes i des de l’inici de la pandèmia són 22.268 persones.

BALANÇ D’ESPANYA: 3.821.305 casos confirmats (PCR i TA) i 80.883 morts
BALANÇ DE CATALUNYA:  656.375 casos (PCR i TA) i 22.268 morts

21:45
   

Fins aquí el seguiment en directe del coronavirus a Catalunya

A aquesta hora finalitzem el seguiment minut a minut de l’actualitat informativa sobre la covid-19 a Catalunya i a Barcelona d’aquest dijous, 1 de juliol. Tornarem demà! Moltes gràcies per seguir-nos. 

21:43
   

Vols saber com pots demanar cita per vacunar-te de la covid? 

Des d’aquest dimecres, tota la població de Catalunya està cridada a vacunar-se contra la covid. Per fer-ho s’ha de demanar cita a través del web vacunacovid.cat. En aquesta pàgina t’expliquem pas per pas com pots aconseguir dia i hora per vaccinar-te. 

modificar cita vacuna covid

21:36
   

Set comarques superen els 100 casos per cada 100.000 habitants l’última setmana 

L’última setmana, set de les 42 comarques van tenir una incidència de més de 100 casos positius per cada 100.000 habitants, i d’aquestes, quatre van superar els 200 casos nous per cada 100.000 habitants. Si a principis de juny la majoria de les comarques catalanes registraven taxes per sota del llindar dels 50 casos nous per cada 100.000 habitants, el mes acaba havent girat la truita, amb més de la meitat de les comarques superant aquest llindar.

Per ordre de taxa més elevada hi consten Osona (738), el Solsonès (308), el Pallars Sobirà (203), la Conca de Barberà (201) i el Priorat (185). Pel que fa al Barcelonès, la setmana passada s’hi van confirmar 126 casos per cada 100.000 habitants, el doble que la setmana anterior.

variació de la incidència de covid-19 a les comarques de Catalunya

21:21
   

El Gremi d’Hotels qualifica el Mobile d’èxit i defensa que Barcelona és una destinació segura 

Acaba el Mobile World Congress i arriba el moment de fer-ne balanç. El Gremi d’Hotels ha qualificat l’edició d’enguany com un “èxit organitzatiu sense matisos” davant els reptes que ha suposat la crisi sanitaria actual. “S’ha demostrat i confirmat a escala internacional que Barcelona és una destinació de negocis segura i preparada”, ha afirmat el director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals. 

Ofertes Hotels

21:08
   

Els vacunats amb AstraZeneca fa vuit setmanes ja poden posar-se’n la segona dosi 

El Departament de Salut ha tornat a escurçar el temps d’espera entre les dues dosis de la vacuna d’AstraZeneca, que actualment s’administrava a les persones de 60 a 69 anys. Per tant, les persones que hagin rebut aquest vaccí fa vuit setmanes ja poden demanar cita per punxar-se’n la segona dosi. D’aquesta manera es retalla en dues setmanes el temps d’espera, que fins ara era de 10 setmanes.

20:46
   

Com puc descarregar el certificat de la covid digital de la Unió Europea? 

El certificat de la covid digital de la Unió Europea s’ha implantat formalment a tots els països membres aquest 1 de juliol, tot i que a Espanya va posar-se en marxa al juny, en el marc d’una prova pilot dins la Unió Europea. Des del 8 de juny, a Catalunya ja es pot descarregar el document, que et facilitarà la mobilitat aquest estiu.

captura passaport covid la Meva Salut

20:30
   

Quan arribarà la immunitat de grup?

La immunitat de grup estava prevista per a finals d’estiu, quan el Govern espanyol calcula que s’haurà vacunat el 70 % de la població. El govern de la Generalitat va avançar aquesta data a finals de juliol. Aquests objectius només es podran assolir si es confirma l’augment del ritme de vacunació. Si agafem el nombre de vacunats amb primera dosi de l’última setmana confirmada a Catalunya (282.067 persones, del 21 al 27 de juny) la xifra del 70 % s’aconseguiria a principis d’agost del 2021. Cal tenir en compte que aquest càlcul es fa sobre persones vacunades amb primera dosi.

20:13
   

El Mobile World Congress 2021 tanca “una edició de transició cap a un 2022 totalment exitós”

S’ha acabat el Mobile World Congress 2021, una edició que ja es preveia diferent a causa de la pandèmia. Constantí Serrallonga, director general de Fira de Barcelona, ha fet un balanç positiu i ha destacat que “ha suposat la represa de l’activitat de fira i congressos a tot Europa“.

Últim dia del MWC 2021
Últim dia del MWC 2021

19:56
   

El Tibidabo recupera atraccions tancades per la covid

El Parc d’Atraccions Tibidabo encara la temporada d’estiu amb la reobertura d’atraccions que fins ara estaven fora de servei per la covid. És el cas de l’Hotel Krüeger i el Marionetàrium, que obriran aquest dissabte després de no fer-ho durant els darrers 15 mesos. Els dos espais estaran oberts els caps de setmana de juliol i tots el dies durant l’agost. A més, ha convidat 100 socis a realitzar el primer viatge nocturn amb la Cuca de Llum. El parc amplia també l’horari i es podrà visitar de dimecres a diumenge, entre les 12 i les 22 h. 

Tibidabo jornada Fisidabo

19:40
   

Tres de cada quatre ciutadans de 55 a 59 anys tenen la pauta completa a Catalunya

Per franges d’edat, la població més gran, en la qual es concentra més el risc, és la que té percentatges més elevats de vacunació, tant amb primera dosi com amb pauta completa. A partir dels 70 anys, més del 90 % de la població de cada franja ha rebut la pauta completa del vaccí. I si mirem els vacunats com a mínim amb una dosi, a partir dels 45 anys ja són més del 70 % de la població. També destaca la immunitat entre els ciutadans dels 55 als 59 anys, ja que el 74,2 % tenen la pauta completa. La xifra contrasta amb la situació de les persones que tenen entre 65 i 69 anys, que només en un 38,9 % tenen la pauta completa. Els catalans de 40 a 44 ja han arribat en pocs dies al 66,4 % de vacunats, com a mínim amb una dosi.

 
19:23
   

Catalunya suma 612 positius vinculats als viatges de fi de curs a les Balears 

Els viatges de final de curs a les Balears deixen, de moment, 612 casos de covid i 5.284 contactes estrets en aïllament a Catalunya. A Barcelona ciutat, segons l’últim balanç del Departament de Salut, hi ha 87 positius relacionats amb el brot de Mallorca i 102 amb el de Menorca. Però aquests no són els únics contagis massius que s’han detectat a la ciutat. També hi ha 35 persones contagiades arran d’un brot en activitats recreatives i d’oci i 195 contactes en quarantena. Davant d’aquest increment de casos, Salut reconeix que la situació “és preocupant” i demana a la població no vacunada que respecti les mesures de prevenció de la covid.

 

19:09
   

Repunten els contagis a Espanya amb 12.345 casos més 

La covid torna a agafar embranzida, també a Espanya, i ja són 3.821.305 casos des de l’inici de la pandèmia. El Ministeri de Sanitat ha afegit 12.345 positius al balanç global, dels quals 6.378 s’han diagnosticat en les últimes 24 hores. Catalunya és la comunitat autònoma que més contagis notifica: 2.713 en 24 hores. 

Aquest augment de casos impacta directament sobre la incidència acumulada. El país registra 134 positius per cada 100.000 habitants en 14 dies, una xifra que gairebé multiplica per tres la franja de 12 a 19 anys i la de 20 a 29. 

En canvi, la mortalitat es manté estable en xifres baixes. En les últimes 24 hores, s’han comunicat vuit defuncions, 80.883 des de l’inici de la pandèmia. 

 

18:52
   

El passaport covid s’estrena amb cues als taulells de facturació

Aquest 1 de juliol ha entrat en funcionament el conegut com a passaport covid. En l’estrena oficial d’aquest document s’han produït cues als taulells de facturació. Els treballadors de les aerolínies són els encarregats de certificar que els passatgers compleixen amb els requisits d’entrada del país de destinació. Les persones que no facturen cap maleta també poden passar per aquest control a la porta d’embarcament. La valoració dels viatgers és força positiva. 

passatger ensenya passaport covid a l'aeroport

18:37
   

Espanya bat un nou rècord de vacunació amb la injecció de 747.589 dosis

La campanya de vacunació continua avançant i ja s’han punxat més de 42 milions de dosis, 747.589 més que el dia anterior i un nou rècord diari. Segons dades del Ministeri de Sanitat, Espanya ja compta amb 17,9 milions de persones amb la pauta de vacunació completa i amb 25,6 amb una de les dosis. 

18:21
   

Un 70 % de les declaracions de la renda d’afectats per ERTO seran incorrectes

Segons el Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya, aquest any un 70 % de les declaracions de la renda d’afectats per ERTO seran incorrectes i necessitaran regularització fora de termini. En un comunicat, el col·legi explica els motius d’aquest error: “L’últim dia de campanya encara hi havia un nombre important de contribuents que no disposaven de les seves dades fiscals actualitzades en referència als ERTO, així que han hagut de confirmar la declaració sense cap seguretat“.

18:03
   

33 comarques registren increments en la taxa de casos positius de coronavirus durant l’última setmana

El repunt destacat de casos positius per coronavirus amb una prova PCR o un test antigènic que s’observa a Catalunya en les últimes tres setmanes també el podem veure en el mapa de comarques. Entre el 21 i el 27 de juny, 33 de les 42 comarques van veure créixer el nombre de contagis. Destaca l’augment de la incidència del Solsonès, Osona, el Pla d’Urgell, la Conca de Barberà i el Ripollès.

variació de la incidència de covid-19 a les comarques de Catalunya

17:44
   

Fecalon ofereix els locals d’oci nocturn per vacunar els joves 

La patronal de l’oci nocturn Fecalon ha ofert les discoteques i altres establiments d’activitats musicals recreatives per vacunar la franja de població que va dels 16 als 30 anys. En el mateix comunicat, la patronal es desmarca de l’augment de casos que s’han registrat a Catalunya i apunta directament a les botellades i les festes il·legals com les responsables d’aquests brots. 

17:21
   

Els primers joves vacunats: “En tenia moltes ganes”

Encara són una minoria, però aquest dijous ja s’han vacunat els primers joves d’entre 16 i 29 anys. L’endemà de l’anunci que s’obria l’administració d’aquest vaccí per a aquest grup d’edat, ja hi ha alguns que han rebut la punxada. Gerard López té justament 29 anys i és un dels joves que han rebut la primera dosi de Pfizer al punt de vacunació massiva de Fira de Barcelona. “És un dia important i em sento afortunat de poder-me vacunar. Els meus amics també en tenen moltes ganes: per salut i per poder marxar de vacances”, assegura. 

17:00
   

Més de 2,8 milions de catalans tenen la pauta completa de vacunació

La vacunació a Catalunya per frenar la covid està en marxa des del 27 de desembre, quan es va punxar la primera vacuna. Des d’aleshores, la Generalitat administra centenars de dosis diàriament. Amb dades fins al 30 de juny, el nombre de persones vacunades com a mínim amb la primera dosi és de 4.175.394. Això suposa el 54,1 % de la població de Catalunya, i 2.600.732 n’han rebut una segona. I un total de 2.888.419 persones ja han rebut la pauta completa, el 37,4 % dels catalans.

16:46
   

Tanca un Mobile World Congress marcat per la pandèmia 

El primer Mobile World Congress des de la pandèmia s’acomiada de Barcelona aquest dijous. Ha estat un congrés atípic, marcat per la manca d’aglomeracions i les mesures anticovid. “No hi hem vist gaire gent, tenim un estand molt bonic, però no gaires visitants”, admet Mateusz Debicki, cap de vendes de la polonesa MaxCom. “Esperem que hagi valgut la pena venir”, afegeix. 

16:32
   

Salut incorporarà 150 professionals als CAP per cuidar la salut mental i mantindrà els gestors de covid

El Departament de Salut ha anunciat la incorporació de 150 professionals als centres d’atenció primària (CAP) la propera tardor per cuidar la salut mental de la població. Segons ha dit el conseller, Josep Maria Argimon, també cal reconvertir els 1.100 llits de llarga estada psiquiàtrica per avançar a un model inclusiu, per exemple, amb pisos terapèutics. Una altra de les novetats de cara al setembre és que Salut mantindrà els gestors de covid i els referents escolars —prop d’un miler— perquè siguin gestors de salut en un sentit més ampli. 

centre atenció primària CAP

16:18
   

Barcelona registra més de 1.200 positius en un dia per covid i se situa a nivells de la 2a onada

L’augment de contagis per coronavirus a Barcelona està assolint nivells que no es detectaven des de la segona onada de la pandèmia. Aquesta setmana s’han notificat 1.227 casos de covid-19 en un sol dia, dimarts, 29 de juny. Aquests registres en només 24 hores no es comunicaven a la ciutat des de l’octubre de l’any passat, en plena segona corba. A més, es tracta de dades provisionals, que encara poden augmentar més.

prova pcr positiva

16:01
   

Barcelona ja supera el 55 % de la població vacunada com a mínim amb una dosi 

Amb dades fins al 30 de juny, a Barcelona s’han vacunat com a mínim amb una dosi 911.451 persones, un 55,1 % de la població. A més, 647.409 barcelonins tenen la pauta completa, un 39,1 %. Dels registres diaris, destaca el 22 de juny, amb una xifra rècord de vacunació. En un sol dia es van administrar 27.735 dosis de la vacuna. D’aquestes, un 48,6 % van ser primeres dosis i el 51,4 % restant, segones dosis.

 
15:44
   

Totes les vacunes “semblen” protegir de la variant delta, segons l’EMA

L’Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) ha explicat aquest dijous que totes les vacunes aprovades a la Unió Europea “semblen” protegir contra totes les variants de la covid, inclosa la variant delta, que l’OMS preveu que sigui la predominant a Europa a l’agost. En una roda de premsa, el cap en l’àmbit de les vacunes de l’EMA, Marco Cavaleri, ha assegurat que les primeres dades apunten que els anticossos generats després de rebre la pauta completa de qualsevol dels quatre vaccins “neutralitzen” la mutació del coronavirus sorgida a l’Índia. 

vacuna joves

15:27
   

L’OMS alerta d’un repunt de contagis a Europa i del risc d’una onada de la pandèmia aquest estiu

L’Organització Mundial de la Salut ha alertat d’un repunt de contagis a Europa i del risc d’una onada de la pandèmia aquest estiu. Després de dos mesos i mig d’un descens sostingut de les infeccions, aquesta setmana la regió europea ha registrat un augment del 10% en els casos de covid-19. El director per Europa de l’OMS, Hans Kluge, atribueix el rebrot a la “creixent interacció social”, la reactivació dels viatges i l’aixecament de restriccions. També veu amb preocupació la propagació de la variant delta, que ja està generant un augment d’hospitalitzacions i morts. “Aquesta variant serà la dominant a Europa a l’agost”, ha assegurat Kluge aquest dijous.

Rambla primer dia sense mascareta

14:31
   

Més de quatre milions de catalans han rebut una vacuna

Des del 27 de desembre s’han vacunat 4.175.394 persones a Catalunya. Representen el 54,1 % de la població. I ja hi ha 2.888.419 persones que han rebut la pauta completa de la vacuna. A Barcelona ciutat s’han immunitzat més de 900.000 persones des de l’inici de la campanya, el 55,1 % dels ciutadans.

punt de vacunació fira barcelona

14:15
   

22.268 morts des de l’inici de la pandèmia

Des de l’inici de la pandèmia hi ha hagut 22.268 defuncions, segons les funeràries. Es confirma que 14.175 s’han produït en hospitals i centres sociosanitaris (64 %); 4.566, en residències de gent gran (21 %); 1.183, en domicilis (5 %), i 2.344 són casos no classificables per manca d’informació (11 %). Sobre aquests últims casos, Salut va assegurar que treballaria per reduir-ne el nombre, ja que es tracta de defuncions que s’acaben reclassificant posteriorment i, això, pot esbiaixar el significat de les dades i l’evolució.

mascaretes carrer

14:05
   

La Sala Apolo torna a obrir portes com a discoteca aquest dijous

La Sala Apolo torna a obrir portes com a discoteca aquest dijous, 1 de juliol, després de més de 15 mesos tancada per la pandèmia. L’emblemàtica sala reprèn les Nits de l’Apolo, amb propostes musicals per a les nits de dijous a diumenge. A finals de maig l’Apolo va reobrir com a sala de concerts amb l’actuació de Meritxell Neddermann, mentre esperava que tornés l’oci nocturn. La reobertura de l’Apolo coincideix amb l’anunci del tancament d’algunes discoteques, com les del Grupo Arena, fins que Salut garanteixi mesures “eficaces” per a l’oci nocturn.

La Sala Apolo

13:54
   

Allau de positius de covid al CAP Adrià: “Ens ha agafat per sorpresa”

Els professionals sanitaris del CAP Adrià, al barri de Sant Gervasi – Galvany, estan desbordats. Des d’aquest dilluns tenen una allau de visites, majoritàriament de gent jove amb símptomes de covid o que han estat contacte estret d’un positiu. La directora del CAP, Begoña Martí, reconeix que no s’ho esperaven: “Ens ha agafat una mica per sorpresa”.
Durant tota la setmana, la cua d’usuaris surt al carrer, però també s’han d’atendre moltes consultes per internet a través del portal La Meva Salut. Només dilluns en aquest ambulatori se’n atendre més de 700. La situació és la mateixa en altres ambulatoris de la ciutat, com el CAP Manso.

 

cua CAP Adrià

13:41
   

11 dies amb la taxa de contagi per sobre de l’1

La taxa de contagi Rt, l’índex que indica a quantes persones pot encomanar la malaltia un positiu per covid-19, es va situar en l’1,54 amb data del 27 de juny, la xifra més recent publicada per Salut. Així doncs, ja fa 11 dies que l’indicador supera l’1.

taxa contagi catalunya

13:28
   

L’EMA autoritza vacunar els joves d’entre 12 i 17 anys, segons el Ministeri d’Educació

La ministra d’Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha dit a TVE que l’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha donat permís per vacunar els joves de 12 a 17 anys almenys amb una dosi abans que comenci el curs al setembre o durant les primeres setmanes lectives. A Catalunya, ahir es va obrir la cita prèvia a la partir dels 16 anys i alguns ja han pogut vacunar-se aquest mateix dijous.

 

alumnes ESO amb ordinador a classe

13:13
   

Menys de 20 defuncions setmanals a Catalunya

El balanç de mortalitat del 10 al 16 de maig (49 decessos) va suposar la davallada més important dels últims mesos. La setmana següent es van comunicar 35 morts per covid-19 a Catalunya i, l’última de maig, 28. Al juny el balanç ha continuat baixant i ja fa quatre setmanes que està per sota de les 20 defuncions setmanals. Del 21 al 27 de juny es van notificar deu persones mortes, quatre menys que la setmana anterior. Tot i això, aquest balanç encara pot variar pel retard de les funeràries a l’hora de notificar les defuncions.

defuncions coronavirus catalunya

12:58
   

La positivitat, en el 7,8 % la darrera setmana

El canvi de tendència que s’observa en les xifres de contagis també la podem veure en les dades sobre PCR i tests d’antígens. La setmana del 21 al 27 de juny es van realitzar 100.548 proves diagnòstiques. Representen un 5,8 % menys que les fetes la setmana anterior, però cal tenir en compte que hi va haver un dia festiu, Sant Joan.

De mitjana, un 7,8 % de les proves van tenir un resultat positiu. Suposa el primer balanç superior al 5 % després de set setmanes amb la positivitat mitjana dins del llindar que recomana l’OMS per tenir controlada la pandèmia.

12:45
   

Els contagis nous de la setmana en curs s’acosten als 10.000

Entre el 21 i el 27 de juny es van detectar 6.650 casos de covid-19 a Catalunya. Representen, doncs, 3.018 positius més que els registrats la setmana anterior, és a dir, una pujada del 83,1 %. Amb dades provisionals de dilluns a dimecres, la setmana en curs ja suma 9.870 positius. Tot apunta que la setmana del 28 de juny al 4 de juliol superarà els 10.000 casos, un fet que no passsava des de l’última setmana d’abril (10.224 positius del 26 d’abril al 2 de maig).

cornavirus catalunya setmanal

12:29
   

119 pacients a les UCI

Actualment hi ha 119 pacients en estat greu a les UCI catalanes, tant públiques com privades. En l’últim informe de Salut, les UCI s’han buidat amb 10 persones. Aquest indicador no baixava dels 120 des del 8 d’agost del 2020.

uci coronavirus catalunya

12:14
   

Un estudi amb sanitaris infectats suggereix que la immunitat al coronavirus pot durar més d’un any

Un any després de la infecció per SARS-CoV- 2, la gran majoria de persones mantenen anticossos anti-Spike independentment de la gravetat dels símptomes, segons mostra un estudi fet a personal sanitari. L’estudi l’han codirigit l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’IDIAP Jordi Gol (IDIAP JG), amb la col·laboració de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu. Els resultats suggereixen que la immunitat generada per les vacunes també serà de llarga durada.

Metgessa posant-se un EPI

12:00
   

Sanitat envia més de 415.000 dosis de la vacuna de Moderna a les autonomies

El Ministeri de Sanitat envia aquest dijous més de 415.000 dosis de la vacuna de Moderna a les comunitats autònomes.

11:44
   

La FECASARM, indignada pel tancament de discoteques: “Qui en pagarà els plats trencats és el sector legal”

La patronal de l’oci nocturn FECASARM ha confirmat que hi ha un degoteig de locals que s’estan plantejant no obrir aquest cap de setmana. Alguns, de fet, ja ho han anunciat, com les discoteques del Grup Arena. En una entrevista a TV3, el secretari general de FECASARM, Joaquim Boadas, ha assegurat que és una mala notícia que aquests locals no reobrin “per por a ser criminalitzats”, i alerta que això farà créixer les botellades. La patronal assegura des de fa dies que les mesures de reobertura de l’oci nocturn són “impossibles de fer complir”, com s’ha demostrat en les imatges que han circulat aquests últims dies.

joves ballant discoteca

11:28
   

6.677 morts a Barcelona per covid-19 des de l’inici de la pandèmia

Des de l’inici de la pandèmia han mort 6.677 per coronavirus a Barcelona. El 22 % de les morts s’han produït en residències geriàtriques (1.453 persones). El 69 % dels èxitus (4.582) han tingut lloc en un hospital i, el 6 % (416), a casa. El 3 % (226) restant són decessos no classificats per manca d’informació.

UCI Hospital del Mar
Foto: ACN

11:13
   

Quatre setmanes amb menys de 10 defuncions setmanals

Segons l’últim balanç del Departament de Salut, dues persones van perdre la vida per la covid-19 la setmana passada. Però aquesta xifra encara pot variar perquè les funeràries notifiquen amb retard les morts. Del 14 al 20 de juny es van comunicar cinc morts, un repunt respecte a les dues defuncions de la setmana anterior. Així doncs, ja s’encadenen quatre balanços setmanals per sota de la desena de defuncions des de finals de juliol del 2020. Durant el mes de maig es van notificar 59 defuncions per covid-19 a Barcelona. Representen una reducció del 56 % comparat amb el balanç del mes d’abril, 134 decessos. El pic de la tercera onada va deixar 145 víctimes mortals en una setmana.

defuncions coronavirus catalunya

10:58
   

La positivitat mitjana a Barcelona, a nivells de gener

La positivitat de les proves fetes ha augmentat en una setmana però les dades de diumenge encara són provisionals i poden variar. De moment, el 10,8 % de les proves PCR i tests d’antígens fets a Barcelona del 21 al 27 de juny van tenir un resultat positiu. Aquesta xifra supera en més de sis punts la positivitat mitjana de la setmana anterior. Per trobar una positivitat mitjana similar, ens hem de fixar en les primeres setmanes de gener.

positivitat coronavirus barcelona

10:40
   

Més de 1.200 positius nous en un dia a Barcelona

Des de mitjans d’abril, Barcelona havia encadenat nou setmanes amb reducció dels contagis. Del 14 al 20 de juny aquesta tendència es va trencar amb 1.041 positius per covid-19 amb una prova PCR o un test d’antígens. Això va suposar un increment del 25 %. Una setmana després, l’augment s’ha duplicat amb un 114 % més de casos detectats (2.2235 positius del 21 al 27 de juny). Destaquen, especialment, dos balanços diaris. El 29 de juny es van detectar 1.227 positius per covid-19. Des del 27 d’octubre del 2020, ara fa vuit mesos, no es registrava un balanç diari per sobre dels 1.200 casos a Barcelona, i llavors la ciutat tot just havia passat el pic de la segona onada. El 28 de juny es van confirmar 1.038 casos.

coronavirus barcelona diari

10:19
   

El BIOCOM-SC alerta que l’Rt de la setmana passada va estar entre 3 i 4, i va doblar els casos cada tres dies

El grup d’investigadors BIOCOM-SC, de la UPC, ha alertat aquest dijous que l’Rt de la setmana passada va estar entre 3 i 4, i va doblar els casos cada tres dies. Així, una persona va contagiar de mitjana entre tres i quatre persones més, la majoria joves. La dada de dimecres, continua, superarà les anteriors. Així les coses, els investigadors han subratllat que els efectes no es poden veure en els hospitals ara, i caldrà esperar una o dues setmanes per comprovar-los. De moment, diuen, hi ha pujades molt lleus en planta. En el cas de les UCI, caldrà veure el nivell de protecció que oferiran les vacunes.

gent amb mascaretes al carrer de Blai
autor: Edu Bayer

10:00
   

Els joves de 16 a 29 anys ja es comencen a vacunar

Ja s’han començat a vacunar la franja dels 16 als 29 anys. Un dels primers que ho ha fet a Fira de Barcelona és el Gerard López, nascut el 1992.

vacunació joves coronavirus

09:41
   

Trilla diu que s’arriba “una mica tard” per aturar “en sec” l’increment de casos i preveu que es mantinguin a l’alça

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha afirmat que s’arriba “una mica tard” per aturar “en sec” l’increment de casos de covid. Ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio. Trilla ha afegit que el més important és vacunar la població i que tot el que es faci ara pot començar a donar més tranquil·litat en un termini d’entre tres i quatre setmanes. Ha afirmat que no s’està davant d’una cinquena onada, però no ha descartat que pugui arribar. Amb tot, ha previst que els casos seguiran creixent “uns dies o setmanes” per la inèrcia dels darrers dies i ha insistit que el fre a aquest increment és la vacunació. Ha reconegut que a tothom li hagués agradat “anar més ràpid” amb la vacunació, però ha apuntat que tot depenia de la disponibilitat de vacunes.

Antoni Trilla

09:22
   

Més de 70 punts de vacunació de la covid a Barcelona | MAPA

La campanya de vacunació de la covid a Catalunya s’ha accelerat amb l’arribada de més dosis, i la Generalitat aspira a administrar 500.000 vacunes per setmana. El govern català ha ampliat la xarxa de punts de vacunació per no saturar els centres d’atenció primària (CAP) amb altres espais. Quins espais hi ha ja habilitats per vacunar-se i demanar cita? Troba en aquest mapa interactiu els més de 70 punts de vacunació de la covid a Barcelona. Tan bon punt s’hi afegeixin més centres, l’actualitzarem.

Mapa de punts de vacunació covid a Barcelona

09:04
   

Col·lapse a l’atenció primària per l’increment de contagis, sobretot en gent jove sense vacunar

Els centres d’atenció primària estan col·lapsats. El repunt de contagis s’ha traduït en un increment de pacients que recorren als CAP amb simptomatologia lleu. Són, sobretot, gent jove, de menys de 30 anys, que no està vacunada. La gran majoria, un 90 %, dona positiu a la prova per detectar la covid. En alguns casos, estan infectats amb la variant delta, amb símptomes molt més similars a un refredat normal, amb moqueig i mal de cap.

Sala d'espera del mòdul annex del CAP Passeig de Sant Joan

08:49
   

El passaport o certificat covid per moure’s per la UE: tot el que has de saber

La Unió Europea ha acordat crear un passaport covid, que ha anomenat Certificat Digital UE Covid. Aquest certificat,també anomenat inicialment passaport verd sanitari, permet una mobilitat segura entre tots els països de la UE i l’estranger, tant per treballar com per fer turisme, i entrarà en vigor, com a màxim, l’1 de juliol. T’expliquem tots els detalls d’aquest document, que no serà obligatori per viatjar però sí que facilitarà la mobilitat per la UE.

08:35
   

Les discoteques del Grup Arena tornen a tancar per les mesures contra la covid i la situació actual de contagis

Les discoteques del Grup Arena de Barcelona han tornat a tancar des del 30 de juny perquè diuen que no poden garantir les mesures actuals contra la covid-19. Segons explica el comunicat, han actuat de forma preventiva i esperen tornar a obrir quan s’implementin mesures “més eficaces o fins que la situació actual s’estabilitzi amb la vacunació”.

08:16
   

A quins països puc viatjar l’estiu del 2021 i quines restriccions i requisits tenen? | MAPA

Potser t’estàs plantejant viatjar a un altre país, però has de saber que no tots tenen els mateixos requisits per permetre l’entrada de turistes internacionals. Per això, a través d’aquest mapa de països, resumim els requisits necessaris per poder viatjar, tant si necessites una PCR com si ja has d’estar vacunat. Consulta com són les fronteres per a aquest estiu i planifica les vacances amb temps! 

08:00
   

Tens entre 16 i 29 anys? Quina vacuna et toca: Pfizer o Moderna?

El Departament de Salut ha obert la vacunació als més joves i ja es poden vacunar de la covid totes les franges d’edat. Això vol dir que ja poden demanar cita les persones d’entre 16 i 29 anys. Si et trobes en aquest grup d’edat, saps quina vacuna et pot tocar?
En el cas dels menors de 16 a 18 anys se’ls administrarà la vacuna de Pfizer. Aquest vaccí, de fet, és l’únic que està autoritzat a partir dels 12 anys. L’Agència Europea de Medicaments (EMA) va autoritzar la vacunació amb Pfizer als menors de 12 a 15 anys a finals de maig. A partir dels 18 i fins als 29 anys, Salut administrarà les vacunes de Pfizer o Moderna, indistintament. La vacuna de Moderna està autoritzada a partir dels 18 anys. La farmacèutica, però, ha demanat a l’EMA que també es pugui administrar a partir dels 12 anys, tot i que encara no ha rebut l’autorització.

vacuna joves

07:43
   

Comença a funcionar el passaport de la covid per viatjar per la Unió Europea

Entra en funcionament el conegut com a passaport covid, el certificat digital que ha de permetre recuperar la mobilitat segura i el turisme entre els 27 països de la Unió Europea, sense necessitat de proves PCR o d’antígens.

El certificat covid digital de la Unió Europea conté un codi QR gratuït que informa sobre si la persona titular ha estat vacunada contra la covid-19, si té anticossos per haver passat el virus els darrers mesos o si ha donat negatiu en una prova diagnòstica recent.