(ACN) Un centenar de persones s’han concentrat davant el CaixaForum, convocades per l’ANC i el CDR Barcelonès, per protestar contra la presència del rei Felip VI, aquest dijous a la tarda, amb motiu de l’entrega de premis de la Fundació Princesa de Girona. La concentració ha començat a les 19.30 h i s’ha allargat més enllà de les 20 h sense cap incident.

“Catalunya no té rei” i “Fora el Borbó per lladre i per cabró” han estat algues de les proclames, a més dels crits habituals a favor de la independència, la república catalana i l’1-O. La concentració ha transcorregut sense cap incident, davant la presència dels Mossos d’Esquadra, que han limitat la zona amb tanques, a l’avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia.

Crema d’una foto del rei Felip VI

En un moment de la concentració, unes quantes persones han cremat fotos del monarca espanyol. També s’ha improvisat una petita actuació musical amb un guitarrista i s’han cantat corrandes, lletres de Lluís Llach, cançons populars i ‘Bella ciao’ —entre d’altres. La protesta s’ha anat diluint fins que hi han quedat poques desenes de persones.

Fotografia a l’inici del lliurament dels premis de la Fundació Princesa de Girona

La protesta s’ha fet coincidint amb la presència de Felip VI i la princesa Elionor per lliurar els premis de la Fundació Princesa de Girona 2020.

Durant la seva intervenció, Felip VI, que ha fet una part del discurs en català, ha dit que “junts serem més capaços d’encarar amb esperança aquest desitjat futur de recuperació”. Després de fer referència a la pandèmia de la covid-19, ha remarcat que “només així, estretament units, com s’ha vist aquesta tarda, s’aconseguirà avançar per allunyar la incertesa que ha afectat tantes llars del país i, de manera especial, la vida de milions de joves”. Els reis han presidit l’acte acompanyats per la princesa de Girona, Elionor, i la infanta Sofia en un acte sense el president Pere Aragonès ni de cap membre del govern.

Per la seva part, la princesa d’Astúries i de Girona, Elionor, ha arrencat la seva intervenció en català i ha indicat que “els joves necessiten més que mai ser escoltats”.