passatger ensenya passaport covid a l'aeroport

L’1 de juliol ha entrat en funcionament el conegut com a passaport covid, el certificat digital que ha de permetre recuperar la mobilitat segura i el turisme entre els 27 països de la Unió Europea, sense necessitat de proves PCR o d’antígens.

El certificat covid digital de la Unió Europea conté un codi QR gratuït que informa sobre si la persona titular ha estat vacunada contra la covid-19, si ha donat negatiu en una prova diagnòstica recent, o bé si té anticossos per haver passat el virus els darrers mesos. En aquest tercer supòsit en què la persona ja ha passat la malaltia, cal tenir una prova diagnòstica PCR positiva, perquè un positiu amb un test ràpid antigènic no té validesa per obtenir aquest certificat.

Com obtenir-lo?

El certificat es baixa a través de l’aplicació La Meva Salut. La població ja podia descarregar-se el passaport de la covid des del 8 de juny com a part d’una prova pilot en què participava Espanya. En aquest temps, ja s’han superat els dos milions de descàrregues a Espanya, de les quals més de 600.000 han estat a Catalunya.

L’obtenció del passaport de la covid és gratuïta. Això sí, els ciutadans que no estiguin vacunats o tinguin anticossos hauran de pagar una PCR que s’inclourà en la informació del seu QR.

El passaport de la covid no és obligatori per poder viatjar, però evita mesures addicionals com quarantenes o PCR. Entre els qui disposin del certificat, els estats membres han acordat no imposar restriccions addicionals “tret que sigui necessari i proporcional per salvaguardar la salut pública”.

Cues als taulells de facturació

En l’estrena oficial d’aquest passaport de la covid s’han produït cues als taulells de facturació. Els treballadors de les aerolínies són els encarregats de certificar que els passatgers compleixen amb els requisits d’entrada del país de destinació. Les persones que no facturen cap maleta també poden passar per aquest control a la porta d’embarcament.

La valoració dels viatgers és força positiva. Els qui estan vacunats han optat majoritàriament per utilizar aquest document, que permet viatjar sense PCR, i asseguren que el tràmit és molt àgil. D’altres, però, desconeixen aquesta possibilitat i han optat per fer-se el test.