Els centres d’atenció primària estan col·lapsats. El repunt de contagis s’ha traduït en un increment de pacients que recorren als CAP amb simptomatologia lleu. Són sobretot gent jove, de menys de 30 anys que no estan vacunats. La gran majoria, un 90 %, donen positiu a la prova per detectar la covid. En alguns casos, estan infectats amb la variant delta, amb símptomes molt més similars a un refredat normal, amb moqueig i mal de cap.

Davant d’això, les infermeres d’atenció primària reclamaven que s’obrís la vacunació a totes les franges d’edat, com finalment ha anunciat Salut aquest dimecres.

“Al CAP Manso estem desbordats”

El CAP Manso és un dels exemples del col·lapse que pateixen els ambulatoris. Les sales estan plenes de gent i hi ha cues a les portes. La Roser Cano, que és infermera d’aquest ambulatori, assegura que l’increment de feina va començar fa 15 dies, però que divendres passat ja es van veure desbordats. A més, denuncia que no tenen prou personal per fer-hi front, i explica que l’onada coincideix amb el retorn de les visites presencials que tot just s’estaven reprenent. “Estem desbordats. Això és una empastifada tremenda”, relata.

Cues a l’interior del CAP Manso aquest dimecres

Argimon: “O ens dediquem a diagnosticar o a vacunar. Tot no pot ser”

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, reconeix que la situació és preocupant perquè hi ha una incidència “molt elevada” de la covid en els joves, que està pujant “en forma d’onada” des de fa 15 dies. Aquest repunt afecta de ple l’atenció primària, i també la vacunació perquè el personal és el mateix en tots dos casos. “La gent està molt tensionada”, reconeix. Les dades ho demostren. Només aquest dimarts es van atendre 20.000 persones a l’atenció primària per casos relacionats amb la covid. “O ens dediquem a diagnosticar o a vacunar, però tot no pot ser”, alerta el conseller que reclama “un punt més de responsabilitat” a la població. “No podem refiar-ho tot a la bata blanca”, sentencia.