passatgers dins un bus amb mascareta

Un any després de la infecció per SARS-CoV- 2, la gran majoria de persones manté anticossos anti-Spike independentment de la gravetat dels símptomes, segons mostra un estudi fet a personal sanitari. L’estudi l’han codirigit l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’IDIAP Jordi Gol (IDIAP JG), amb la col·laboració de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu. Els resultats suggereixen que la immunitat generada per les vacunes també serà de llarga durada.

“Immunitat més llarga del que intuíem”

Els resultats obtinguts fins ara ens fan pensar que la immunitat al virus SARS-CoV- 2 és més llarga del que intuíem a l’inici de la pandèmia. En ser un virus tan nou, és molt important poder analitzar-ne el comportament i l’afectació en les persones”, afirma Anna Ruiz Comellas, investigadora de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central i coautora de l’estudi. Els resultats apunten que la immunitat que pot durar mesos i fins tot anys.

Al cap de nou mesos de la infecció, el 92 % dels sanitaris tenien anticossos

Durant la primera onada de la pandèmia, l’equip d’ICS/IDIAP JG en col·laboració amb el grup de la Carlota Dobaño a ISGlobal va començar un estudi de seguiment en personal sanitari amb covid-19, que treballava en centres d’atenció primària de la Catalunya Central (un total de 173 persones). Al cap dels primers cinc mesos no es va observar un descens significatiu d’anticossos i, als nou mesos, el 92,4 % de les persones continuaven sent seropositives: el 90 % tenia IgG; el 76 %, IgA, i el 61 %, IgM específiques de la proteïna Spike o del domini d’unió al receptor (RBD). En aquelles persones que encara no havien estat vacunades a l’abril (és a dir, un any després de la infecció), els resultats van ser molt similars (el 95 % tenien IgG; el 83 %, IgA, i el 25 %, IgM).

“Aquestes dades confirmen la major durada d’anticossos de tipus IgG, però de manera sorprenent els de tipus IgM, que normalment duren menys, també semblen mantenir-se bastant temps”, ha afirmat Gemma Moncunill, investigadora d’ISGlobal i coautora sènior de l’estudi, juntament amb Ruiz-Comellas.

Quatre reinfeccions, dues amb símptomes

Va haver-hi quatre reinfeccions en la cohort. Dues d’elles, simptomàtiques, van ocórrer en persones seronegatives, i una altra reinfecció asimptomàtica va ocórrer en una persona que tenia nivells molt baixos d’anticossos. Aquests resultats indiquen que els anticossos anti-Spike protegeixen contra la infecció simptomàtica. “També confirmen que les persones que no han estat infectades han de ser vacunades amb prioritat, ja que les persones que van passar la infecció mantenen anticossos durant almenys un any,” assenyala Anna Ramírez-Morros, primera coautora del treball.