certificat covid

El certificat de la covid a Catalunya, actualment, no és necessari per accedir a cap dels establiments i només s’utilitza per viatjar. El passaport covid havia estat imprescindible per entrar a bars i restaurants, gimnasos i residències de gent gran, però des del 28 de gener ja no és obligatori. Tampoc no és necessari el certificat de la covid per accedir als locals d’oci nocturn, reoberts des de l’11 de febrer.

El certificat de la covid de La Meva Salut, conegut també com a passaport de la covid a Catalunya, es va començar a aplicar primer per accedir als locals d’oci nocturn i després a casaments. A partir del desembre, amb l’augment de contagis per la sisena onada de la covid i l’arribada de la variant òmicron, el govern va decidir estendre l’ús d’aquest document per accedir a la restauració, gimnasos i residències de gent gran.


T’expliquem com obtenir el certificat covid a La Meva Salut, com descarregar-te’l en PDF i guardar-te’l al mòbil per viatjar. Com funciona VerificaCOVID, l’aplicació per validar el passaport de la covid?


Què vols saber del passaport covid?


passaport covid
Imatge del certificat de la covid descarregat al mòbil. Foto: ACN

On utilitzar el passaport de la covid a Catalunya?

El certificat de la covid ja no és necessari per accedir a cap establiment de Catalunya. Des del 28 de gener, els bars i restaurants, gimnasos o residències de gent gran no demanen el passaport de la covid per entrar. El govern de Catalunya va prendre la decisió després de considerar que “una part important de la població torna a ser susceptible d’infectar-se, independentment del seu estat vacunal o d’haver passat la malaltia”. El certificat de la covid tampoc no és necessari per entrar a l’oci nocturn, reobert des de l’11 de febrer.

En canvi, es manté la necessitat del certificat covid per viatjar. La Unió Europea ha plantejat estendre l’ús d’aquest document fins al 30 de juny de 2023 i ha emès un comunicat recomanant que el passaport covid sigui l’únic requisit per viatjar entre països membres, i que no s’afegeixin altres restriccions com les quarantenes obligatòries en funció del nivell de transmissió del virus.

Com descarregar el certificat covid?

Descarregar el certificat de la covid es fa a través de La Meva Salut. El passaport de la covid és emès pel Departament de Salut i acredita tenir la pauta completa de vacunació, haver passat la covid o disposar d’una prova negativa. Per baixar i imprimir el certificat de la covid cal accedir a l’aplicació de La Meva Salut o bé anar a un dels punts de vacunació, que també poden imprimir el certificat de la covid en aquells casos en què sigui indispensable. Salut ha pres aquesta mesura per evitar que les persones es dirigeixin als CAP per demanar la impressió del document.

El certificat de la covid de vacunació es pot descarregar a través de La Meva Salut des d’abans de l’estiu, tant en versió digital com en PDF, i també està disponible per a altres aplicacions mòbils i formats.

Salut, a més, també ha habilitat un web per descarregar el certificat de la covid i evitar el col·lapse a La Meva Salut, ja que aquesta aplicació i web també s’utilitza per fer altres tràmits relacionats amb la medicació, resultats d’anàlisis i la gestió de visites als CAP.

captura passaport covid la Meva Salut
El certificat covid a Catalunya s’aconsegueix a través de La Meva Salut o bé a través dels punts de vacunació

A través de La Meva Salut, tant les persones vacunades a Catalunya com a l’estranger es poden descarregar les acreditacions que demostren que ja es té administrada la vacuna de la covid, que s’ha fet una PCR o test d’antígens negatiu en els dies previs o que ja s’ha passat la malaltia. En aquest tercer supòsit, cal tenir una prova diagnòstica negativa.

Els tests d’antígens que es fan a les farmàcies, malgrat poder accedir als resultats a través de La Meva Salut, no serveixen per demanar el passaport de la covid. El que sí que és vàlid és el test d’antígens aconseguit a través dels laboratoris privats acreditats per la Generalitat.

Aquesta informació està recollida en un codi QR que només poden consultar els organismes autoritzats i que no queda recollida en cap base de dades. Sanitat també emet el certificat de forma telemàtica. Els ciutadans l’han de sol·licitar electrònicament al web del Ministeri.

Com funciona VerificaCOVID, l’aplicació per validar el passaport de la covid?

Qui vulgui accedir a un restaurant ha de presentar el codi QR del certificat de vacunació i el DNI. Un cop passat el codi, l’aplicació emet un semàfor verd o vermell amb el nom i la data de naixement. El semàfor verd s’obté si es té la pauta completa de vacunació o una PCR negativa, o si s’ha passat la covid en els darrers sis mesos. L’usuari pot aportar el QR en paper o a través del telèfon mòbil.

Què cal per tenir el certificat de vacunació?

Per obtenir el certificat de vacunació, cal complir un d’aquests requisits:

  • Tenir un certificat de vacunació. Hi haurà de constar que has rebut la pauta completa o una dosi en cas d’haver passat la malaltia. La Unió Europea ha establert que la validesa del certificat de la covid és de nou mesos des de l’1 de febrer i no es renovarà si no es té la dosi de reforç o tercera dosi administrada.
  • Disposar d’una prova diagnòstica negativa recent. En el cas de la PCR haurà de ser de les 72 hores prèvies. Ara la UE també proposa que els tests d’antígens siguin vàlids per tenir el certificat.
  • Haver passat la covid-19 i, per tant, tenir-ne anticossos. Han de passar com a mínim 11 dies des del positiu i té una validesa de fins a 180 dies, és a dir, sis mesos.

Aquests certificats tenen un format comú, de manera que cada estat membre pot expedir-los i són vàlids a la resta de països. Per obtenir la informació, el passaport digital inclou un codi QR, amb el qual les aerolínies o la policia poden comprovar la informació sobre el titular amb una aplicació mòbil de verificació.

El passaport de la covid és obligatori per viatjar a la Unió Europea?

La CE diu que el certificat de la covid digital de la UE no implica “una restricció de moviment”, sinó que pretén facilitar els viatges segurs. Per tant, en cas de no tenir-lo, no es pot impedir la llibertat de moviment, però sí que es poden imposar mesures addicionals als afectats, com poden ser quarantenes. Entre els qui disposin del certificat, els estats membres han acordat no imposar restriccions addicionals.

La Unió Europea ha plantejat que l’ús passaport de la covid, que permet als europeus viatjar sense restriccions, es prorrogui un any més, és a dir fins al 30 de juny de 2023. A més, ha establert que el certificat covid caduqui als nou mesos després d’haver rebut la pauta completasi no s’ha administrat una dosi de reforç. La mesura ha entrat en vigor l’1 de febrer i, en cas de rebre aquesta dosi de reforç, no s’especifica quina serà la caducitat del document.

aeroport de barcelona

El passaport de la covid és gratis?

El passaport de la covid és gratuït per a tots els ciutadans. Tot i això, els qui no estiguin vacunats ni hagin passat la covid-19 han de pagar les proves PCR. L’acord dels països europeus no preveu que estiguin finançades, sinó només que han de ser “assequibles i accessibles”.

Quines vacunes accepta el passaport de la covid?

En el cas de les persones vacunades, no tots els vaccins estaran acceptats. Només donaran accés al certificat de la covid digital de la UE els que estiguin autoritzats a la Unió Europea per l’Agència Europea de Medicaments (EMA). Per tant, de moment només estan acceptades les vacunes de Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen.

Es deixa en mans de cada país decidir si també s’accepten certificats d’altres vacunes autoritzades nacionals o per a les que inclou la llista d’emergència de l’OMS.