Els professionals sanitaris del CAP Adrià, al barri de Sant Gervasi – Galvany, estan desbordats. Des d’aquest dilluns tenen una allau de visites, majoritàriament de gent jove amb símptomes de covid o que han estat contacte estret d’un positiu. La directora del CAP, Begoña Martí, reconeix que no s’ho esperaven: “Ens ha agafat una mica per sorpresa”.

Durant tota la setmana, la cua d’usuaris surt al carrer, però també s’han d’atendre moltes consultes per internet a través del portal La Meva Salut. Només dilluns en aquest ambulatori se’n atendre més de 700. La situació és la mateixa en altres ambulatoris de la ciutat, com el CAP Manso.

Cua al carrer davant la porta del CAP Adrià

“Estem detectant més positius que en la segona onada”

En molts dels casos, un cop a l’ambulatori es confirma el positiu per covid. “Estem detectant més positius que en la segona onada”, assegura Martí. La directora del CAP explica que només aquest dimecres es van detectar 73 positius, de les 200 proves que es fan diàriament. La xifra és molt superior a la que registraven al gener, quan van començar a fer servir els tests d’antígens, amb 25 positius diaris.

Gent jove per informar-se a les portes del CAP Adrià

Avisen d’un possible col·lapse

L’allau de casos i sospitosos els ha obligat a reorganitzar el CAP i les tasques de cadascú. Alerten que si la situació s’allarga pot suposar un col·lapse.

Des del Fòrum Català d’Atenció Primària són més crítics i acusen el Departament de Salut de manca de previsió: “Ja es veia que els CAPs tindrien dificultats per fer-ho tot” afirma Nani Vall. Considera que “això no és inesperat”. Des d’aquesta entitat argumenten que els professionals no poden anar al límit perquè “quan hi ha una situació que desborda” com ara, “l’atenció primaria es satura”.

Els contagiats: gent jove i els seus familiars

La majoria de persones que acudeixen al CAP són joves que expliquen que han anat a alguna festa o revetlla on no s’han respectat les mesures de seguretat. També n’hi ha que han anat als viatges de Mallorca i Menorca, on s’han detectat brots de covid. De retruc, però, a l’ambulatori també estan atenent els familiars d’aquests joves, que tenen sobre uns 40 anys i que han estat contactes estrets.

Davant d’aquesta allau de feina, la directora del CAP fa una crida a la responsabilitat. “Som els que som”, recorda Martí, i demana ajornar uns dies les consultes que no siguin urgents o importants.

ERC celebra l’acord

El Grup Municipal d’Esquerra considera que aquest acord “salva el present i ha de garantir el futur” del Sant Pau. Ernest Maragall ho ha celebrat en una piulada en què qualifica que es tracta d’un bon ús de la partida de 30 milions d’euros per comprar i rehabilitar edificis que va proposar el grup.

Maragall també subratlla que cal conèixer, però, el detall de l’operació i quin és el futur de l’equipament.