El debat d’El País’ i SER Catalunya amb quatre dels candidats a les eleccions municipals del 2023 a Barcelona ha girat entorn els pactes de govern després dels comicis del 28 de maig, la mobilitat, les superilles i l’habitatge. Hi han participat els alcaldables Ernest Maragall (ERC), Ada Colau (BComú), Jaume Collboni (PSC) i Xavier Trias (Trias per Barcelona). Tots quatre creuen que guanyaran i, ara per ara, són els més ben situats en les enquestes electorals per ocupar l’alcaldia.

Pactes de govern: uns ho tenen clar, d’altres eviten respondre

Els quatre candidats creuen que guanyaran les eleccions i han coincidit que després del 28-M caldrà pactar, però alguns dels candidats han deixat l’escenari obert. Ada Colau s’ha mostrat clara: “Crec que puc ser l’alcaldessa i, sobretot, promouré pactes d’esquerres perquè aquesta és una ciutat progressista.” També ha fet palesa la voluntat de pactar amb ERC i el PSC, que recordat que sumen majoria al plenari, amb 28 regidors. El republicà Ernest Maragall ha replicat a Colau que no l’ha d’afegir en els seus pactes: “Jo he vingut a substituir-la.” Ara bé, no ha concretat amb qui voldria fer aliances.

Per la seva banda, el socialista Jaume Collboni ha evitat mullar-se i ha posat tres condicions per al pacte: el model de creixement econòmic, garantir polítiques socials i ser lleial a les institucions i l’Estat. I ha etzibat: “Celebro que el senyor Trias hagi sortit de l’armari, apareixent amb Borràs i Puigdemont en un acte de campanya.” Trias també creu que serà el vencedor de les eleccions, i ha predit que el 28-M “la majoria de gent votarà per un canvi” i ha assegurat que “trucaré a tots dos (Collboni i Maragall) per fer aquest canvi”. S’ha posicionat com l’únic candidat que en cap cas pactarà amb Colau.

Diferents propostes per al problema d’accés a l’habitatge

El candidat Trias ha tornat a posar sobre la taula un pacte de 15 a 30 anys per construir habitatge públic de lloguer a Barcelona, i ha retret a l’actual alcaldessa la pujada de preus durant el seu mandat. En canvi, Colau ha reivindicat les polítiques d’habitatge que ha impulsat, i ha acusat Trias de no haver fet habitatge públic i la Generalitat d’haver construït només 36 pisos en vuit anys a la ciutat. Maragall, però, ha assegurat que el govern de la Generalitat de Pere Aragonès assumirà les responsabilitats en habitatge que li pertoquen a Barcelona. Collboni ha proposat construir 70.000 pisos més a la ciutat amb col·laboració publicoprivada.

Polarització amb les superilles i el tramvia

El model de les superilles ha tornat a centrar les discrepàncies entre els candidats. Colau ha defensat que des del 2015 Barcelona ha reduït un 30 % la contaminació i també el trànsit a l’Eixample, i per això ha presumit d'”un model de ciutat del futur que ja ofereix resultats i alternatives”. Ara bé, Maragall ha acusat Colau de “generar desordre i enfrontament entre barris i veïns”, i ha apostat per pacificar carrers amb el seu Pla 60/40, que té com a objectiu aconseguir una superfície per a vianants equivalent a 37 parcs de la Ciutadella.

Trias considera que els eixos verds de l’Eixample no són verds i que han creat carrers de primera i de segona: “Si ho hagués fet jo, [Colau] hauria dit que soc un especulador. Apliqui’s la música”, ha etzibat. A més a més, ha tornat a descartar la unió del tramvia per la Diagonal. Sobre aquest tema, Collboni ha recordat que amb alcaldes socialistes es van construir 30 quilòmetres de tramvia, però no ha aclarit a si farà la unió o l’aturarà.

Si vols més informació sobre el debat electoral d”El País’ i SER Catalunya amb els candidats a l’alcaldia de Barcelona, en aquesta mateixa pàgina hem fet un minut a minut, amb les declaracions més destacades:

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?

17:53
   

S’ha acabat el debat del grup Prisa amb el minut de final per demanar el vot de cada candidat.

17:47
   

Pactes de govern

Trias: “Jo soc el canvi perquè soc l’únic que diu que no governaré amb la senyora Colau ni li donaré suport, ens separen massa coses. El 28-M ens trobarem amb una situació: la majoria de gent vol un canvi i jo trucaré Collboni i Maragall per fer el canvi.”

Colau: “Hem vingut a fer un model de ciutat amb les persones al centre. És un tots contra mi i és un error plantejar-ho així, hem de parlar de propostes. Som els més transparents: crec que puc ser l’alcaldessa i sobretot promouré pactes d’esquerres perquè aquesta és una ciutat progressista

Collboni: “Amb orgull obriré una nova etapa a Barcelona, ho faré dialogant amb tres condicions: el model de creixement econòmic (amplicació de l’aeroport), garantir polítiques socials sense privatitzacions i lleialtat a les institucions i l’estat.” Celebro que el senyor Trias hagi sortit de l’armari, apareixent amb Borràs i Puigdemont en un acte”, ha reblat el socialista a Trias.

Maragall: “Per què em suma Colau en el seu pacte progressista? Quina barra que tenen Colau i Collboni, ara no vull parlar del 2019.” 

17:26
   

Barcelona al món

Xavier Trias assegura que el 30 % dels barcelonins se’n vol anar de la ciutat. Ho atribueix a la mala gestió de Colau i ha dit que “no pot ser que siguem una ciutat de sous baixos”.

Colau es queixa que Trias va deixar un turisme descontrolat i ha insistit a no dependre només del turisme,” hem crescut en ciència, recerca i innovació tecnològica”, ha apuntat. La candidata ha defensat haver rebutjat esdeveniments com els Jocs Olímpic d’Hivern, però sí a altres com la Capitalitat de l’Arquitectura. Collboni assegura que ningú vol massificació turística però ha lamentat que no s’accepti l’ampliació de l’aeroport.

Collboni ha defensat un creixement econòmic de la ciutat, i ha proposat que la taxa turística serveixi per pagar la climatització de les escoles.

Maragall li ha respost a Collboni que les escoles les hem de pagar amb els impostos, i el que ve dels turistes s’ha de destinar a la millora de l’espai públic. A Trias li ha etzibat: “vostè el regal que ens fa en aquesta campanya són els pisos del carrer Tarragona, amb el creixement de pisos turístics.”

17:21
   

Maragall ha assegurat que el govern de la Generalitat de Pere Aragonès assumirà les responsabilitats en habitatge que li pertoquin a Barcelona, després que Colau hagi criticat que en vuit anys el govern català “només hagi construït 36 pisos”. Collboni ha proposat aixecar 70.000 pisos que potencialment pot tenir ciutat, que serien una realitat amb col·laboració públiproviada i que ja té situats on es farien.

17:12
   

Habitatge i desigualtats

Picabaralla entre Colau i Trias per l’habitatge. La candidata dels comuns ha acusat Trias de deixar a l’Eixample 40 pisos de lloguer públics, i ha explicat s’han augmentat fins a 400 pisos en aquest districte durant els seus mandats. Colau ha recordat que diferents fons voltors li han posat querelles “per defensar el dret a l’habitatge”.

Trias li ha retret l’augment dels preus de l’habitatge a tots els barris de la ciutat mentre ella ha estat alcaldessa, i ella li ha respost que el seu partit, Junts, ha votat en contra la regulació dels lloguers. El de Junts ha insistit a fer un pacte a 30 anys vista per l’habitatge.

16:57
   

El candidat de Trias per Barcelona, Xavier Trias, ha criticat que Colau no hagi pactat la mobilitat de la ciutat amb la resta de grups. També s’ha queixat de la superilla del carrer Consell de Cent. “Si ho hagués fet jo hagués dit que soc un especulador, apliqui’s la música”, ha etzibat Trias a l’actual alcaldessa. L’ha acusat de fer carrers de primera i de segona, i ha assegurat que “s’haurà de corregir”. Trias ha apuntat que l’urbanisme transformador és la cobertura de la ronda de Dalt o la connexió de la Marina del Prat Vermell i el Paral·lel o millorar la Gran Via.

16:51
   

Ernest Maragall, el candidat d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, denuncia que Barcelona en Comú ha generat desordre i enfrontament entre barris i veïns. Ha apostat per pacificar carrers, i ha posat sobre la taula el pla 60/40 que proposa Maragall, on la proporció d’espai per als vianants correspongui al 60% d’un carrer i el 40 % als vehicles. Sosté que d’aquesta manera s’aconseguiria la superfícia de 37 parcs de la Ciutadella. “No ens podem conformar en actuar en uns pocs carrers sinó al conjunt de la ciutat”, ha recollit Maragall.

16:45
   

El candidat del PSC, Jaume Collboni ha defensat el llegat d’etapes socialistes anteriors. “Mai el nivell de conflicte i debat han estat de to tan elevat com avui”, ha lamentat el socialista. Collboni s’ha compromès a fer que el 2030 Barcelona sigui neutre en emissions. “No hem de fer un discurs que satanitzi el cotxe, jo posaré l’accent inversions en el metro”, ha dit.

16:40
   

Mobilitat i urbanisme

Pren la paraula Ada Colau (Bcomú) i defensa el model de superilla, perquè assegura que des del 2015 s’ha reduït un 30% la contaminació i s’ha reduït el trànsit a l’Eixample. Ha insistit que van heredar de Xavier Trias “una ciutat contaminada, amb especulació immobiliària i el turisme fora de control” i ha afegit que ara “s’està posant ordre”. La candidata de BComú defensa que el model superilla “és en una realitat d’un model de ciutat del futur que ja dona resultats i alternatives.” 

16:34
   

Comença el debat de candidats a l’alcaldia de Barcelona organitzat per la Cadena SER i El País.