Dos dies abans que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es pronunciï sobre els índex de contaminació a Espanya i, en concret, a l’àrea metropolitana de Barcelona i Madrid, l’Ajuntament de Barcelona ha donat dades per avalar la feina feta en els últims anys. Les xifres demostren que la contaminació de diòxid de nitrogen (NO2) ha baixat un 30 % des del 2015. Un descens que el consistori atribueix de forma molt significativa, en un 50 %, a la implantació de la zona de baixes emissions (ZBE).

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea es pronunciarà aquest dijous, 22 de desembre, sobre la denúncia que va interposar la Comissió Europea contra l’Estat espanyol pels nivells de contaminació. Europa acusa Espanya de “violar sistemàticament” les normes comunitàries sobre els límits de gasos contaminants, legalment vinculants des del 2010. També acusa Barcelona i l’àrea metropolitana d’infringir la directiva de qualitat de l’aire perquè, almenys fins al 2019, estaven emetent més diòxid de nitrogen del permès.

L’Ajuntament assumeix que hi haurà una “sanció contundent”

“Hi ha un avanç molt significatiu”, reconeix el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, que considera que l’Ajuntament és “a les portes” d’arribar al que demana la UE. Badia espera que el tribunal europeu “reconegui la feina feta” pel govern municipal des del 2015, amb mesures com l’increment d’oferta del transport públic, les superilles i la pacificació dels entorns escolars, els nous carrils bici o la implantació de la ZBE. Tot i això, no amaga el convenciment que la sentència portarà “males notícies”, és a dir, que pot anar acompanyada d’una “sanció contundent” perquè durant uns anys es van estar incomplint els llindars.

L’Ajuntament també recorda que aquest és només el principi i que a finals del 2023 la UE fixarà nous topalls i un calendari de compliment pensant en una futura “mobilitat descarbonitzada”.

El 2021 la contaminació a Barcelona va triplicar els llindars recomanats per l’OMS. Tot i això, la presència de partícules en suspensió i de NO2 en l’aire no va superar els màxims legals a cap de les estacions de mesura de la ciutat.