El candidat de Junts a les eleccions municipals 2023 a Barcelona, Xavier Trias, ha proposat un gran acord de ciutat entre tots els partits i els agents econòmics per garantir l’accés a l’habitatge. Un pacte a 30 anys vista, amb un pla d’inversió pública en col·laboració amb el món privat i “amb visió metropolitana”. Trias creu que l’acord ha de garantir “seguretat jurídica” als propietaris que posen el seu habitatge en lloguer i incloure avals municipals per a la fiança.

Ara bé, assenyala que “el problema de l’habitatge és que la gent rep sous que no li permeten pagar el lloguer” i per això “s’ha de parlar amb els agents econòmics perquè la gent rebi sous dignes”. En aquest sentit, ha criticat que el preu del lloguer s’hagi disparat un 40 % a Barcelona i ha assenyalat directament Ada Colau: “Ella sempre diu que és culpa meva, però aquest augment els darrers anys té mèrit”.

Trias ho ha dit en el marc d’un cicle de converses que la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya organitza amb tots els candidats del 28-M.

La regulació del preu dels lloguers, “difícil”

Sobre la regulació del preu dels lloguers, el candidat de Junts creu que “és difícil”, tot i que “es pot discutir”. “El que necessitem és una oferta de lloguer a preu assequible”, afirma. També s’ha mostrat crític amb la mesura de la reserva del 30 % . Creu que “la idea és bona, no és un disbarat”, però “no ha funcionat”. “El que ha fet ha estat paralitzar la construcció d’habitatge”, ha dit.

Concerts en comptes de subvencions per al tercer sector

Xavier Trias s’ha mostrat partidari dels concerts amb les entitats del tercer sector. Considera que les entitats no poden dependre de les subvencions de l’administració que les deixen “lligades de mans i peus” i que no els dona estabilitat. També ha defensat que els concursos públics prioritzin les entitats amb vocació pública i de caràcter no lucratiu.