El debat d’alcaldables de Barcelona organitzat per PIMEC, el primer abans de les eleccions municipals 2023, ha permès que els candidats es fessin preguntes encreuades que han revelat més pistes sobre els possibles pactes postelectorals: Jaume Collboni (PSC) li ha posat tres condicions a Xavier Trias (Junts) per obtenir el seu suport, i el candidat de Junts li ha acceptat les dues primeres.

Collboni ha posat com a condició per donar suport al proper alcalde impulsar un “model de creixement econòmic amb l’ampliació de l’aeroport de Barcelona-el Prat” i no fer “ni retallades ni privatitzacions”. Amb totes dues condicions, Trias ha assentit amb el cap favorablement. La tercera condició del socialista ha estat “lleialtat a l’Estat i les institucions europees”, i aquí Trias ha reclamat que aquestes institucions “també siguin lleials amb Barcelona” perquè “l’Estat no és lleial amb la ciutat”, li ha respost.

Sirera veu factible fer alcalde Trias

Daniel Sirera (PP) veu factible donar suport a Xavier Trias per ser alcalde, i no ha descartat fer-ho amb Jaume Collboni. Sirera ha dit que Trias “no va ser un dels millors alcaldes de la ciutat” però ha afegit, irònicament, que després del govern de Colau, “fins i tot sembla més alt i més guapo“. Pel que fa Collboni, s’ha mostrat més reticent i ha assegurat que “qui forma part del problema és difícil que sigui la solució”.

El popular ha deixat clar que no donarà suport ni a Ada Colau (BComú) ni a Ernest Maragall (ERC).

Colau i Collboni s’enfronten per l’ampliació de l’aeroport

A Collboni li ha tocat fer la pregunta a la seva exsòcia de govern, Ada Colau, i la interpel·lat sobre l’ampliació de l’aeroport de Barcelona-el Prat. Colau ha assegurat que l’única garantia que aportava l’ampliació era l’arribada de 20 milions mes de turistes anuals “que no hi caben a Barcelona, i qui no ho reconegui està mentint”, ha conclòs. Collboni l’ha acusada de deixar perdre llocs de treball.

Per la seva banda, Colau ha preguntat a Trias quin és el seu posicionament sobre la llei d’habitatge que té previst aprovar el Govern espanyol que inclou la regulació de lloguers. El candidat de Junts considera que la llei té aspectes positius però “exigiria que es faci buscant complicitats” perquè considera que “es menysprea” els privats. Ha afegit que “si no es fa habitatge no és per culpa dels privats, sinó perquè les administracions públiques no hem fet la feina que havíem de fer”.

Maragall defensa els impostos i l’estat del benestar

Maragall ha defensat la inversió pública i l’estat de benestar després que Sirera li hagi retret el suport als pressupostos del govern Colau-Collboni, que ha assegurat que tenen “els impostos i taxes més alts de tot l’estat”. El republicà li ha respost: “Si tenim un problema és que el nivell d’aportació de recursos públics està molt per sota del que exigiria l’estat benestar que tots volem aconseguir”, i ha defensat que des de la Generalitat s’estan administrant els recursos amb una eficàcia “evident”.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?