eleccions directe 14f campanya

Arrenca la recta final cap al 14-F. Aquest dilluns s’inicia la darrera setmana de campanya per a les eleccions a Catalunya 2021. Els candidats faran aquesta setmana el darrer debat electoral i els últims actes per demanar el vot i la participació el diumenge. Segueix el minut a minut de la campanya del 14-F.

21:31
   

Fi del seguiment del dia de campanya

Finalitzem aquí el seguiment, minut a minut, de l’11è dia de campanya del 14-F. Gràcies per seguir-nos!

21:28
   

Mas defensa el PDeCAT com la continuïtat del procés

L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha presentat el PDeCAT com “un dels més compromesos” amb l’inici, “l’impuls” i la continuïtat del procés. “Nosaltres podem dir que ens la vam jugar al 100 %, que hi vam ser, que no vam mirar a un altre costat, que vam encarar el problema de cara i vam fer avançar el país“, ha assegurat.

21:24
   

Chacón alerta del “tripartit d’esquerres” JxC-ERC-CUP

La candidata del PDeCAT en les eleccions al Parlament, Àngels Chacón, ha alertat que la hipotètica coalició entre JxC, ERC i la CUP “amenaça l’estabilitat i la prosperitat de Catalunya”. “Un tripartit d’esquerres independentistes vol dir vetar empreses i minvar la col·laboració publicoprivada”, ha advertit la cap de llista de la formació en un acte de campanya a Girona.

21:16
   

“Sense Junts, l’independentisme no manarà ni guanyarà”

El secretari general de JxC, Jordi Sànchez, ha llançat un advertiment durant el míting del partit a Lleida: “Amb Junts, l’independentisme governarà. I sense Junts, potser l’independentisme estarà al govern, però no manarà ni guanyarà“. D’altra banda, i en connexió des de Waterloo, Carles Puigdemont ha afirmat que el cap de llista del PSC, Salvador Illa, és “un candidat de segona mà“, pel seu “fracàs” com a ministre.

20:57
   

ERC anima a la mobilització perquè no “perilli” un govern republicà

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha fet una crida a la mobilització el proper 14-F perquè no “perilli” un govern republicà. En un acte de campanya a Balaguer (la Noguera), ha recordat que el 14 de febrer la tria va entre un executiu republicà o un del 155. En una intervenció telemàtica, Rovira ha dit que no es pot tolerar que Vox “tingui la clau” del futur govern català i ha demanat a tothom “aixecar-se i anar a votar per molt decebuts que estiguem”. 

20:32
   

Crida de Cs a “separar” la Generalitat de la corrupció

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha fet una crida a “separar el nom de la Generalitat de Catalunya del nom de la corrupció” i a posar fi a l'”atracament a mà armada” que diu que ha suposat el procés independentista. “Estem farts que ens atraquin i el 15 de febrer Catalunya pot ser punta de llança de la regeneració”, ha dit en un acte de campanya centrat a parlar de corrupció. Per la dirigent de Cs, el procés ha estat “un gran engany, un gran malbaratament i un gran atracament” que ha servit perquè alguns “es forrin”.

20:16
   

Els comuns, contra la “inutilitat” d’ERC i el “perill públic” de JxC

El número dos dels comuns a Barcelona, Joan Carles Gallego, ha alertat que no es pot repetir la fórmula de govern actual amb un executiu d’ERC i JxCat. “A la inutilitat de gestió d’ERC s’hi suma el perill públic de persones com Tremosa o Canadell“, ha avisat Gallego en un acte a Sabadell. Gallego ha dit que integrants de la llista de Junts Ramon Tremosa i Joan Canadell representen la “lògica neoliberal” que desembocaria en “treball precari” i una baixada de la despesa pública.

19:53
   

El PPC redobla les crítiques contra Vox per evitar el “sorpasso”

El candidat del PPC al 14-F, Alejandro Fernández, redobla les crítiques a Vox per evitar el “sorpasso” que pronostiquen algunes enquestes. Fernández avisa que altres moviments populistes de la ultradreta a Europa com els de Le Pen, Salvini o Bossi “també prometien l’Arcàdia feliç i han acabant provocant inestabilitat, crisi, conflicte i manca de convivència“. Això mateix, diu Fernández, és el que provocaran els “socis” de Vox a Catalunya si acaben entrant amb força al Parlament.

19:29
   

Calviño acusa Catalunya de “dedicar molta energia a la confrontació”

La ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha lamentat aquest dilluns que a Catalunya “s’ha dedicat molta energia a la confrontació” i que això ha tingut “un cost econòmic”. En un acte polític amb el candidat del PSC, Salvador Illa, Calviño ha animat a “passar pàgina” el 14-F amb la candidatura socialista. La vicepresidenta tercera de l’executiu ha encoratjat Catalunya perquè “torni a jugar el paper de ser un gran motor de prosperitat i econòmic per al conjunt d’Espanya”.

18:53
   

Cs, sobre l’indult: “És una corrupció tan greu com l’econòmica”

L’eurodiputat de Cs Jordi Cañas ha considerat “una corrupció tan greu com l’econòmica” que es pugui concedir l’indult als polítics independentistes catalans condemnats pel referèndum de l’1 d’octubre del 20217. Cañas ha recordat que els presos de l’1-O van ser condemnats per malversació i ha denunciat que se’ls indulti a canvi del suport d’ERC als pressupostos generals de l’Estat. “Corrupció és que es tracti diferent els polítics pel simple fet de ser-ho”, ha resumit.

18:29
   

Illa promet crear 140.000 llocs de feina en tres anys

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha promès que si guanya les eleccions “rescatarà l’economia catalana dels independentistes” i que, aprofitant el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern espanyol, crearà 140.000 llocs de feina en tres anys. Ho ha anunciat en un acte polític de campanya, acompanyat de la ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño. Illa ha explicat que aprofitarà els fons europeus per impulsar l’ocupació “en l’àmbit d’una Catalunya verda, digital i inclusiva”. 

18:08
   

ERC avisa l’Estat: no esperarà “eternament” la solució

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha avisat l’Estat que els republicans no esperaran “eternament” que el conflicte polític entre Catalunya i Espanya es resolgui. En una conversa entre Rovira i el president d’ERC, Oriol Junqueras, que el partit ha difós a la premsa, Rovira ha emplaçat l’independentisme a “preparar-se millor” perquè si la taula de diàleg “s’eternitza” es puguin aixecar de la reunió, “emprendre accions” o impulsar “un embat democràtic com l’1-O”.

17:25
   

Promesa de JxC: tots els municipis amb fibra òptica

La candidata de Junts a la presidència de la Generalitat, Laura Borràs, ha promès que tots els municipis de Catalunya tindran fibra òptica l’any que ve si JxC arriba a formar govern després del 14-F. En un acte a Tarroja de Segarra, Borràs també ha anunciat que dotarà de més pressupost la conselleria de Polítiques Digitals: “Per avançar nacionalment cal un país digital en forma de república“, ha asseverat. 

17:07
   

La majoria de partits, a favor de recuperar el decret del lloguer social

La majoria de partits s’han compromès a impulsar, d’una forma o una altra, una llei que recuperi el decret del lloguer social tombat pel TC, com reclamen els moviments per l’habitatge. Així ho han fet explícitament des d’ERC, JxC, En Comú Podem, el PDeCAT i la CUP durant el debat electoral sobre habitatge organitzat pel Sindicat de Llogateres i la PAH

De forma més ambigua s’han expressat des del PSC i Cs. Els socialistes han manifestat voluntat per analitzar la normativa actual, veure en quin punt queda i modificar-ho per un millor “encaix jurídic constitucional”. Des de Cs han afirmat que defensaran el dret a l’habitatge. El PPC ha remarcat que les lleis “s’han d’adaptar al marc competencial”.

16:41
   

Vox incompleix el protocol del Procicat

Vox ha incomplert reiteradament el protocol del govern per a la campanya electoral. La comitiva del partit ha passejat aquest dilluns pel Mercat de Calafell (Baix Penedès), com ja va fer el dia 3 pel de Castelldefels (Baix Llobregat), sense haver demanat cap permís al Procicat perquè els autoritzés a fer-ho en condicions de seguretat. Vox tampoc no va respectar el protocol dimarts 2 a Ripoll, on van passejar pels carrers del municipi, ni en tants actes durant la campanya en què s’han deixat envoltar de multituds i fins i tot han organitzat fileres per fer-se fotos.

14:55
   

9.500 excuses per les meses a la Junta Electoral de Barcelona

Unes 24.000 persones ja han presentat excuses a les juntes electorals de zona per no anar a les meses electorals el proper 14-F, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Això suposa aproximadament més de la quarta part de tots els membres convocats a través de sorteig pels ajuntaments catalans. En concret, la Junta de Barcelona ha rebut 9.500 peticions fins al 8 de febrer, de les quals encara queden 3.000 per resoldre.

14:36
   

Fernández apel·la als catalans d’origen andalús

El candidat del PPC al 14-F, Alejandro Fernández, ha demanat el vot als catalans d’origen andalús, a qui ha assenyalat com a víctimes del menyspreu del govern de la Generalitat. “Si formo part del govern, mai més se us tractarà com a estrangers a la vostra terra ni us diran que sou colons“, ha dit Fernández. El líder popular defensa els catalans d’origen andalús com a “ciutadans de primera” i assegura que la cultura que arriba d’altres llocs d’Espanya “també és cultura catalana”.

14:19
   

10.200 mossos i 4.000 policies locals pel 14-F

10.200 agents dels Mossos d’Esquadra i 4.000 policies locals conformaran el dispositiu de seguretat de cara al 14-F. Són 3.200 agents més que en comicis anteriors. Aquests estaran de forma estàtica als 2.769 col·legis des de primera hora i fins que tanquin. Disposaran de mascaretes FFP2 i quirúrgiques i guants, així com equips EPI per als que cobreixen el torn de tarda pensats per a la franja de 19 a 20 h, quan es recomana que votin les persones contagiades i els contactes estrets.

14:04
   

Borràs, contra els “comportaments” d’alguns agents de Mossos

“M’indigna veure comportaments d’alguns agents de Mossos que són incompatibles amb els d’una policia democràtica referent en la protecció i promoció de drets. Cal ser intransigent i exemplar envers aquests comportaments. Aquest és el meu compromís: tolerància zero amb la violència!”. És el tuit de la candidata de Junts, Laura Borràs, en què carrega aquest dilluns contra els Mossos, cos policial que dirigeix la conselleria d’Interior (en mans de JxC). La presidenciable no concreta a què fa referència

13:46
   

Totes les oficines de Correus obren a la tarda

Les oficines de Correus han ampliat l’horari d’obertura davant l’elevada demanda de vot per correu per a les eleccions del 14-F. Tots els locals que normalment no obren a la tarda oferiran des d’avui servei entre les 16.30 i les 19.45 h. La resta d’oficines, les que obren a la tarda, funcionaran amb el seu horari habitual. 

13:33
   

Aragonès torna a posar sobre la taula el cara a cara amb Illa

Pere Aragonès (ERC) ha emplaçat el candidat del PSC, Salvador Illa, a no “amagar-se” i acceptar el cara a cara. En roda de premsa telemàtica a l’Agència EFE, el candidat republicà ha lamentat que no hagi tingut resposta de la proposta de cara a cara. Ha dit que Esquerra “no llança la tovallola“. “Torno a proposar de celebrar el cara a cara. Ha de quedar clar que som prou valents per defensar el programa i l’equip“, ha apuntat.

13:12
   

La CUP demana “mesures de control i seguiment” per a la investidura

La candidata de la CUP, Dolors Sabater, ha reclamat “mesures de control i seguiment” per donar suport a una possible govern de JxC i ERC després de les eleccions del 14 de febrer. En una roda de premsa de l’ACN, Sabater ha evitat posar línies vermelles per condicionar la formació d’un govern de coalició i ha assegurat que no entendria que les formacions independentistes no es posessin d’acord a la vegada. També ha insistit en què “no hi haurà prou” amb què el govern sigui independentista per tenir el suport de la CUP. “Seria un fracàs anar a unes altres eleccions, però també seria un fracàs molt gran repetir el que ha passat aquests tres anys“, ha dit la presidenciable dels anticapitalistes.

12:55
   

Aragonès insisteix en un govern “ampli” amb independentistes i comuns

El cap de llista d’ERC a les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, ha assegurat que defensarà la constitució d’un govern a Catalunya “ampli” amb totes les formacions independentistes i els comuns “en qualsevol dels escenaris” després del 14-F. En una roda de premsa organitzada per l’Agència EFE, Aragonès ha explicat que la proposta dels republicans no és una “estratègia de campanya”, sinó de país per tenir “més suports” i “pluralitat”.

12:37
   

Illa replica a Iglesias pel “respecte a l’estat de dret”

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha replicat al vicepresident del Govern espanyol i líder de Podem, Pablo Iglesias, que “el respecte a l’estat de dret és imprescindible en democràcia i si es vulnera porta patiment i conseqüències molt doloroses per a tots“. Les paraules del presidenciable socialista arriben després que Iglesias hagi dit al diari ‘Ara’ que creu que a Espanya no hi ha una situació “de plena normalitat democràtica” i que hi ha “una situació d’excepcionalitat quan els líders dels dos partits que governen Catalunya, l’un és a la presó i l’altre a Brussel·les”.

12:25
   

Casado assenyala la fiscal general de l’Estat pel cas Bárcenas

El líder del PP, Pablo Casado, ha acusat la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, de “pactar beneficis penitenciaris” amb Bárcenas perquè faci pública informació de la caixa B del PP “coincidint amb la campanya electoral” del 14-F. “No és la primera vegada que la Fiscalia ataca el PP des que Sánchez està a La Moncloa en campanya“, ha afirmat, alhora que ha acusat Delgado “d’ocultar” les denúncies contra el Govern espanyol per la gestió de la pandèmia.

12:12
   

Arrimadas confia en un govern constitucionalista

La líder de Cs, Inés Arrimadas, ha afirmat aquest dilluns en una entrevista a la Cadena SER que els votants del PSC “prefereixen un acord moderat amb Cs” i ha restat importància a les enquestes que auguren una caiguda de Cs. “El futur no està escrit, el 14-F pot passar qualsevol cosa i hi pot haver un govern constitucionalista”, ha apuntat. “Crec que el que més estabilitat pot donar és un govern liderat per Cs amb el suport dels partits constitucionalistes amb el PSC dins del govern, però la clau perquè pugui passar això és que el PSC i ERC no sumin”.

12:04
   

Illa rebutja un suport de Vox a la investidura

El presidenciable del PSC, Salvador Illa, ha rebutjat ser investit amb el suport de Vox després del 14-F: “No puc comptar amb unes persones que em volen a presó”, ha dit el candidat socialista en una entrevista a La 2. Ara bé, ha rebutjat els boicots que el partit d’ultradreta està rebent en aquesta campanya perquè considera que “se’ls ha de combatre amb idees i no a cop de pedra”.

11:45
   

Albiach acusa el PSC de “posposar” els indults fins després del 14-F

La candidata dels comuns, Jéssica Albiach, ha acusat el PSC de fer “un càlcul electoralista” amb els indults als presos independentistes i ha dit que volen “posposar” la decisió fins després del 14-F. “Ho crec fermament”, ha insistit en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què ha admès que està “molt decebuda i frustrada” i ha retret al PSC “arrossegar els peus i no ser valent”, tant en abordar la situació dels presos com amb la llei de regulació dels preus del lloguer a l’Estat.

11:31
   

Garriga exigeix publicar l’escrutini la nit de diumenge

El candidat de Vox a la Generalitat, Ignacio Garriga, considera que seria un “escàndol” no publicar l’escrutini diumenge a la nit en funció de les meses no constituïdes. “Seria un fet gravíssim sense precedents de la història de la democràcia”, ha dit durant la seva intervenció al Fòrum Europa-Tribuna Catalunya.

Garriga també ha demanat que es posi fi a l’estat autonòmic perquè, diu, provoca “més despesa” i un “autèntic caos”. Ha posat com a exemple la gestió de la pandèmia, amb horaris i limitacions de mobilitat diferents a cada territori.

11:19
   

El PPC es desmarca del cas Bárcenas

El candidat del PPC al 14-F, Alejandro Fernández, intenta desempallegar-se de dues de les qüestions que més estan incomodant la campanya dels populars: el possible “sorpasso” de Vox i l’ombra del cas Bárcenas, que aquest dilluns torna a seure al banc dels acusats per les obres de la seu del PP al carrer de Génova de Madrid. En una entrevista a SER Catalunya, Fernández defensa que al PPC s’ha treballat “sempre amb honradesa i honestedat” i “sense el més mínim advertiment administratiu”. El candidat del PPC, a més, situa el cas de l’extresorer en el passat: “Són altres etapes”. 

Sobre Vox, Fernández insisteix que la ultradreta no té res a veure amb els valors que defensa el PPC i avisa que si entra al Parlament portarà “inestabilitat”.

11:07
   

Carrizosa acusa l’independentisme de voler “sembrar la por”

El candidat de Cs a la Generalitat, Carlos Carrizosa, ha acusat l’independentisme i els mitjans públics de voler “desincentivar la participació i sembrar la por” de cara a les eleccions del 14 de febrer. “Per part dels mitjans de comunicació públics catalans s’estava gairebé animant la gent a presentar objeccions per no anar a les meses electorals”, ha assegurat en una entrevista amb la COPE, en què també ha advertit que el sobiranisme no reconeixerà les eleccions si les perd. “Si guanyen, ho donaran per bo, i si perden deslegitimaran el resultat“, ha afirmat.

10:59
   

Tests d’antígens també als segons suplents

Salut farà tests d’antígens a tots els membres de les meses electorals del 14-F, també els segons suplents, que fins ara quedaven fora del protocol. Així ho ha confirmat el director general de Participació i Processos Electorals, Ismael Peña-López, en un tuit. El canvi, explica, es fa davant la “probabilitat” que aquestes persones puguin acabar entrant a formar part de les meses si s’accepten al·legacions del president, els vocals o els primers suplents. “És un gran esforç dels CAP que hem d’agrair molt”, ha afegit.

10:56
   

El 99 % de les meses té els “membres suficients”

El director general de Participació i Processos Electorals, Ismael Peña-López, assegura que el 99 % de les meses electorals té els “membres suficients” per constituir-se. Ho ha explicat en una piulada al seu compte de Twitter, després que diumenge admetés que es podria decidir el mateix dia de les eleccions no fer públic l’escrutini en funció del percentatge de meses que no s’hagin pogut constituir. Un dia després, Peña-Lopez esvaeix dubtes i assegura que amb les xifres actuals ja es podrien fer les eleccions “sense problemes”. 

Segons les dades que ha donat, un 1,16 % de les meses no tenen encara el mínim de tres membres per constituir-se, però ho atribueix a una “falta de dades”.

10:29
   

Abascal vol denunciar el conseller Sàmper a la JEC i els tribunals pels boicots contra Vox

El candidat de Vox, Ignacio Garriga, ha participat aquest dilluns a les 9 h en l’esmorzar informatiu Tribuna Catalunya. Ahir va estar acompanyat pel líder del partit, Santiago Abascal, qui va assegurar que denunciarà el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, a la Junta Electoral i els tribunals per negar-se a dissoldre, ha dit, els boicots als actes de campanya de Vox.

10:07
   

Torra carrega contra la “gosadia” d’Illa de presentar-se al 14-F

La candidata de Junts per Catalunya, Laura Borràs, presenta propostes en infraestructures al costat del conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, i altres membres de la llista per Lleida, Girona i Tarragona. Ahir va estar acompanyada per l’expresident Quim Torra, qui va carregar contra Salvador Illa per tenir la “gosadia” de presentar-se com a candidat del PSC després de la seva gestió com a ministre de Sanitat. JxC també va celebrar l’acte central de campanya a Vic.

09:49
   

Fernández i Casado reivindiquen el PP “honest” a tocar del judici per la caixa B

El candidat dels populars, Alejandro Fernández, conversa aquest dilluns de forma telemàtica amb el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, en una trobada a Barcelona. El partit va celebrar ahir l’acte central de campanya. El cap de llista es va envoltar del PP al complet i va reivindicar l’estat de les autonomies. El líder popular, Pablo Casado, va defensar el PP “honest” a les portes del judici per la caixa B.

09:28
   

La CUP s’erigeix per posar fi al “bloqueig” de JxC i ERC cap a la independència

La candidata de la CUP, Dolors Sabater, inicia l’última setmana de campanya electoral participant en una roda de premsa organitzada per l’Agència Catalana de Notícies (ACN). La presidenciable presenta la formació com el vot útil independentista, l’única força capaç de forçar Junts i ERC a deixar-se de discussions i caminar cap a la independència.

09:08
   

Albiach reivindica la classe treballadora davant d’uns comentaris “classistes”

La candidata d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, participa avui en un acte a Tarragona. Ahir, a Lloret de Mar, els comuns van acusar alguns partits, ara independentistes, de subscriure les retallades socials quan governava el PP, en referència al paper fet per Convergència en el passat. Albiach, acompanyada pel ministre Alberto Garzón, va reivindicar la classe treballadora i va denunciar haver rebut insults masclistes i classistes.

08:41
   

Illa: “Ni hi haurà tripartit ni hi haurà procés”

Salvador Illa, candidat del PSC, participarà aquesta tarda en un diàleg amb la ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, al Casal Socialista Joan Reventós de Barcelona. Ahir, en un acte a Girona, Illa va assegurar que si guanyen els socialistes no hi haurà tripartit ni tampoc procés, mentre el president espanyol, Pedro Sánchez, que el va acompanyar durant tot el cap de setmana, va assegurar que no hi ha res menys catalanista que “els independentistes”.

08:23
   

El PDeCAT demana “votar centre” per desencallar la Generalitat

La candidata del PDeCAT en les eleccions al Parlament, Àngels Chacón, farà aquesta tarda un acte de campanya a Girona. Ahir, va demanar “defugir posicions radicals i extremismes” i va prometre tornar a posar Catalunya “al món” en l’acte central del partit a Igualada. Segons Chacón, la Generalitat “necessita un govern de centre” i només el PDeCAT “pot proporcionar-lo”.

08:05
   

Junqueras (ERC) demana el vot emocionat a Girona: “No ens deixeu sols”

El candidat republicà, Pere Aragonès, fa ronda d’entrevistes avui al matí per cadenes de televisió i a l’Agència EFE. Hi arriba l’endemà de celebrar l’acte central de la campanya a Girona, amb Arnaldo Otegi (EH Bildu), Ana Pontón (BNG) i Oriol Junqueras. El líder d’Esquerra va demanar el vot per al 14-F, emocionat: “No ens deixeu sols”.

07:48
   

Arrimadas diu que el tripartit és “la casa dels horrors que li agrada a Otegi”

El candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, atendrà avui els mitjans de comunicació davant del Palau de la Música. Ahir, la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, va instar els votants a triar en les eleccions del 14 de febrer “entre la casa dels horrors que li agrada a Otegi, que és el tripartit, o la casa de tots els catalans, que és un govern constitucionalista”. El partit taronja va celebrar un acte de campanya a Girona, just el dia que ERC va fer un míting a la mateixa ciutat amb el coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi.

07:30
   

Hi ha un mínim de participació per considerar vàlides unes eleccions?

La llei no preveu un mínim de participació que comporti una invalidació de les eleccions, segons explica el director general de Participació i Processos Electorals, Ismael Peña-López. Recorda que en els comicis al Parlament Europeu el percentatge d’electors que hi voten no arriba a la meitat i mai no s’han suspès per aquest motiu. Ara bé, diu que es podria donar una invalidació dels resultats si hi ha una “abstenció diferencial”: que votin els partidaris d’un candidat i que tota la resta, en canvi, s’abstinguin. O que voti tota la gent jove i, per contra, la gent gran no es mobilitzi, o que passi el mateix per territoris: que hi hagi una determinada regió que no hagi votat. En aquests casos, es considera que hi ha una “forma molt diferenciada” d’abstenció i, per tant, podria ser una justificació per invalidar uns comicis.

07:15
   

Els resultats electorals podrien no fer-se públics la nit de diumenge

En unes eleccions celebrades en plena pandèmia, el govern ja preveu diferents escenaris. Davant de la possibilitat que no es puguin constituir totes les meses (per manca d’algun dels membres), el govern podria decidir no fer públic l’escrutini la nit electoral. Serà un punt que decidiran l’executiu i la Junta Electoral Central el mateix diumenge, en funció del nombre de meses no constituïdes. Si el nombre és elevat i cal que es tornin a formar entre dilluns i dimarts, es podria decidir no donar a conèixer el resultat de diumenge per no influir en el vot.

07:00
   

Última setmana de campanya

Avui arrenca l’última setmana de campanya electoral per als comicis del 14 de febrer. Els partits polítics inicien un dilluns ple d’actes electorals: els candidats d’ERC, Pere Aragonès, el PSC, Salvador Illa, la CUP, Dolors Sabater, i el PPC, Alejandro Fernández, dedicaran el matí a respondre les preguntes de diferents mitjans de comunicació. La candidata del PDeCAT, Àngels Chacón, farà un acte a Girona. La candidata d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, participarà en un acte a Tarragona i la candidata de JxC anirà a Lleida. El candidat de Vox, Ignacio Garriga, participarà al Fòrum Europa.