El president d’ERC, Oriol Junqueras —empresonat pel referèndum de l’1 d’octubre—, ha participat en l’acte central de la campanya electoral republicana per a les eleccions del 14-F. Junqueras es va estrenar en campanya el primer dia i ha participat en diversos actes, però aquest diumenge ha fet la intervenció més emocionada de totes i ha vinculat la seva situació a la presó amb les eleccions del dia 14: “Us necessitem per donar sentit a tants sacrificis. Feu tot el possible per omplir les urnes de llibertat i de dignitat. No ens deixeu sols”.

Junqueras no ha estat l’únic pres de la formació a participar en l’acte central de campanya; també ho ha fet l’exconsellera Dolors Bassa, que ha demanat la mobilització de tot el vot sobiranista: “Que voti JxC, el PDeCAT, ERC, la CUP i, fins i tot, que els antics votants socialistes votin els comuns”, ha dit.

Aragonès estreny el cos a cos amb Illa

Tant Bassa com Junqueras han precedit el candidat, Pere Aragonès. Des del Centre Cultural la Mercè de Girona, Aragonès s’ha conjurat per posar d’acord tots els partits a favor de l’amnistia i l’autodeterminació, i ha redoblat un dels missatges principals que ha llançat des de l’inici de la campanya: “El 14-F va de PSC o d’ERC, dels del 155 o d’un bloc republicà”.

Pere Aragonès també ha insistit una vegada més en la possibilitat que el candidat socialista, Salvador Illa, pugui acceptar els vots de Vox per assolir la presidència de la Generalitat.

arnaldo otegi erc junqueras

Otegi avisa: “Si Illa pot sumar, sumarà”

De fet, abans que Aragonès hagi posat sobre la taula el possible suport de Vox a Illa, el coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, també ho ha advertit: “Si el candidat Illa suma, sumarà amb tots els que no vulguin una república catalana”, ha dit. Otegi ha dit que l’independentisme basc ja ha patit les pressions i repressions de l’Estat per frenar-los. Otegi, braç a braç amb Junqueras dalt de l’escenari, ha celebrat que “el que ha fet el poble de Catalunya els últims anys és colossal”.

A banda del líder d’EH Bildu, la portaveu nacional dels nacionalistes gallecs (BNG), Ana Pontón, també ha participat en el míting. Ho ha fet a través d’una videoconferència i ha demanat que el sobiranisme català “doni un resultat contundent” el 14-F contra els qui “usen la pandèmia per tòrcer la voluntat” dels catalans: “No poden sortir-ne airosos”.