parlament de catalunya buit

Falten sis dies per a les eleccions del 14 de febrer i, tot i que les enquestes apunten que els acords entre partits seran necessaris per poder governar a la Generalitat, els candidats mantenen vetos creuats entre ells que no permeten imaginar majories clares. ERC es veu governant en solitari si les negociacions no fructifiquen, mentre que el PDeCAT i la CUP aposten per ser decisius de cara a un executiu sobiranista. En canvi, Ciutadans seria capaç de “pactar amb el diable” per fer fora l’independentisme del govern, alhora que el PP s’ha presentat com la clau de l’alternança tal com va passar a Andalusia.

En l’onzè dia de campanya, també han tornat a posar-se sobre la taula els indults als líders independentistes presos per l’1-O, qüestió que ha generat les crítiques dels comuns cap al PSC. Mentre que els socialistes esquiven pronunciar-s’hi, En Comú Podem els acusa d’alentir-ne els tràmits per interessos electorals. D’altra banda, el PP acusa JxC i ERC de tractar els catalans d’origen andalús com a “estrangers”. Aquest dilluns, de nou, Vox s’ha saltat el protocol del Procicat en convocar una passejada per un mercat. Tot plegat, en la vigília d’un altre debat televisiu que marcarà la recta final de la campanya.

Sense aproximacions entre els candidats

L’estratègia de pactes i aliances postelectorals ha marcat molts dels dies de campanya, però en aquest últim dilluns de cursa electoral ha agafat encara més pes. Pere Aragonès (ERC) insisteix en un govern ampli amb independentistes i comuns, però ha avisat que si els intercanvis de vetos no permeten fer-lo, està disposat a governar en solitari amb un acord d’estabilitat al Parlament: “Tenim la capacitat i el projecte per fer-ho”.

El PDeCAT, que no renuncia a entrar al Parlament malgrat que algunes enquestes el deixen fora, confia a tenir la clau d’un govern sobiranista a partir del 14 de febrer. Després del rebuig de Salvador Illa (PSC) a un tripartit amb ERC i els comuns, el partit d’Àngels Chacón no dona cap credibilitat a la seva afirmació: “Estem acostumats a promeses del Partit Socialista que després acaben en no res”.

JxC també vol un govern netament independentista per assolir la república catalana. La presidenciable Laura Borràs creu que “per avançar nacionalment cal un país digital en forma de república” i, per això, ha anunciat que incrementarà el pressupost per al Departament de Polítiques Digitals. Alhora, s’ha compromès a fer arribar la fibra òptica a tots els municipis l’any 2022.

“Pactaria amb el diable per fer-los fora”

Davant la possibilitat que s’acabi configurant un govern independentista, Ciutadans ha dit que farà tot el que estigui a les seves mans per evitar-ho. “Pactaria i m’asseuria amb el diable per fer fora els independentistes, que ens han arruïnat i dividit”, ha dit contundentment el candidat Carlos Carrizosa.

“Divisió” és el mateix concepte que el candidat del PPC, Alejandro Fernández, ha volgut utilitzar per criticar JxC i ERC i els darrers anys de govern a Catalunya. El líder popular ha apel·lat al vot dels catalans d’origen andalús perquè deixin de ser víctimes, ha dit, del menyspreu per part de la Generalitat: “Cap governant de la Generalitat tornarà a referir-se a vosaltres com a colons o ‘nyordos'”, ha dit Fernández, dirigint-se a ells. Recordant el que va passar a Andalusia, els populars s’han reivindicat com la clau per a l’alternança a Catalunya.

Els comuns ataquen el PSC pels indults als presos

El PSC de Salvador Illa continua veient en En Comú Podem el soci preferent per a la investidura, seguin l’estil dels governs de Barcelona i La Moncloa. Continua descartant un acord amb ERC i, alhora, tanca la porta a rebre qualsevol suport de Vox. L’indult als líders independentistes empresonats per l’1-O ha tornat a entrar aquest dilluns en campanya i Illa n’ha parlat en una entrevista al ‘Cafè d’idees’, de La 2. Ha defensat que s’estan seguint els tràmits obligatoris però ha esquivat pronunciar-se sobre si s’ha de concedir. S’ha limitat a dir que la sentència “pot agradar o no, però s’ha de respectar”.

I els comuns, que continuen apostant per una entesa ERC-PSC-ECP, han aprofitat la qüestió dels indults per atacar els socialistes. En una entrevista a TV3, la candidata Jéssica Albiach ha acusat el PSC d’altentir els indults i la reforma del delicte de sedició fins després del 14-F per “interessos electoralistes”: “El Partit Socialista vol anar cap al vot de Ciutadans“. La líder del partit lila creu que els socialistes no es volen arriscar a perdre vots.

La CUP i el perill de repetir eleccions a Catalunya

Les crítiques al PSC han arribat també des de la CUP, que augura que Salvador Illa acceptarà els vots de l’extrema dreta si li calen per governar a la Generalitat. Per això, la candidata Dolors Sabater ha apel·lat tots els partits a marcar una línia vermella amb Vox. Aquest dilluns, a més, la presidenciable dels anticapitalistes ha posat sobre la taula la possibilitat d’una repetició electoral, escenari que, ha dit, cal evitar de totes totes: “Penso que seria un fracàs molt gran que haguéssim d’optar per unes altres eleccions“. Per això, apel·la a l’entesa entre els partits.

Vox ha deixat aquest dilluns un titular relacionat amb les restriccions anticovid. De nou, el partit d’Ignacio Garriga ha incomplert el protocol del Procicat, ja que ha tornat a convocar una passejada per un mercat quan les autoritats sanitàries van concloure que eren un risc gran de contagi. Després, en una intervenció al Fòrum Europa – Tribuna Catalunya, Garriga ha defensat posar fi a l’estat autonòmic perquè “provoca més despesa” i un “autèntic caos”.