Per primera vegada ens unes eleccions a Catalunya, tots els 2.769 col·legis electorals disposaran de presència policial continuada. És a dir, hi haurà una parella de policies des que s’obri el col·legi electoral el 14 de febrer fins que tanqui, un cop fet el recompte dels vots.

La situació de pandèmia i els possibles problemes a l’hora de constituir les meses han fet que Interior hagi previst un “dispositiu de màxims”. “Són les eleccions que tindran més agents”, ha assegurat el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, que ha volgut traslladar un “missatge de tranquil·litat” i de “crida a la participació política”. En total seran 14.200 efectius, dels quals 10.200 seran Mossos d’Esquadra (2.000 més que el 2017) i 4.000 policies locals (1.200 més). Això representa un increment de 3.400 policies respecte a les últimes eleccions autonòmiques, és a dir, un 23 % més.

Interior destaca que, tot i el volum d’agents, la coordinació entre Mossos i policies locals és màxima, fins al punt que hi haurà una plataforma que permetrà conèixer en cada moment la situació de cadascun dels col·legis electorals de Catalunya.

EPI a disposició dels policies

El dispositiu policial també inclou equips de protecció individual (EPI) per a tots els agents que estiguin als col·legis electorals durant la jornada de diumenge. Aquests policies ja han rebut la formació necessària per a una correcta utilització d’aquest material.

El dispositiu policial consta de quatre fases. La de prealerta, que va acabar el 28 de gener durant la precampanya electoral; la d‘alerta, que finalitzarà el 12 de febrer a la mitjanit; la de màxima alerta, que s’acabarà el dia de les eleccions, i la de seguiment, fins a la dissolució dels òrgans electorals.