(ACN) Vox denunciarà el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, a la Junta Electoral per “delictes electorals”. Segons el president del partit d’extrema dreta, Santiago Abascal, el conseller hauria d’haver ordenat als Mossos d’Esquadra que carreguessin contra els manifestants antifeixistes que, per exemple a Vic o a Salt, han intentat boicotejar els seus actes. Ho ha dit des de l’Hospitalet de Llobregat en un diumenge en què la formació s’ha bolcat en la campanya amb cinc actes electorals.

En la mateixa línia, el candidat del partit en les eleccions catalanes, Ignacio Garriga, ha dit que les idees de Vox acabaran “triomfant” davant els “violents”. “No caigueu en la desesperança quan veieu imatges com les de Vic. Tingueu el convenciment ferm que guanyarem perquè defensem la llibertat que ells ens estan negant”, ha dit des de Vielha.

En l’acte també hi ha participat el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, que ha pronosticat que d’aquí a 10 anys el president de la Generalitat serà de Vox: “La nostra llavor creixerà a poc a poc. No tenim pressa però tenim constància. Ignacio, tens 34 anys i estic segur que t’haurem de dir ‘molt honorable’ quan en tinguis 40 i pocs”.

Incidents a Valls i Salt

Vox ha tornat a ser rebut amb crits de “No, no, nazis no, nazis no”. El mateix ha passat en dos actes electorals més que el partit ha fet aquest diumenge: un a Valls amb el secretari general de la formació, Javier Ortega Smith, i un altre a Salt, amb el president Santiago Abascal.

En aquest últim acte, els Mossos d’Esquadra han acabat disparant projectils de “foam” i carregant contra les persones que es manifestaven per la presència de Vox i del seu líder, que no estava prevista inicialment. Els manifestants han llançat ous, cebes, tomàquets, taronges i també grava als integrants del partit ultradretà. Abascal s’ha arribat a encarar amb els concentrats i durant el seu discurs ha titllat els Mossos d’Esquadra de “policia política” per la seva “inacció”. Ha estat després de l’acte quan els Mossos han donat cops de porra per dispersar els manifestants, que han respost amb llançament de pedres contra les furgonetes.

Santiago Abascal mostra als Mossos una ceba que li han llançat els manifestants

A Valls, els Mossos d’Esquadra han colpejat amb porres els manifestants que protestaven contra l’acte de campanya de Vox. Els enfrontaments s’han produït quan l’acte polític ja s’havia acabat i ja no quedaven simpatitzants del partit d’extrema dreta. Encapçalats per Javier Ortega Smith, gairebé una trentena de persones han passejat pels carrers del municipi. Durant el recorregut hi ha hagut moments de tensió amb els manifestants. Els Mossos d’Esquadra han desplegat un ampli control policial per impedir que els dos grups es trobessin. Desenes de persones han llançat ous contra els simpatitzants de Vox i els veïns han desplegat una estelada de grans dimensions.