Dilluns 18 de maig Barcelona va entrar en la fase 0,5 de la desescalada, també anomenada fase 0 avançada, i el 25 de maig en la fase 1. Si tot avança segons el previst, en dues setmanes es passaria a la fase 2. Com afectarà aquesta desescalada el món de la cultura? Què es podrà fer? Amb quantes persones? Amb quines mesures de seguretat? Serà viable econòmicament? Hem repassat què diu el BOE i hem parlat amb alguns dels agents culturals que viuen aquesta situació en primera persona. En la fase 0,5 podran obrir els museus i les biblioteques. A la fase 1 podran funcionar els espectacles culturals amb un terç de la seva capacitat i també es poden reprendre els rodatges audiovisuals. En la fase 2 podran obrir cines i teatres amb les mateixes condicions. La majoria no veuen viable obrir tan aviat amb un aforament limitat i a més diuen que necessiten un temps per adaptar-se a la nova normativa.  Tots estan a l’expectativa de les mesures que es van implementant en cada fase i esperen que cada cop siguin més clares i concretes.

Museus

   • Podran obrir en l’anomenada fase 0,5 (en vigor a partir del 18 de maig)  amb un terç de l’aforament i mantenint la distància de seguretat entre visitants. Es recomana l’alteració de recorreguts i l’ordenament d’entrades i sortides a les sales, així com el tancament de les sales que no permetin mantenir la distància de seguretat.
   • No es podran fer servir elements tàctils, com audioguies o fulletons i es recomana la compra de les entrades per internet.
   • Es prohibeixen les visites en grup, a no ser que sigui una família o “unitat de convivència”. No es podran fer activitats culturals ni didàctiques i el servei de consigna estarà tancat.
   • S’haurà de netejar i desinfectar el museu periòdicament. Hi haurà dispensadors de gel desinfectant en les zones d’accés i punts de contacte amb el públic i s’instal·laran mampares en taquilles o mostradors d’informació.

La majoria de museus no tenen previst obrir encara que es passi a fase 0,5 o a fase 1. Des del CCCB, per exemple, expliquen que la idea és obrir durant la segona quinzena de juny, i que abans hauran de treballar per adaptar-se a les noves mesures de seguretat i confortabilitat. La resta d’activitats del CCCB, com ara xerrades, de moment només es preveu que siguin en línia.

El CCCB reobrirà amb l’exposició “Gameplay”, de videojocs, que era molt interactiva. S’haurà de canviar i adaptar perquè sigui més demostrativa i la gent no hagi de tocar res.

Tampoc obriran encara el MNAC, la Fundació Joan Miró, el Museu Picasso, el MACBA, ni la Fundació Antoni Tàpies.

Biblioteques

   • Podran obrir en la fase 0,5 amb un aforament del 30 % i s’haurà de respectar la distància de seguretat.
   • Només es pot prestar i retornar el material (llibres, CD i DVD). Els usuaris no hi podran accedir directament, sinó que s’haurà de sol·licitar i es proporcionarà directament pel personal de la biblioteca. Un cop retornat, es depositarà en un lloc apartat i romandrà en quarantena almenys 14 dies.
   • No es permeten les activitats culturals, l’estudi a sales, l’ús els ordinadors ni consultar catàlegs de paper.
   • Abans d’obrir les biblioteques s’han de netejar i desinfectar i hi haurà dispensadors de gel en les zones d’accés i en punts de contacte amb el públic.

Espectacles culturals

 • A la fase 1, els espectacles culturals podran obrir sempre que no superin un terç de l’aforament autoritzat. Si es fan en un espai obert, no podrà haver-hi més de 200 persones i si és un espai tancat, el màxim seran 30 persones. A partir de la fase 2 es permetrà la meitat de l’aforament, amb un màxim de 400 i 50 persones respectivament. A la fase 3, 800 i 80 persones com a màxim.
 • Els espectadors hauran d’estar asseguts i hauran de mantenir la distància de seguretat (un mínim de dos metres). Totes les butaques seran numerades i es recomanarà comprar l’entrada en línia, tot i que no es prohibirà la venda en taquilla.
 • Les sales hauran d’establir marques de distanciament al terra per l’accés i desallotjament dels espais, i tant l’entrada com la sortida del públic haurà de fer-se de manera esglaonada. No estan permesos els serveis de botiga, bar o guarda-roba. Tampoc no es podran donar llibrets ni programes de mà i es recomana que no hi hagi pauses o entreactes.
 • També hi haurà d’haver distància de seguretat sobre l’escenari quan hi hagi diversos artistes alhora, com en un concert o una obra de teatre. Això es possible que doni alguns maldecaps, i la solució és una mica vague, ja que el BOE diu que “si això no fos possible, ni es poguessin fer servir els equips de protecció adequats al nivell de risc, els responsables hauran d’atendre a les mesures de seguretat dissenyades per cada cas particular per les autoritats sanitàries”. Unes mesures que no estan concretades.
 • Els locals hauran de netejar-se al menys un cop al dia, abans de l’obertura al públic. Si es fan diverses funcions, s’hauran de netejar abans de cada funció. El vestuari no es podrà compartir a no ser que s’hagi netejat i desinfectat abans i el personal tècnic ha de fer servir equips personals i intransferibles. A més, els locals hauran de posar a disposició del públic dispensadors de gels desinfectants autoritzats pel Ministeri de Sanitat a l’entrada de l’establiment.

Concerts

La majoria de sales de concerts, tant grans com petites, creuen que encara que es passi a la fase 1 no podran obrir perquè amb un aforament tan reduït no serà rendible. Antonio Celeiro, propietari de la sala Rocksound, creu que fins al setembre no podrà reemprendre els espectacles.

“Amb un aforament de 50 persones una sala com el Rocksound necessita omplir el local per poder pagar les despeses d’un concert. Amb 15 persones no podem fer bolos.”

El que sí que podrà fer abans és obrir com a bar, però tot i això està molt pendent que es concreti com hauran de desinfectar el local perquè, segons com ho hagi de fer, tampoc no s’ho podrà permetre. Mentrestant, la idea del Rocksound és fer concerts en “streaming” a partir del juny (amb grups de màxim 3 membres) i que la gent pugui col·laborar voluntàriament comprant marxandatge, com samarretes. Una situació complicada a la qual s’enfronten tots els bars musicals i sales de concerts, alguns dels quals potser ja no podran obrir després d’aquesta aturada, com ha explicat a betevé Lluís Torrents, president de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) i codirector de la Sala Razzmatazz.

D’altra banda, la Plataforma de Sales de Concerts (PSDC), que representa les  sales de concerts privades de l’estat espanyol, ha emès un comunicat en el qual expressa la seva preocupació davant aquesta situació. Es queixen que les mesures han estat adoptades sense consultar el sector i que posen en risc la supervivència de moltes sales de concerts. Recorden, a més, que els tècnics estan exclosos dels ajuts a la cultura, com ja s’està reclamant amb el hashtag #sintecnicosnohaycultura. Demanen també que es pugui mantenir la condició de causa de força major i la vigència dels ERTES, fins que puguin tornar a la normalitat. La Plataforma recorda que inclou a més de 270 sales, que generen més de 4.150 llocs de trebal, i que organitzen més de 50.000 actuacions a l’any que reuneixen a més de vuit milions i mig d’assistents.

Teatre

El BOE no especifica si una obra teatral és un espectacle cultural, així que no queda clar si podrien obrir en la fase 1, però sí diu que les sales de teatre podran funcionar a partir de la fase 2 amb un terç de l’aforament. Per un teatre petit i privat com El Maldà, encara que tinguin permís per obrir, no té cap sentit fer-ho amb una tercera part del públic. Serien 17 espectadors, diu la Marina Marcos, codirectora de la sala.

“Amb el públic tan buit, l’experiència teatral és pobra i, a més, inviable econòmicament. Fins i tot quan a la fase 3 es pugui obrir amb el 50 % de l’aforament, caldrà veure si és viable i també com respon la gent.”

A més, s’han de preparar pel que fa a la seguretat i la higiene i encara no és clar, per exemple, quines mesures haurien de prendre els actors. El que sí que faran finalment és oferir obres en “streaming”. La companyia Els Pirates Teatre, responsables de la sala, presenta el cicle ‘Dilluns de merda’, quatre dilluns (a partir del 25 de maig) en què deu companyies presenten fragments dels seus espectacles. La idea és que l’espectador col·labori amb el que vulgui, de manera voluntària.

És diferent el cas de la Sala Beckett, que té previst obrir com abans millor, encara que l’aforament sigui limitat, com explica Toni Casares, director del teatre.

“La Sala Beckett és privada però té molts ajuts públics i creiem important fer un pas endavant i obrir quan puguem. Esperem poder fer-ho al juny, encara que no hi hagi el 100 % de públic, i adoptant les mesures de seguretat i higiene que calgui.”

Altres teatres, com el Gaudí, han fet una crida perquè els seus espectadors comprin una entrada anticipada per quan puguin obrir les portes. Amb el nom d’Entrada Desconfina’t volen anar omplint la sala de l’Eixample, encara que de moment, sigui de manera virtual. Tots els teatres, això sí, estan a l’expectativa que estigui més clar quines mesures sanitàries s’hauran d’adoptar i estan treballant per definir protocols. A més, abans d’obrir al públic, necessitaran un període d’adaptació i també d’assaig.

Cinema

Els cinemes podran obrir en la fase 2 amb un terç de l’aforament. Per Toni Espinosa, responsable dels Cinemes Girona, és difícil que obrin la sala quan s’entri en aquesta fase, ja que no es depèn tant de poder obrir com de que hi hagi una certa estabilitat i continuïtat perquè les distribuïdores puguin estrenar les pel·lícules i això, amb tota probabilitat, serà més endavant.

“Hem de tenir pel·lícules d’estrena i potser això no passa fins al juny, quan ja hi hagi una certa estabilitat i ens puguem posar d’acord els exhibidors i les distribuïdores. Malgrat això, som optimistes, creiem que la gent respondrà bé i que podrem adaptar-nos a les noves mesures de seguretat i higiene.”

Pel que fa a l’aforament, creu que si omplen a un 30 % (o un 50 %  si ja s’ha passat a la fase 3) és viable per un cinema com el seu, amb diverses sales de mida mitjana.

En el cas d’un cinema com el Zumzeig, una sala de només 73 localitats organitzada en forma de cooperativa, la situació també és difícil si no poden comptar amb pel·lícules d’estrena. Com explica Albert Triviño, encara no tenen una resposta definitiva sobre quan o com obriran, però ara per ara pensen que el més probable és que ja sigui al setembre.

El Zumzeig normalment ja tanca a mitjans de juliol i tot el mes d’agost, així que, tal com van les coses, potser només podríem obrir per un parell de setmanes i amb molt pocs espectadors, així  que no sabem si val la pena, sobretot si no tenim cap estrena.

Una de les alternatives que tenen en ment és projectar pel·lícules a l’aire lliure, ja que la seva ubicació al carrer de Béjar ho permetria però, de moment, és només una idea. El que tenen clar és que aquesta aturada la volen aprofitar per imaginar noves estratègies i models d’exhibició i tornar amb més força.

Rodatges

 • Durant la fase 1 ja es poden fer rodatges en platós i espais privats interiors i exteriors, així com en espais públics que comptin amb la corresponent autorització de l’Ajuntament.
 • Els recintes s’hauran de netejar i desinfectar abans del rodatge i s’hauran d’avaluar els riscos laborals i adoptar les mesures preventives corresponents.
 • Els equips de treball es reduiran al nombre imprescindible de persones. La distància de seguretat interpersonal es complirà “quan la naturalesa de l’activitat ho permeti”. En el cas contrari, com per exemple amb els actors, “s’atendrà a mesures de seguretat dissenyades per a cada cas particular”. Un cop més, no se sap quines són aquestes mesures particulars.
 • La productora està obligada a proveir els elements de prevenció adequats. Maquillatge, perruqueria i vestuari han de fer servir equips de protecció, mantenir la distància amb els artistes (això, de fet, és inviable) i s’ha de desinfectar el material després de cada ús.

Galeries d’art

 • Les galeries poden obrir sense necessitat d’entrar a la fase 1.
 • Per visitar-les, s’haurà de demanar cita prèvia.
 • Les visites seran amb mascareta obligatòria, respectant la distància entre persones i amb les obres d’art.
 • No es podran fer activitats ni inauguracions.

Monuments

 • Es podran visitar monuments i altres equipaments culturals a partir de la fase 2, però amb un terç de l’aforament i complint les mesures d’higiene.
 • Es farà un recorregut marcat, respectant la distància de seguretat de dos metres  i s’instal·laran barreres físiques de protecció per al personal de control i vigilància.
 • En llocs de visita com esglésies o temples es podrà exigir l’ús de mascareta per accedir-hi.