Amb la fase 1 de desescalada les biblioteques de la ciutat ja poden obrir portes. No ho faran fins al 2 de juny i no totes. De moment, només n’obriran 10 (a la ciutat n’hi ha 40), és a dir, una de cada quatre. I ho faran a tots els districtes, exceptuant Sarrià – Sant Gervasi. Les biblioteques que obriran són majoritàriament les centrals de cada districte, que és on hi ha col·leccions més àmplies. Les restants obriran de manera gradual quan puguin fer-ho amb garanties.

Reservar documents i demanar cita prèvia

L’obertura es farà amb restriccions importants. La principal: no es podrà accedir a l’interior de la biblioteca. S’admetran retorns de documents a les bústies exteriors i se’n podran recollir si s’han reservat en préstec, mitjançant cita prèvia. Les cites es demanaran a través del web o per telèfon a partir del 3 de juny. La mascareta serà obligatòria. També caldrà mantenir les distàncies de seguretat. De moment no estarà actiu el servei de préstec interbibliotecari i a tots els documents que rebin les biblioteques se’ls farà una quarantena preventiva per evitar contagis.

Quines són les biblioteques que obriran?

  • Ciutat Vella:  Biblioteca Sant Pau – Santa Creu
  • Eixample: Biblioteca Joan Miró i la Biblioteca Sagrada Família – J. M. Ainaud de Lasarte
  • Sants-Montjuïc: Biblioteca Vapor Vell
  • les Corts: Biblioteca Montserrat Abelló
  • Gràcia: Biblioteca Jaume Fuster
  • Horta-Guinardó: Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda
  • Nou Barris: Biblioteca Nou Barris
  • Sant Andreu: Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra
  • Sant Martí: Biblioteca Poblenou – Manuel Arranz

Totes tindran els mateixos horaris. Les tardes de dilluns a dimecres, de 14.30 a 19.30 h, i els matins de dijous a dissabte, de 9.30 a 14 h.

La normalitat no tornarà fins a la fase 4

Un cop es passi a fase 2, la previsió és que els usuaris puguin accedir a determinats espais de les biblioteques i amb cita prèvia. A la fase 3 es podrà restablir la programació cultural i formativa, també amb inscripció prèvia. I a la fase 4, està previst que ja estigui restablert l’accés lliure a les sales, al fons i a la totalitat de serveis.

L’adaptació de les biblioteques

En les darreres setmanes els responsables de les biblioteques han dut a terme una sèrie d’iniciatives per fer possible la reobertura amb suficients garanties de seguretat. A banda d’elaborar un protocol d’atenció als usuaris, els tècnics han revisat a fons les instal·lacions i els sistemes de climatització i s’han desinfectat els edificis.