El confinament per la crisi del coronavirus està servint de font d’inspiració a artistes d’arreu del món que, davant l’adversitat i el tancament, han fet aflorar tota la seva creativitat. És el cas dels il·lustradors, que comparteixen la seva visió d’aquesta crisi amb dibuixos plens d’enginy i humor que publiquen a través de les xarxes. Hem fet una selecció d’alguns dibuixants de l’estat espanyol que ens expliquen les seves vivències i reflexions sobre el confinament i el coronavirus. Definitivament, estar tancat a casa dona molt de joc!

Moderna de pueblo

Raquel Córcoles  es va inventar un personatge (basat en la seva vida) d’una noia de poble que anava a la ciutat per triomfar però que només fracassava. Així va néixer Moderna de pueblo que, pel contrari, ha assolit l’èxit total, convertint-la en una de les autores més llegides del país i amb més seguidors a Instagram. Amb còmics com ‘Soy de pueblo’ o ‘Idiotizadas’, les seves vinyetes parodien les situacions i anècdotes que viuen les dones en el dia a dia amb un humor, agudesa i ingeni que són la clau de la seva popularitat. El confinament, com no, ha estat una font d’inspiració brutal.

Flavita Banana

Les vinyetes de Flavita Banana es caracteritzen per ser senzilles en la forma, però complexes en el fons. Sempre punyent, l’artista asturiana resident a Barcelona, ens obliga sovint a fer servir el cervell per entendre les seves vinyetes. Això sí, a més de fer-nos pensar, gairebé sempre ens arrenca un somriure, encara que el missatge no sigui gens esperançador.

Pezones revueltos

Reflexions plenes de color, art, moda i reivindicació. Pezones revueltos, el nom artístic de la saragossana Maria Bueno, retrata com ens queixàvem amb tanta facilitat de la vida que teníem abans i com no hem trigat gens a trobar-la a faltar. Un estil personal que ha guanyat adeptes en poc temps.

Brush Willis

No se sap molt bé qui és Brush Willis, però com ell mateix diu, va sorgir del no res, d’una mà esquerrana que s’avorria a casa després d’un dia de feina i una bona sessió d’esport. Doncs aquesta mà sembla que s’avorreix molt perquè està generant moltíssim contingut aquests dies de confinament. Reflexions sobre la vida en parella, el seu particular horòscop, les prediccions de Marisa la Pitonisa, o vinyetes on deixar-te els ulls per jugar a trobar objectes. Humor, mala baba i una bona dissecció de l’ésser humà confinat. No te’l perdis!

Lyona

La Marta Puig, coneguts per tothom com a Lyona, és il·lustradora, dissenyadora i realitzadora de videoclips. Va fer els dibuixos del best-seller infantil ‘Yo mataré monstruos por ti’, en tàndem amb Santi Balmes (Love of Lesbian) i des de llavors viu envoltada dels seus monstres, aquells dels que, assegura, no hem de fugir ni tenir por, sinó abraçar. Aquests dies de confinament a casa segur que estan apareixent molts monstres però si te’n fas amic t’ajudarà, fins i tot, a matar virus.

Miki Montlló

Miki Montlló és un il·lustrador de Terrassa format a l’Escola Joso, que l’any 2015 va guanyar el premi a l’autor revelació del Saló del Còmic de Barcelona per l’àlbum ‘Warship Jolly Roger’. Amb moltes referències al món del cinema, l’animació i la cultura popular, des que va començar el confinament, publica una vinyeta cada dia en el seu ‘Diary of Quarantine’.

Javirroyo

Javier Royo, saragossà resident a Barcelona, és dissenyador i il·lustrador. Un dels seus personatges més coneguts és La Cebolla Asesina, que publicava al fanzín de ‘Subterfuge Records’. Des de llavors ha plogut molt i ha treballat al costat dels grans il·lustradors del país. Acaba de publicar ‘Homo Machus’, un llibre amb el qual es va proposar entendre les reivindicacions feministes per posar fi d’una vegada per totes al masclisme. Aquests dies parla del coronavirus amb el seu estil personal: dibuixos naïf però de missatge contundent i que ens posen les misèries de l’ésser humà davant dels nassos.

Anna Oncina

Ana Oncina és una il·lustradora valenciana, autora de la sèrie ‘Croqueta y empanadilla’, amb què va guanyar el premi del públic del Saló del Còmic del 2015. En la seva seva última publicació , ‘Los fucking 30’, ha canviat les aventures d’aquests tendres i menjables personatges per les seves pròpies anècdotes sobre la crisi dels 30. Ha aprofitat el confinament per compartir historietes del dia a dia que publica en anglès i castellà.

Paco Roca

Paco Roca és un autor de còmic valencià conegut sobretot per ‘Arrugas’ i ‘El invierno del dibujante’, així com les historietes d’humor ‘Memorias de un hombre en pijama’. Les seves històries són costumistes i tenen un toc melancòlic, que és ideal per les tires que ha penjat aquests dies a Twitter i que parlen de la vida durant el confinament.

Marta Piedra

Sense pèls a la llengua, la madrilenya Marta Piedra és grollera i parla sense embuts i amb molt sentit de l’humor. Aquesta és la seva gràcia i per això l’estimen els seus (i sobretot les seves) fans. Tracta temes com el sexe sense cap tipus de tabú i amb un enfocament femení que és molt necessari. La vida en parella, les relacions socials i les petites coses del dia a dia també omplen les seves il·lustracions que, com no, s’han endinsat en l’inspirador món del confinament.

Alfonso Casas

Alfonso Casas es un romàntic empedreït que va néixer a Saragossa i viu a Barcelona. Parla de les coses del cor i arriba al cor de molta gent. Amb una reduïda paleta de colors i jocs de paraules crea imatges molt visuals per parlar de sentiments i relacions personals. Aquests dies de confinament el seu cap i el seu cor van a mil i així ho plasma en les seves vinyetes.

View this post on Instagram

Echarte de menos, definición gráfica

A post shared by Alfonso Casas (@alfonsocasas) on

Arte con M

Art amb M de Marta, la il·lustradora que, com ella mateixa diu, ho odia tot una mica en general. “Hater” i amb un estil molt grotesc, riu d’ella mateixa també, com no, en temps de coronavirus.

Miguel Brieva

Miguel Brieva és un dibuixant de vinyetes i històries curtes que ha publicat tant en premsa, com en còmic i que va destacar ja amb la seva primera publicació, ‘Dinero’, al 2008. Aquest sevillà, fa servir l’estètica dels personatges de la publicitat dels anys 50 i 60 per llançar missatges molt crítics i crus contra el sistema capitalista i la societat consumista. Amb perspicàcia i acidesa ens convida a reflexionar també aquests dies sobre el delicat moment que està vivint la societat i que està posant de manifest, un cop més, les debilitats d’un sistema que ell sempre ha sabut disseccionar de manera magistral.

Soy Cardo

Darrere l’àlies de Soy Cardo hi ha Ana Macías Cuenca, una jove il·lustradora de Gandia amb una debilitat per les tasses de vàter. Les seves il·lustracions parlen de la parella, el sexe i els desenganys amorosos i amb llibres com ‘Mierda otra vez tú’ o ‘Las segundas partes dan asco’. Amb aquests títols us podeu fer una idea de com enfoca aquests dies de confinament.

Vera Yin Yang

Vera Yin Yang ja estava fastiguejada de la vida i de la gent abans del confinament. Aquesta dibuixant d’Elx fa il·lustracions iconoclastes i provocadores, carregades de força, “destroyers” i políticament incorrectes. Parla sobre l’autoestima, reivindica el feminisme i es rebel·la contra tot allò que la crema per dins, també durant el confinament.

View this post on Instagram

Yo no quiero volver a la normalidad porque la normalidad de la que me hablas ya me parecía una puta basura. Me hablas de volver a la normalidad como si fuera un lujo. Como si la normalidad fueran esas imágenes bucólicas de personas abrazándose y domingos al sol que proyecta en nuestra cabeza la melancolía. Me hablas de volver a la normalidad, cuando la normalidad que vivimos está construida sobre el tiempo y el dinero. Cuando la normalidad es consumir, ir al Primark, comer en el mcdonals, llenar los centros comerciales, viajar para hacerse fotos y presumir en redes sociales. Cuando la normalidad de la que hablas, es competir por ser el/la mejor, es tomar ansiolíticos porque te puede la presión social, porque te supera ser madre, amante y profesional…. cuando se te exige ser perfect@. Cuando se te culpa por no serlo. Me hablas de normalidad, cuando la normalidad es no tener tiempo para tu familia, para tus hij@s, para tus mayores, porque tienes que estar produciendo o consumiendo…. Me hablas de normalidad, cuando la normalidad de unos no es igual que la de otros. Cuando la normalidad para unos es recoger comida de los contenedores y para otros es comer caviar en hoteles y yates. Mejor aún, me dices que volveremos a una “nueva normalidad”…. que en definitiva, será más de lo mismo pero con más miedo, con más restricciones y más desigualdad social…. No me hables de normalidad, porque ya hace tiempo que intento no volver a caer en ella. #verayinyang #ilustracion

A post shared by vera yin yang (@vera_yin_yang) on

Guisante

Guisante és Júlia Solans, una il·lustradora gràfica de Barcelona. Per a aquests dies de confinament ha creat una mena d'”alter ego” a Instagram a través de la qual relata les coses quotidianes que ens estan passant, amb senzillesa i sentit de l’humor i sempre acompanyada del seu gat.

Álvaro Ortiz

Álvaro Ortiz és un il·lustrador i dissenyador gràfic de Saragossa que ha decidit que explicar el dia a dia d’un dibuixant confinat és molt avorrit. Ha preferit inventar-se ‘El murciélago sale a por birras’, un Batman d’estar per casa que comença el confinament intentant comprar cervesa i acaba vivint altres aventures de pandèmia. També hi surten el Robin, la Catwoman, un pangolí… Humor a dojo.

Maria Hesse

El primer àlbum il·lustrat d’aquesta sevillana estalberta a Madrid va ser tot un fenomen editorial. Es tractava de la biografia de Frida Kahlo. El seguirien la biografia de Bowie i ‘El placer’, el seu últim llibre, que parla de la sexualitat femenina. Amb un estil suau i dolç, com ella, Maria Hesse té un públic fidel que també la segueix en aquest confinament, que comparteix amb els seus dos gats. Les protagonistes de les seves il·lustracions són gairebé sempre dones, la vida de les quals vol reivindicar.

View this post on Instagram

Much@s ya sabéis que soy de Sevilla pero vivo en Madrid. Ha habido personas que me han preguntado si con lo que está pasando aquí , no prefiero irme con mi familia en Andalucía. La respuesta es clara y rotunda: NO. No es responsable que salga de Madrid. He suspendido charlas y presentaciones. Por supuesto, no son vacaciones. No me voy a ir a la playa ni a ningún otro lado. Tampoco voy a poner en peligro a mi familia. Me quedo en casa y salgo solo para lo realmente necesario. Porque yo no soy persona de riesgo, pero hay otras muchas que sí. Porque no podemos saturar la Sanidad. Aprovecharé este encierro para leer, ver películas , trabajar en profundidad en el próximo libro, acariciar y jugar mucho con mis gatas… Pensemos con cabeza, que tenemos el ejemplo de países vecinos. Y un poquito de relax en los supermercados. No seamos egoístas. #yomequedoencasa #stayathomemom #yomequedoencasaleyendo @quedate_en_casa_por_favor

A post shared by María Hesse (@mariahesse) on

Lola Vendetta

Lola Vendetta és l'”alter ego” de Raquel Riba Rossy, una il·lustradora barcelonina que reivindica el poder de les dones a través d’aquest personatge. Quan parla de masclisme, la Lola Vendetta sol treure la catana, però aquests dies de confinament està d’allò més tranquil·la.

View this post on Instagram

#yomequedoleyendoencasa Podéis encontrar todos los libros de Lola Vendetta (y de otrxs autorxs por supuesto) en formato eBook o en papel pidiéndolo a domicilio. 📥 ⚠️ Como ya debes saber, quedarse en casa implica: 🏠⛔ Quedarte dentro del espacio de tu casa y salir solamente a la calle para ir al supermercado o la farmacia. 🏠 🚿 Al volver del supermercado o la farmacia hay que lavarse las manos con jabón 🧼 (has la manija de la puerta, los botones del ascensor, etc.). 🏠🚷 En la medida de lo posible no dejar entrar a nadie en el espacio de tu casa, puesto que puede ser una fuente de contagio. Si te encuentras a una persona a la que quieres por la calle no la abraces, no la beses y no la toques. Como dice @drexlerjorge en su canción “ya volverán los abrazos, los besos dados con calma, si te encuentras un amigo salúdalo con el alma”. 🏠👵👶 Ofrécete voluntrix en tu edificio por si hay alguna persona mayor o familia con niños que necesite servicio de compra. Usa guantes para hacer todas estas tareas 🧤 🏠😷 Al mínimo síntoma, sal a la calle con mascarilla. Si no tienes ninguna, tápate la boca con un pañuelo o bufanda. 🏠💧Limpia tu hogar con lejía y jabón, el de toda la vida. Se aconseja tener un difusor con agua y lejía para desinfectar superficies, objetos, etc. Lava los trapos sucios y las toallas con lejía a 60 grados. Os quiero. Que todo esto nos sirva para aprender amarnos de múltiples modos. De esta saldremos juntos poniendo codo con codo 👭👬👫👭👬👫 #yomequedoencasaleyendo

A post shared by Lola Vendetta (@lola.vendetta) on

Miguel Gallardo

El lleidatà Miguel Gallardo és un autor de còmics, publicista i il·lustrador. Habitual de l‘escena underground de la dècada dels 80, el seu personatge més popular és Makoki. L’any 2014 va guanyar el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona per la seva llarga trajectòria professional en el món del còmic. Aquests dies aprofita per mirar les coses de la pandèmia amb el seu habitual sentit de l’humor.

Mariscal

Javier Mariscal, valencià de naixement i barceloní d’adopció, va sellar la seva relació amb Barcelona després de dissenyar el Cobi, la polèmica mascota dels Jocs Olímpics del 92 que, amb els anys, ha esdevingut emblema. Artista multidisciplinari (pintor, dibuixant, interiorista…) ha aconseguit un estil únic en les seves il·lustracions a mig camí entre allò naïf  i irònic, sempre amb la cultura mediterrània com a teló de fons. Amb motiu del confinament ha recuperat dibuixos seus de balcons i terrasses, els llocs més preuats de les cases des que va començar la pandèmia.

Milo Manara

L’italià Milo Manara és un dels autors de còmic eròtic més importants del segle XX. És famós per les dones que dibuixa, de cossos perfectament impossibles i carregades d’erotisme i sensualitat. Aquests dies ha deixat de banda el vessant més sexual per destacar la força de les dones treballadores que estan lluitant en diversos sectors de la societat per fer front al coronavirus, com ara metgesses i infermeres, treballadores de la neteja o caixeres. Tot i no ser espanyol, no hem volgut deixar d’esmentar-lo, ja que és un dels autors més reconeguts a Espanya i a més, recordem que Itàlia és un dels països més afectats per la pandèmia.