Tot i que l’entrada a la fase 0,5 de la desescalada permet l’obertura dels museus de la ciutat, aquest dilluns, dia 18, les portes continuen tancades. El motiu, principalment, ha estat que els espais no estaven adaptats per poder garantir les mesures de seguretat establertes arran de la crisi del coronavirus.

Precisament l’Institut de Cultura de Barcelona, l’ICUB, ha dissenyat un pla de contingències adaptat a cadascun dels seus museus per tal de garantir-ne la seguretat. Aquest dilluns s’han instal·lat les primeres mampares i un equip d’operaris han iniciat també el canvi dels filtres dels aires condicionats. Durant aquesta setmana, també està prevista la col·locació d’una senyalització nova de circuits d’anada i tornada per tal que el públic tingui clar el recorregut a seguir durant la visita.

Aquestes actuacions, que s’han iniciat aquest dilluns al Palau de la Virreina, es repetiran a la resta de museus de la xarxa com per exemple el MUHBA, l’Arxiu Fotogràfic o el Museu de Cultures del Món. L’ICUB preveu poder reobrir els museus durant la primera quinzena de juny.

Noves alternatives per interaccionar amb les obres exposades

La nova situació i les mesures de seguretat implementades afectaran, sens dubte, l’experiència del visitant sobretot quant a la interacció amb les obres. Les direccions dels centres treballen amb alternatives interactives als museus com, per exemple, obrir els continguts i la informació a través de codis QR.