A partir del 19 de juny arriba la nova normalitat a Catalunya, posant fi a la desescalada per fases: Què es pot fer a la nova normalitat?

Barcelona passarà a la fase 3 de la desescalada dijous, 18 de juny. El Departament de Salut ha confirmat a betevé que el Ministeri de Sanitat ha acceptat la petició de la Generalitat perquè la regió sanitària de Barcelona i també de Lleida passin a la darrera fase del desconfinament. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha comunicat la decisió a la consellera Alba Vergés en una reunió bilateral. Per tant, a partir de dijous tot Catalunya estarà en fase 3. Al conjunt de l’estat espanyol encara es mantenen en fase 2 Madrid, Salamanca, Segòvia, Àvila i Sòria.

Què implica el pas a la fase 3?

El pas de Barcelona i Lleida a la darrera fase elimina les restriccions a la mobilitat perquè tot Catalunya estarà en fase 3. Això vol dir que es podrà entrar i sortir de Barcelona i també moure’s lliurement per tot el territori català. Des del govern català es vol aprofitar el canvi de fase per “esponjar” l’operació sortida de la revetlla de Sant Joan.

A la fase 3 es permeten les reunions de fins a 20 persones, s’obren les barres dels bars, i els teatres i cinemes poden reobrir amb el 50 % de l’aforament.

El pas de totes les regions catalanes a la fase 3 també comporta recuperar competències. I des de la Generalitat ja es treballa per fer el salt a la nova normalitat post-covid-19. La portaveu de l’executiu, Meritxell Budó, ja ha avançat que la Generalitat preveu establir una regulació pròpia tan bon punt tot Catalunya entri a la fase 3 de la desescalada sense esperar que s’acabi l’estat d’alarma, dilluns 21 de juny. Amb tot, l’Estat serà qui tindrà la competència de regular la mobilitat més enllà dels límits territorials de la comunitat autònoma.

Canvi de fase després de 10 dies

El pla de transició cap a l’anomenada “nova normalitat” estableix que cada fase duri, com a mínim, dues setmanes. Barcelona va entrar en la fase 2 el 8 de juny, per tant, finalment el salt a la fase 3 de la desescalada s’ha avançat quatre dies. Un canvi que el govern català ha defensat  perquè l’evolució de la pandèmia és favorable i ho avalen les dades epidemiològiques.