Barcelona viu la primera gran festivitat després de mesos de confinament pel coronavirus, la revetlla de Sant Joan 2020. Es tracta d’una festa especial i no només perquè és la primera després de l’estat d’alarma, sinó perquè enguany se celebra condicionada per les mesures de seguretat que les administracions han fixat.

Un dels escenaris més recurrents cada any per la revetlla és la platja. Enguany, però, han estat buides i sense les imatges de celebracions de grups d’amics i familiars a la sorra i a tocar del mar. L’Ajuntament les manté tancades des de les 20 h d’aquest dimarts i fins a les 10 del matí de dimecres per evitar aglomeracions i possibles contagis per la covid-19. Per la mateixa raó, també han clausurat espais públics com el turó de la Rovira.

Les fogueres són un dels altres protagonistes de la nit en què se celebra l’entrada a l’estiu. Ara bé, aquesta nit s‘han prohibit les grans fogueres. Només s’han permès les de com a màxim un metre quadrat i encerclades per una graella o un altre material. També la tradicional arribada de la Flama del Canigó a la plaça de Sant Jaume s’ha hagut de traslladar aquest dimarts a la plaça Reial per evitar aglomeracions.

Pel que fa a l’ús dels petards, s’han de llançar amb precacució i seguint les recomanacions de la Generalitat. Aquest any, el Departament d’Interior ha recomanat utilitzar pirotècnia petita.

Discoteques obertes però limitades

El Departament de Salut tampoc no ha autoritzat la celebració de grans festes multitudinàries, les festes a casa poden ser de fins a 20 persones i ha establert mesures de prevenció a les discoteques que poden obrir durant la revetlla: s’ha de mantenir una distància de 2,5 metres respecte a les persones desconegudes i d’1,5 amb els contactes habituals. I si no és possible mantenir la distància, és obligatòria la mascareta sanitària.

Una celebració a distància

Molts barcelonins han optat per celebrar el solstici d’estiu en família o amb amics. És el cas dels veïns de la Sagrera que cada any feien una revetlla a la plaça dels Jardins d’Elx amb més de 600 persones. “La situació ens ha portat a celebrar una revetlla a distància i diferent“, ha explicat Agustí Camps, president de la Comissió de Festes de la Sagrera. Des de casa, tots els interessats han pogut seguir la sessió de música per amenitzar les seves festes. La colla de dracs, diables i gegants de la Sagrera també han optat per aquesta mateixa fórmula i han retransmès la seva actuació a través d’internet.